#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mobilní telefon zachránil dívce život


A Mobile Phone Saved Life of a Girl

The authors present the case report of a 14-year girl who tried to solve her family and school problems, butespecially the feeling of isolation and desolation in a suicidal attempt by the abuse of anti-depressive drugs. At thetime when she ingested the drugs she had a mobile phone, which she used to call to their close people and saygood-bye to them. It was just the mobile telephone signal that helped the police to find the girls and save her life.At the present time adult people often complain that children are given mobile phones as early as at the schoolage only to avert their attention from their common activities. The mobile phones and their operation is rathercostly. This condition nevertheless provides certain advantages during hospitalization. It used to be difficult tocontact family especially in cases of emergency, when a certain intervention was necessary and parents were to beinformed. In our experience we may confirm that at the present time more than half of hospitalized school childrenpossess a mobile phone. In this case the sending of SMS played a key role in finding the girl during a suicidalattempt.

Key words:
dysfunctional family environment, suicidal attempt, mobile phone


Autoři: M. Nesrstová 1;  Z. Baraníková 2
Působiště autorů: I. dětská klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha1 přednosta doc. MUDr. J. Janda, CSc. Klinika dětské psychiatrie 2. LF UK a FN Motol, Praha2 přednosta doc. MUDr. M. Hrdlička, CSc.
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2003; (10): 642-643.
Kategorie: Články

Souhrn

Autorky ve svém sdělení uvádějí kazuistiku 14leté dívky, která své rodinné a školní problémy, ale zejména svůjpocit osamocení a opuštěnosti, řešila požitím antidepresiv v sebevražedném úmyslu. V době, kdy požila léky, mělau sebe mobilní telefon, kterým obvolávala své blízké a loučila se s nimi. Právě mobilní telefonní signál pomohlpolicii dívku nalézt a zachránit jí život.V současnosti si dospělí často stěžují, že děti dostávají již ve školním věku mobilní telefony, které často odvádějípozornost od jejich běžných aktivit. Pořízení mobilu a jeho provoz jsou spojeny většinou s poměrně velkýmifinančními náklady. Při hospitalizacíchmá tato situace nicméně i své určité výhody. Dříve jsme často velmi obtížněnavazovali kontakt s rodinou, zvláště v emergentních situacích, kdy bylo třeba provést nějaký zákrok, o kterémby rodiče měli být informováni. Ze zkušenosti můžeme potvrdit, že dnes více než polovina hospitalizovanýchškolních dětí má mobilní telefon. V našem případě sehrálo posílání SMS zpráv klíčovou roli při hledání dívky posuicidálním pokusu.

Klíčová slova:
dysfunkční rodinné prostředí, suicidální pokus, mobilní telefon

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie


2003 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#