#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zápis ze schůze výboru ČDS Praha
6. 6. 2019


Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 94, 2019, No. 4, p. 181-182

Přítomni: prof. Arenberger, prim. Benáková, prim. Bučková, prim. Drlík, doc. Ettler, doc. Kuklová, doc. Pánková, prof. Resl, prim. Selerová, prof. Štork

Omluveni: prim. Duchková, dr. Polášková, dr. Vocilková

Místo: Hotel Clarion, Olomouc – Kongres ČDS-SDVS

Čas: 10.00–13.00 hod.

PROGRAM

A. Projednáno

Kontrola zápisu ze schůze výboru ČDS konané 2. 5. 2019 – rozeslán e-mailem, připomínkován, opraven a schválen.

B. Nově projednáno

  • 1. Organizace kongresu ČDS-SDVS 2019 v Olomouci

Prof. Arenberger informuje o některých interferencích s nepřesně formulovanými pokyny AIFP, které se postupně vyjasnily. Program kongresu je zcela naplněn, tematicky pestrý. Budou vystaveny i postery.

  • 2. Volby do Výboru ČDS

Volební komise připravuje rozeslání volebních lístků podle časového harmonogramu (do 16. 7. 2019). Návratky do 31. 8. 2019. Volební lístky budou mít dvojí zabezpečení k ověření originálu.

  • 3. Soudní proces vedený proti ČLS JEP kvůli minulým volbám

Proběhlo soudní projednávání žaloby: bylo opětovně potvrzeno, že volby proběhly v souladu se Stanovami a Volebním řádem ČLS JEP a zároveň, že soudu nepřísluší přezkoumávání vnitřních procesů jednotlivých odborných společností ČLS JEP.

  • 4. Spolupráce se SAD (informuje doc. Ettler)

Nově zvolený výbor SADu navázal spolupráci s OAKS Consulting, s. r. o., zejména pro zastupování v Dohodovacích řízeních se ZP v koordinaci ČDS. Výbor SAD (vedený MUDr. Irenou Hejcmanovou) vyzývá ambulantní dermatology k aktivizaci a k (opětnému) vstupu do SADu, aby také získal co nejvyšší počet hlasů pro prosazení zájmů našeho oboru. Bližší informace na webu https://www.sadcr.com/.

  • 5. Metodický pokyn pro venerologii

Bude vyvěšen na webu ČDS i s přílohami v kolonce Venerologická sekce. Prof. Resl se spolupracovníky připravil také celý materiál k publikaci.

  • 6. Léková agenda (dr. Benáková)

V období od minulé schůze výboru dorazily ze SÚKLu žádosti o stanovisko výboru k níže uvedeným lékům. Bereme na vědomí:

  • Xeljanz (tofacitinib) – 2. HZ: ZP nesouhlasí s rozšířením stávající indikace (RA) o PsA a UC a navrhují držiteli registrace podniknout cenové ujednání, snižující náklady této léčby. U PsA je referenční etanercept, který je nákladově podstatně nižší. U UC není etanercept komparátorem, tj. SÚKL úhradu rozšiřuje jen o ulcerózní kolitidu.
  • Noxafil (posakonazol) – dvě 1. HZ: SÚKL nepřiznává zvýšenou úhradu pro prevenci invazivních mykotických infekcí (L/ATB).
  • Esbriet (pirfenidon) – 2. HZ: centrový lék pro idiopatickou plicní fibrózu (orphan drug). SÚKL nepřiznal rozšíření indikačních kriterií.

Nesouhlasíme:

  • Injexate (inj. metotrexát). Opět SÚKL nereflektuje jak návrh žadatele, tak naše předchozí připomínky, tj. zařazení těžké psoriázy do indikací.

Tedy: bereme na vědomí formulaci REV a GIT indikací. Nesouhlasíme, že je opakovaně opomíjena indikace psoriázy (týká se všech injekčních MTX). Znovu žádáme o doplnění psoriázy, jak odpovídá SPC, návrhu žadatele, klinické praxi i naším opakovaným návrhům (NHZ L04AX03: Injexate, Metoject, Metoject Pen, Nordimet). Formulace indikačních kritérií u psoriázy se specifikací obdobnou jako u RA: Středně těžká až těžká psoriáza při nedostatečném účinku maximální tolerované dávky perorální formy metotrexátu či intoleranci perorální formy metotrexátu.

Lokální kortikoidy RS 33/2 – návrh na uvolnění preskripce všech kortikoidů pro PL

SVL a SPL ČLS JEP oznámili SÚKLu, že došlo k dohodě i se SZP o uvolnění určitých léčivých přípravků pro preskripci praktickými lékaři na účet zdravotních pojišťoven. Mezi těmito LP jsou i LP s obsahem léčivých látek zařazených do referenční skupiny č. 33/2 (betamethason dipropionát, mometason furoát, methylprednisolon aceponát, klobetazol propionát).

