#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Comment of Article
Perioperative Thermal Management –  součást kvalitní perioperační péče


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2017; 80/113(5): 560
Kategorie: Komentář k článku

Současná perioperační péče si zaslouží pozornost a je možné na ni pohlížet z různých úhlů. Na jedné straně je tady operační tým představovaný chirurgem a anesteziologem se snahou o maximální profesionální výkon a na straně druhé pacient se svými stesky, bolestmi a obavami. Samozřejmě každý má svým způsobem trochu jiné představy o průběhu celé akce a je třeba zdůraznit, že v průběhu let se zdravotnická péče posunula hodně vpřed, zároveň také s požadavky pacientů.

Když se ohlédnu do historie, vybaví se mi Londýn a St. Thomas Hospital – Old Operating Theatre. Tento historický operační sál se nachází v podkroví anglického barokního kostela z 18. století a připomíná divadelní sál. Z auditoria bylo možné sledovat výkony chirurgů a utrpení pacientů, protože až do roku 1846 chirurgové používali k omámení a zmírnění bolesti opiáty a alkohol, záleželo tedy především na rychlé technice operatéra. Nejčastěji se prováděly amputace a ty byli schopni provést doslova závratnou rychlostí s časem pod jednu minutu. Teprve později byl objeven a používán ether a chloroform jako první inhalační anestetika. S velkou pravděpodobností i teplota na tomto starém operačním sále kopírovala aktuální klimatické podmínky daného ročního období, takže z dnešního pohledu celkový komfort pacienta v té době byl dost neuspokojivý a to nyní opomíjím další podstatné detaily, jako např. zásady aseptického přístupu.

V dnešní době je samozřejmě péče o pacienty na diametrálně odlišné úrovni. Prioritou je maximálně kvalitní profesionální přístup, a to ve všech směrech, jak po stránce odborné, tak i v rámci komplexní perioperační péče, kam samozřejmě patří tepelný management pacienta, který ovlivňuje perioperační i postoperační komplikace. Ideální tepelná pohoda pacienta, jehož vlastní termoregulace a citlivost vůči okolnímu prostřední je ovlivněna celkovým stavem a samozřejmě použitými anestetiky, by měla být zajištěna jednoduchým, efektivním a bezpečným způsobem zároveň s ohledem na celý operační tým. Je nutné si uvědomit, jak se cítí operatér doslova zabalený ve sterilním plášti, pod světly operačních reflektorů a na opačné straně svým způsobem vychlazený anesteziolog a mezi nimi pacient. Jedině snad dětské operační sály přísně optimalizují teplotu tak, aby nedocházelo k tepelným ztrátám malých pa­cientů. Tam jsme schopni si uvědomit, jak důležité je vyvarovat se perioperační i postoperační hypotermii a minimalizovat komplikace s ní související.

Perioperační hypotermie je častá komplikace celkové anestezie a může negativně ovlivnit pooperační průběh a také celkový komfort pacienta. Autoři článku „Thermal Management in Patients Undergoing Elective Spinal Surgery in Prone Position – a Prospective Randomized Trial“ se detailně zabývali perioperačním tepelným zabezpečením pacientů a výsledky ukazují, že tato problematika je stále aktuální a je třeba se jí nadále patřičně věnovat. V tomto kontextu pro zvýšení efektivity komplexní perioperační péče se nabízí zavedení optimálního perioperačního tepelného managementu formou standardizovaného protokolu do praxe.

MU Dr. Olga Klementová, Ph.D.

Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Olomouc

I. P. Pavlova 6

775 20 Olomouc

e-mail: olga.klementova@fnol.cz


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 5

2017 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#