#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Životní jubileum prof. MUDr. Jana Kolína, DrSc.


Vyšlo v časopise: Čes. a slov. Oftal., 71, 2015, No. 1, p. 43
Kategorie: Osobní zprávy

Profesor MUDr. Jan Kolín, DrSc., se letos v únoru dožívá devadesáti let.


Narodil se v lékařské rodině v Brně a vystudoval Lékařskou fakultu Karlovy Univerzity v Praze. Po promoci v roce 1950 procházel všemi pracovními stupni klinické kariéry od externího aspiranta přes kandidáta lékařských věd, docenta až po profesora očního lékařství, kterým byl jmenován v roce 1985. Po úspěšném obhájení doktorské práce 1977 byl zván k přednáškám na mezinárodní oftalmologické akce a následně pak v roce 1982 dostává pozvání také do USA.

Ještě v témže roce byl jmenován krajským odborníkem pro oftalmologii.

V roce 1978 se stal přednostou Oční kliniky LFH UK (nynější 3. LF UK) v Praze na Vinohradech. Pod jeho vedením se na klinice začaly zavádět nejmodernější diagnostické a chirurgické metody. Díky němu byla klinika špičkově vybavena a připravena na velké změny v oftalmologii – zavedení mikrochirurgie s implantací nitrooční čočky a pars plana vitrektomie.

Celá jeho dlouholetá životní dráha lékaře a vysokoškolského pedagoga byla věnována odborné lékařské činnosti a byla spojena s bohatou publikační a přednáškovou činností doma i v zahraničí.

V roce 1994 byl také hlavním autorem knihy “Oftalmologie praktického lékaře“.

Činný zůstal i po odchodu do důchodu a v roce 1991 se stal poradcem Světové zdravotnické organizace v Ženevě (WHO) a zároveň viceprezidentem Mezinárodní organizace pro prevenci slepoty se sídlem v Londýně (International Agency for Prevention of Blindness).

Profesor Kolín má velký podíl na založení dvou unikátních projektů, kterými se může dnes chlubit Oční klinika 3. LF UK. Je to Oční tkáňová banka (OTB 01) založená v roce 1992 a Lionské oftalmologické edukační centrum (LOEC) otevřené o deset let později v roce 2002, poté kdy oční klinika získala grant jeden milion amerických dolarů. Oba projekty jsou již od samého začátku svého působení velmi úspěšné a po celou dobu pomáhají jak pacientům, tak i očním lékařům po celém světě.

Vážený pane profesore, přejeme Vám do dalších let hodně zdraví a životní pohody a hlavně elánu a optimismu, který jste šířil v dobách Vašeho působení na naší klinice.

Prof. MUDr. Pavel Kuchynka, CSc., a spolupracovníci Oční kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. LF UK v Praze.


Štítky
Oftalmologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská oftalmologie

Číslo 1

2015 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#