Resumé: trváme na stanovisku pro SÚKL z roku 2015 – halogenované kortikoidy skupiny 33/2 jako HVLP nedoporučujeme paušálně preskripčně uvolnit. Souhlasíme se stanoviskem SÚKLu v NHZ SUKLS134859/2019: „…navrhujeme ponechat stávající preskripční omezení (L/DER).“

Informace ze SÚKLu:

  • Xeljanz – omezení používání po dobu celoevropského přehodnocení – Xeljanz nemá být podáván v dávce 10 mg 2krát denně pacientům se zvýšeným rizikem plicní embolie (farmakovigilanční výbor PRAC Evropské agentury pro léčivé přípravky). Jedná se zejména o pacienty se srdečním selháním, s onkologickými onemocněními, s dědičnými poruchami krevní srážlivosti nebo o pacienty, kteří již v minulosti prodělali plicní embolii. Zvýšené riziko mají i pacientky užívající kombinovanou hormonální antikoncepci, hormonální (substituční) léčbu a pacienti podstupující závažnější chirurgické výkony. Je důležité, aby lékaři zvážili i další faktory, které mohou zvýšit riziko vzniku krevních sraženin v plicích, včetně věku, obezity, kouření nebo nedostatku pohybu (imobilizace) pacienta. Přípravek Xeljanz je registrovaný k léčbě revmatoidní artritidy, psoriatické artritidy a závažné ulcerózní kolitidy.

 

  • 7. Faktura za web ČDS

Za půl roku činí 9 820 Kč. Proplacení bylo schváleno.

  • 8. Noví členové

Dr. Kundrátová (Ostrava), dr. Frýbová (Liberec)

změny: kolegyně dr. Buchvald

  • 9. Společnost Amelie

Příspěvek 1 000 Kč na paruku ze ZP bude zrušen (od 1. 7. 2019). Jmenovaná společnost žádá stanovisko od ČDS pro případné zablokování zrušení příspěvku.

  • 10. Zkouška po kmeni (analogie I. atestace)

Vytvoření zkušebních otázek i návrh náplně 40hodinového přípravného kurzu bude řešit Specializační oborová komise (SOR).

  • 11. Dispenzarizace onkologických nemocných

Prim. Selerová upozorňuje na trend (v rámci reformy primární péče) předávat onkologické nemocné praktickým lékařům. Výbor ČDS vypracuje stanovisko k uhájení dispenzarizace nemocných s kožními malignitami.

  • 12. Poděkování

Prof. Arenberger děkuje všem členům dosavadního výboru ČDS za obětavou práci v uplynulém volebním období.

  • 13. Společné zasedání výborů ČDS a SDVS

V rámci 15. kongresu bude zveřejněna kniha historie 15 česko-slovenských kongresů 2004–2019. Bude také umístěna na webu ČDS (www.derm.cz) v kolonce „náplň/historie“.

  • 14. Redakční rada Čs. dermatologie
    • a) Prof. Štork informuje o relativním nedostatku originálních příspěvků do časopisu. Vyzývá k zasílání odborných příspěvků do časopisu.
    • b) Prof. Arenberger informuje o ekonomické situaci časopisu. Galenoderm přislíbil sponzorství tisku a distribuce na Slovensko. Pro českou stranu náklad časopisů spravuje CN BROWN s. r. o., který vyplácí i honoráře za recenze a překlady.
    • c) Čs. Dermatologie letos slaví 100leté výročí vydávání. Diskuse k pořádání oslavy: uspořádat konferenci (termín 29. 11.) pro 150 účastníků; tiskovou konferenci, přílohu (zvláštní číslo) časopisu.            Program konference by mohl obsahovat zajímavá sdělení o historickém vývoji diagnostiky a léčby v dermatovenerologii.
    • d) Prof. Štork informuje o výsledku hlasování v anketě o nejlepší práce za rok 2018.

Kategorie A: Souborné referáty, terapie, farmakologie a klinické studie, klinické a laboratorní práce, novinky v medicíně

  1. Důra M., Štork J.: Biopsie v dermatovenerologii
  2. Plzáková Z., Štork J.: Mastocytózy
  3. Krajsová I.: Diagnostika melanomu a současná doporučení pro léčbu a sledování

Kategorie B: Kazuistiky, klinickopatologické korelace, dermatoskopie

  1. Štork, J., Důra, M., Petráčková, M., Kojanová, M.: Prurigo pigmentosa
  2. Mináriková M., Důra M., Šlajsová M., Štork J.: Papulonekrotický tuberkulid
  3. Důra M., Lacina L., Kodet O., Horažďovský J., Štork J.: Lupus miliaris disseminatus faciei
    • e) Zástupcem vedoucího redaktora za Slovensko byla jmenována prof. Šimaljaková. Redakční rada děkuje dosavadnímu zástupci vedoucího redaktora prof. Hegyimu za obětavou práci.
  • 15. Příští schůze výboru ČDS: 12. 9. 2019 v Praze

Zapsal: doc. Ettler


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská dermatologie

Číslo 4

2019 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#