#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

XIV. European Congress of Neurosurgery – Řím


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2012; 75/108(1): 37
Kategorie: Zpráva z akce

Ve dnech 9.–14. října 2011 proběhl v Římě XIV. evropský neurochirurgický kongres. Historie evropských sjezdů začala v roce 1959 v Curychu. K významným mezníkům patřil IV. evropský kongres v Praze v roce 1971, na kterém byla založena Evropská asociace neurochirurgických společností (EANS). Na tento kongres dodnes vzpomínají pamětníci jako na mimořádnou událost, zcela se vymykající počínající „normalizaci“ společnosti. Kongres byl tehdy logickou odměnou zakladatelům oboru za jejich práci, kterou dokázali prodat na mezinárodním poli.

Letošní sjezd se konal v kongresovém centru na půli cesty mezi letištěm a centrem věčného města. Zastoupení z České republiky bylo bohaté – včetně reprezentantů firem přesahoval počet 30 účastníků. Struktura kongresu je v současnosti velmi podobná americkým kongresům AANS a CNS. Ranní placené hodinové semináře se podrobně věnují vybraným tématům a dávají jejich účastníkům podrobný vhled do dané problematiky. Dopolední plenární sekce je vysoce prestižní záležitost, při které se vybraní řečníci věnují jednotlivým kontroverzním tématům z různých úhlů pohledu v dostatečném časovém prostoru. V tomto bloku se na pódium dostanou pouze „opinion lídři“ oboru. Pro mne osobně šlo o klíčový blok, při kterém jsem si často utřídil názory na kontroverzní problematiku. Odpolední program představovaly paralelní sekce přednášek na definovaná témata. Prezentace v délce 10 minut byly v závěru jednotlivých bloků následovány krátkými ústními sděleními v podobě „oral e-posterů“. Velká část sdělení byla uvedena mimo jednotlivé bloky v podobě elektronických posterů. Z hlediska aktivní účasti nevyšla česká neurochirurgie vůbec špatně. Aniž hodnotíme přínos jednotlivých pracovišť, je celkový počet příspěvků následující: postery (včetně oral e-posterů) 17, přednášky 8, přednášky v plenární sekci, resp. state-of art prezentace 2, a „presidential lecture“ 1.

Kromě odborné vědecké části plní evropský kongres i funkci politicko-diplomatickou. Z tohoto pohledu byl kongres pro naši neurochirurgickou obec mimořádně úspěšný. Nejprve byl profesor Beneš zvolen prezidentem EANS a následně byla Praha potvrzena jako organizátor EANS kongresu v roce 2014. Oba tyto momenty je třeba vnímat jako osobní úspěch profesora Beneše, ale zároveň též jako mimořádnou prezentaci a závazek celé české neurochirurgické obce. Kongres v roce 2014 v Praze zcela jistě přinese spoustu práce všech členů neurochirurgické společnosti. Nepochybuji, že naše aktivity vůči kongresu EANS v Praze 2014 vyústí ve stejný úspěch, jaký jsme zažili v Římě.

MUDr. Vladimír Přibáň, Ph.D.

Neurochirurgie České Budějovice


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie
Článek Úvodník

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 1

2012 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#