#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinicko-patologická diagnostika nenádorových onemocnění kůže


Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 59, 2023, No. 3, p. 87
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí přátelé,

 

V následujícím čísle časopisu Česko-slovenská patologie se zaměříme na problematiku nenádorových onemocnění kůže. Dermatopatologie je specializovaným odvětvím patologie vyznačujícím se unikátní syntézou klinické dermatologie a histopatologie. Na nás patology tak klade nemalé nároky nejen s ohledem na nepřeberné množství diagnostických jednotek a jejich variant, ale i z důvodu nezbytné znalosti klinických souvislostí a příslušných makroskopických nálezů. Většina z nás tak nenádorové kožní biopsie považuje za diagnostickou výzvu a nepříliš vítaný příspěvek do spektra každodenních biopsií. Nicméně, umět adekvátně rozpoznat základní dermatopatologické obrazy je pro následující terapeutický management pacientů zásadní a v případech některých akutních život ohrožujících stavů jako je toxická epidermální nekrolýza je pak zcela nezbytné.

V tomto čísle časopisu se můžete těšit na tři doškolovací články, které vznikly v úzké spolupráci s klinickými kolegy a špičkovými odborníky z Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN a z Kliniky popálenin a rekonstrukční chirurgie LF Masarykovy univerzity a FN Brno. Za nás patology se na vzniku čísla významnou měrou podílela paní docentka Sticová z Pracoviště klinické a transplantační patologie IKEM a Ústavu patologie 3. LF UK a FNKV, která doškolovací část odborně zastřešila a autorsky se podílela na všech třech odborných sděleních. Nosným příspěvkem tohoto čísla je pojednání o klinických a histopatologických aspektech nejčastějších neinfekčních zánětlivých kožních onemocnění z pera doktora Důry. Autoři v tomto článku podávají přehlednou formou informace o klinické symptomatologii, makroskopickém obrazu i histopatologii nejčastějších kožních chorob, se kterými se patolog může ve své praxi setkat. Článek je psaný přehlednou systematickou formou, rozčleňující jednotlivá onemocnění do základních morfologických vzorců s příslušnou diferenciální diagnostikou. Příspěvek je unikátní svojí

 

bohatou obrazovou dokumentací, názorně ilustrující jednotlivé morfologické vzorce i konkrétní diagnostické jednotky. Druhý příspěvek pochází od stejného autora a pojednává o úskalích v diagnostice kožních onemocnění. Toto ryze prakticky zaměřené sdělení komentuje různá úskalí v diagnostice kožních chorob, zdůrazňuje techniku a význam správně odebrané a zpracované kožní biopsie a diskutuje nejčastější náhodné nálezy a artefakty, které mohou patologa svést na diagnostické scestí. Doškolovací část čísla pak uzavírá příspěvek na téma Stevens-Johnsonova syndromu a toxické epidermální nekrolýzy. Tato vzácná, ale závažná a rychle progredující onemocnění představují klinickou urgenci a jejich správné rozpoznání patologem je tak pro pacienta zásadní.

Přejeme vám příjemné a inspirativní čtení.

Ondřej Fabián



Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 3

2023 Číslo 3

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#