#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Webové okénko


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2009; 72/105(6): 588
Kategorie: Webové okénko

Vážené čtenářky a čtenáři,

třes je významným příznakem řady poruch nervového systému. Po zadání hesla tremor najde Google 5 mil. odkazů. Část však tvoří nemedicínské stránky týkající se např. zemětřesení. Na první stránce seznamu najdeme již tradičně dobře zpracované heslo na Wikipedii s odkazem na podrobněji zpracované téma na Scholarpedii. Dobře zpracované heslo má i esenciální třes. Google také nabízí zpřesněné hledání jako dystonický tremor, terapie, diagnostika apod. Velká část nalezených stránek se zaměřuje na esenciální tremor (1,2 mil odkazů, tedy každý pátý je věnován této poruše). Pomocí Google videa lze také rychle nalézt řadu vcelku instruktivních krátkých videosekvencí. Za zmínku také stojí stále se rozšiřující nabídka on‑line knih (včetně odborných monografií) na Google books. Tato expandující knihovna odborné i klasické literatury bude pravděpodobně v brzké době znamenat zásadní převrat v čtenářských zvyklostech. Místo rozsáhlých domácích regálů plných knih budeme mít jednu čtečku s on‑line přístupem k internetu, do které si podle potřeby budeme zadarmo nebo za poplatek stahovat knihy k přečtení pro zábavu i poučení. Jen je mi trochu líto, že současná knihkupectví dopadnou jako prodejny CD a DVD disků po nástupu MP3 technologií… Jako příklad uvádím monografii: Gri­maldi G, Manto M. Tremor: From Pathogenesis to Treatment z roku 2008, kterou lze nalézt na Google knihy: http://books.google.cz/books?id=ATjUZLVM1msC&printsec=frontcover&dq=tremor#v=onepage&q=&f=false

Ale zpět k tématu: na tuzemských vyhledavačích jsem žádné ucelené stránky o tremoru nenašel. Česká mutace Wikipedie má jen malé informativní heslo. Nenapraví to někdo z čtenářů? Za úsměvnou zmínku snad stojí, že název Flapping tremor nese jedna metalová hudební skupina. I takové kuriozity lze brouzdáním po internetu nalézt.

International Essential Tremor Foundation

www.essentialtremor.org/

Stránky věnované problematice esenciálního třesu zaštiťuje odborně řada známých tváří. Lze zde najít základní informace v angličtině, sebehodnotící dotazník, prolink na probíhající studie, kontakty na lékaře atd. Pěkná moderní, byť trochu komerční grafika.

Obsah 3, Grafika 1, V

The National Tremor Foundation

www.tremor.org.uk/

Britské stránky převážně určené pro pacienty, ale určitou sumu poučení zde naleznou i lékaři (např. léky seřazené podle medicíny založené na důkazech).

Obsah 3, Grafika 2, V (P)

Ortostatický tremor

www.orthostatictremor.org/

Fórum týkající se tohoto typu třesu je určené jak laikům, tak odborné veřejnosti.

Obsah 2, Grafika 3, V, P

Tremor na stránkách WE MOVE
(Worldwide Education and Awareness for Movement Disorders)

www.wemove.org/et/

Tyto stránky jsem již zmiňoval v ně­kte­rém z minulých okének. Tuším, že při brouzdání o spasticitě. Jedna ze záložek je věnována specificky esenciálnímu tremoru, není však obsahově příliš bohatá.

Obsah 3, Grafika 3, V, P

Třes na stránkách
Jeffmann.net

http://www.jeffmann.net/NeuroGuidemaps/tremor.html

Graficky velmi skromné stránky poskytují základní, ale ucelené informace o třesu.

Obsah 2, Grafika 4, P

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA
Neurologická klinika
LF MU a FN Brno
e-mail: svohanka@fnbrno.cz


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 6

2009 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#