#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Analytické metody při odhadování velikosti exkavace terče zrakového nervu


Autoři: L. F. Jindra 1,2;  T. Kuběna 3;  R. N. Gaudino 4
Působiště autorů: Edward S. Harkness Institute of Ophthalmology, Columbia University. New York, New York, USA 1;  Chief Emeritus, Division of Ophthalmology, Winthrop University Hospital, Mineola, New York, USA 2;  Očni ordinace MUDr. Tomas Kubena, s. r. o. Zlin, Czech Republic 3;  Director of Educational Development, Lookout Learning, Glenwood Landing, New York, USA 4
Vyšlo v časopise: Čes. a slov. Oftal., 70, 2014, No. 3, p. 79-88
Kategorie: Původní práce

Souhrn

Záměrem tohoto článku je poskytnout analýzu ze systému vycházejících metod, které se používají k hodnocení exkavace terče zrakového nervu, určit možné nedostatky /chyby těchto způsobů, a navrhnout alternativy, jak lépe odhadnout tuto anatomickou veličinu. Odhad velikosti exkavace zrakového nervu vyžaduje analytické porozumění jak psychofyzikálnímu, tak i matematickému základu, z nějž vychází toto měření. Je-li (desetinný) poměr terče k exkavaci (C/D, cup-to-disc ratio) použit k hodnocení exkavace terče zrakového nervu, je vytvořen jednorozměrný, lineární odhad, který je postupně určen buďto z dvou- nebo trojrozměrného, nelineárního měření plochy nebo objemu. Když, vzhledem k psychofyzikálním omezením, která limitují tento úkol, odhadujeme z velikosti objemu na velikost plochy a z ní na lineární měření, pak takovýto, z údajů komprimovaný odhad exkavace zrakového nervu nemůže ani přesně odpovídat, ani správně vyjadřovat skutečnou míru exkavace právě se vyskytující na terči zrakového nervu. Tento typ jednorozměrného měření (když porovnáváme výpočet z dvou- nebo trojrozměrného měření rozsahu exkavace zrakového nervu), zdá se, způsobuje chybu, která, protože je nejvíce vyjádřena z počátku rozvoje onemocnění, často nadhodnocuje rozsah relativní exkavace (procento exkavace), který je přítomen v patologickém procesu, jako je glaukom. Tatáž systémová chyba může také vést k nadhodnocení rozvoje exkavace, zejména u zrakových nervů s nízkou hodnotou poměru exkavace k terči (C/D poměr). Aby mohl být proveden klinicky smysluplný odhad exkavace terče zrakového nervu, praktický lékař si potřebuje být vědom psychofyzikálních a matematických omezení, která jsou podstatná při lineárním odhadu velikosti poměru exkavace k terči (C/D poměr) pozorované na fyzické struktuře jako je zrakový nerv. Výsledné chyby převodu, zapříčiněné pozorovatelem, který extrapoluje ze tří- na dvoj- a pak na jednorozměrnou veličinu (objem, plocha, úsečka) a z nelineárních na lineární veličiny a chyby, které jsou zapříčiněné optickými klamy, způsobené faktory jako je topologie terče, jeho morfologie a ametropie - to vše může ovlivnit subjektivně podložené odhady velikosti exkavace terče. Aby se mohly zlepšit klinické výsledky, je k diskusi navrhována nelineární matematická metoda, která využívá dvoj- nebo trojrozměrných objektivních měření exkavace terče zrakového nervu k přesnějšímu a pečlivějšímu popsání anatomické veličiny (terč, exkavace a lem). Autoři přiznávají, že jakákoliv navrhovaná metoda je pouze počátkem práce, které je potřeba ke zlepšení klinických hodnot tohoto typu měření.

Klíčová slova:
terč zrakového nervu, objem, plocha, lineární měření, optické klamy


Zdroje

1. Jindra, LF. et al.: New idea: Fourier Analysis of the nerve fiber layer by digital imaging techniques. Ophthalmic Surg, 20; 1989: 370–372.

2. Kanski, JJ.: Clinical Ophthalmology: Third edition. Butterworht-Heinemann, Ltd., 1994: 243.

3. Littmann, H.: Determination of the real size an object on the fundus of the living eye. Klin Monatsbl Augenheilkd. 180; 1982: 286.

4. Shrader, RR., Steinmann, WC., Spaeth, GL.: Correlation of optic disc appearance and visual field loss [ARVO Abstract]. Invest Ophthalmol Vis Sci. 30; 1989, (3): 175.

5. Spaeth, GL. et al.: The disc damage likelihood scale: reproducibility of a new method of estimating the amount of optic nerve damage caused by glaucoma. Trans Am Ophthalmol Soc. 100; 2002: 181–186.

6. Stevens, SS.: Neural events and the psychophysical law. Science, 170; 1970: 1043–1051.

Štítky
Oftalmologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská oftalmologie

Číslo 3

2014 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#