#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesor Záhejský osmdesátiletý


Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 85, 2010, No. 2, p. 119
Kategorie: Osobní zprávy

Prof. MUDr. Jiří Záhejský, DrSc., se 16. dubna 2010 dožívá tohoto kulatého životního jubilea v nevšední psychické svěžesti. Prof. Záhejský představuje významnou osobnost naší dermatologie pro několik generací lékařů.

jp_31658_f_1
jp_31658_f_1

K běhu jeho života.V roce 1949 maturoval na gymnáziu v Chotěboři, po krátkém entrée na Lékařské fakultě v Hradci Králové dokončil lékařská studia v Brně na Masarykově univerzitě. V jeho plánech po promoci v r. 1955 figurovala na 1. místě otorinolaryngologie, realita ho však přivedla na kožní oddělení v Pardubicích. Nikdy toho nelitoval. Již v r. 1960 nastupuje jako sekundární lékař a brzy již jako odborný asistent na kožní kliniku v Brně. V r. 1967 obhajuje svoji kandidátskou dizertační práci „Studie keratinizace u hyper a parakeratotických procesů“. V r. 1974 předkládá a obhajuje práci habilitační „Experimentální studie hydratačních mechanismů kožního povrchu“, v r. 1975 je jmenován docentem, v r. 1980 úspěšně obhajuje doktorskou práci s tématem „Látky a faktory místně omezující pocení“, v r. 1982 je jmenován profesorem dermatovenerologie a stává se přednostou Dermatovenerologické kliniky v Brně až do r. 1996.

Významné je jeho působení na Oddělení dětské dermatologie FDN v Brně. Jde o působení nejen pedagogické, ale i vědecké, především v laboratoři fyziologie kůže vedené docentem Rovenským, kde jubilant prohluboval své zaměření na studium struktury a funkce kůže, fyziologii a patofyziologii potní aktivity a vliv povrchově aktivních látek na kůži. Obsáhl zde také svébytnou klinickou problematiku dětské dermatologie.

Nověji se profesor Záhejský soustředil na nežádoucí účinky dermatologických extern i biochemii kůže se zaměřením na diabetes mellitus. Po r. 1996 dále působí na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity jako emeritní profesor a nejenže neztrácí kontakt s oborem, ale aktivně rozšiřuje okruhy svých odborných zájmů, např. se zacílením na dermatologickou problematiku fyziologie kůže v návaznosti na lymfatický systém.

V r. 2006 vydává cennou monografii „Zevní dermatologická terapie a kosmetika.“ Kůži ve všech jejích aspektech fyziologických i chorobných vnímá profesor Záhejský jako stálou výzvu pro zodpovědnou klinickou práci a nekončící vědecko-výzkumnou činnost.

Neopomenutelná je pedagogická práce jubilanta ať již ve výuce mediků, nebo mladých dermatologů. Absolventi pediatrického směru na brněnské Lékařské fakultě na něj dodnes s uznáním vzpomínají.

Ve všech směrech své odborné činnosti profesor Záhejský projevoval vždy uměřenost, odpovědnost, ale i lidský přístup.

Vše nejlepší do dalších let.

Doc. MUDr. Vladimír Vašků, CSc.


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská dermatologie

Číslo 2

2010 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#