#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vývoj a hodnocení stejnoměrnosti žvýkacích gum s nízkou dávkou léčiv připravených lisováním


Autoři: Yuliia Maslii 1;  Olena Ruban 1;  Olga Yevtifieieva 2;  Volodymyr Hrudko 2;  Svitlana Gureyeva 3;  Andriy Goy 3;  Tetiana Kolisnyk 1
Působiště autorů: Department of Industrial Technology of Drugs, National University of Pharmacy, Valentynіvska str. 4, 61168 Kharkiv, Ukraine 1;  Department of Pharmaceutical Chemistry, National University of Pharmacy, Kharkiv, Ukraine 2;  JSC Farmak, Kyiv, Ukraine 3
Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2020; 69, 33-42
Kategorie: Původní práce

Souhrn

Cílem této práce bylo vyvinout léčivé žvýkací gumy (MCG) obsahující 10 mg lysozyme-hydrochloridu (LH) a 20 mg kyseliny askorbové (AsA) získané lisováním se stlačitelným základem pro žvýkací gumy Health in Gum® (HiG®) PWD 01. Vzhledem k nízkému obsahu aktivních složek bylo nezbytné zvolit způsob jejich zapracování do tohoto základu a zhodnotit jejich distribuční homogenitu v dávkových jednotkách. Směsi pro lisování byly připraveny dvěma způsoby: prvním bylo jednoduché smíchání všech složek; druhý zahrnoval krok vlhké granulace třísložkové směsi – LH, sukralosa a chuťové přísady. Byly studovány tokové vlastnosti LH, AsA, LH granulátu a lisovacích směsí. MCG byly hodnoceny podle Ph.Eur. 9.0 kapitoly 2.9.5, 2.9.6 a 2.9.40. AsA a HiG® byly charakterizovány jako volně tekoucí, zatímco LH vykazoval nedostatečné tokové vlastnosti. Ve srovnání se směsí pro přímé lisování, krok granulace umožnil podstatně zlepšit tokové vlastnosti konečné lisovací směsi. Na rozdíl od žvýkacích gum připravených přímým lisováním, MCG připravené vlhkou granulací splňovaly požadavky Ph.Eur. 9.0 kapitoly 2.9.40. Vhodnost metody přípravy MCG zahrnující krok vlhké granulace byla také potvrzena výsledky hmotnostní a obsahové stejnoměrnosti.

Klíčová slova:

léčivé žvýkací gumy – lysozym-hydrochlorid – kyselina askorbová – hmotnostní stejnoměrnost – obsahová stejnoměrnost – stejnoměrnost dávkových jednotek


Zdroje

    1.  Al Hagbani T., Nazzal S. Medicated Chewing Gums (MCGs): Composition, Production, and Mechanical Testing. AAPS PharmSciTech. 2018; 19(7): 2908–2920.

    2.  Aslani A., Rostami F. Medicated chewing gum, a novel drug delivery system. J. Res. Med. Sci. 2015; 20(4): 403–411.

    3.  Chaudhary S. A., Shahiwala A. F. Medicated chewing gum – a potential drug delivery system. Expert Opin. Drug Deliv. 2010; 7(7): 871–885.

    4.  Dodds M. W. The oral health benefits of chewing gum. J. Ir. Dent. Assoc. 2012; 58(5): 253–261.

    5.  Itthagarun A, Wei S. H. Chewing gum and saliva in oral health. J. Clin. Dent. 1997; 8(6): 159–162.

    6.  Wessel S. W., van der Mei H. C., Maitra A., Dodds M. W., Busscher H. J. Potential benefits of chewing gum for the delivery of oral therapeutics and its possible role in oral healthcare. Expert Opin. Drug Deliv. 2016; 13(10): 1421–1431.

    7.  Ogundele M. O. A novel anti-inflammatory activity of lysozyme: modulation of serum complement activation. Mediators Inflamm. 1998; 7(5): 363–365.

    8.  Ragland S. A., Criss A. K. From bacterial killing to immune modulation: Recent insights into the functions of lysozyme. PLoS Pathog. 2017; 13(9): e1006512.

    9.  Zhang X., Wu F. X., Sun M., Wang Q. Y., Wang Y. J., Yang X. K. Study on antimicrobial and antiviral activities of lysozyme from marine strain S-12-86 in vitro. Agric. Sci. China 2008; 7(1): 112–116.

  10.  Krzyściak W., Jurczak A., Piątkowski J., Kościelniak D., Gregorczyk-Maga I., Kołodziej I., Papież M. A., Olczak-Kowalczyk D. Effect of histatin-5 and lysozyme on the ability of Streptococcus mutans to form biofilms in vitro conditions. Postepy Hig. Med. Dosw. 2015; 69: 1056–1066.

  11.  Moslemi M., Sattari M., Kooshki F., Fotuhi F., Modarresi N., Khalili Sadrabad Z., Shadkar M. S. Relationship of salivary lactoferrin and lysozyme concentrations with early childhood caries. J. Dent. Res. Dent. Clin. Dent. Prospects 2015; 9(2): 109–114.

  12.  Karami-Nogourani M., Kowsari-Isfahan R., Hosseini-Beheshti M. The effect of chewing gum’s flavor on salivary flow rate and pH. Dent. Res. J. (Isfahan) 2011; 8(Suppl 1): S71–S75.

  13.  Padayatty S. J., Levine M. Vitamin C: the known and the unknown and Goldilocks. Oral Dis. 2016; 22(6): 463–493.

  14.  Lingström P., Fure S., Dinitzen B., Fritzne C., Klefbom C., Birkhed D. The release of vitamin C from chewing gum and its effects on supragingival calculus formation. Eur. J. Oral Sci. 2005; 113(1): 20–27.

  15.  Kása P., Jójárt I., Kelemen A., Pintye-Hódi K. Formulation study of directly compressible chewable polymers containing ascorbic acid. Pharm. Dev. Technol. 2013; 18(2): 384–389.

  16.  Meeus L. Direct compression versus granulation. Pharm. Technol. Eur. 2011; 23: 21–22.

  17.  Gryzodub O. I., Leontiev D. A., Levin M. G., Asmolova N. N., Vyrova H. V. Realization of “Content uniformity” and “Dissolution” tests by chromatographic methods under production quality control. J. Org. Pharm. Chem. 2004; 2(1): 24–34. Russian.

  18.  Hoag S. W. Capsules dosage form: Formulation and manufacturing considerations. In: Developing Solid Oral Dosage Forms, 2nd ed. Qiu Y., Chen Y., Zhang G. G. Z., et al. (eds.) Academic Press 2017; 723–747.

  19.  Jójárt I., Kása P. Jr, Kelemen A., Pintye-Hódi K. Study of the compressibility of chewing gum and its applicability as an oral drug delivery system. Pharm. Dev. Technol. 2016; 21(3): 321–327.

  20.  Pavlovska G, Tanevska S. Influence of temperature and humidity on the degradation process of ascorbic acid in vitamin C chewable tablets. J. Therm. Anal. Calorim. 2013; 111(3): 1971–1977.

  21.  Council of Europe. European Pharmacopoeia, 9th edition, Strasbourg: Council of Europe 2016.

  22.  Muselík J., Franc A., Štarková J., Matějková Z. Optimization of technological processes for the preparation of tablets with a low content of warfarin by direct compression. Čes. slov. Farm. 2014; 63: 217–221.

  23. Alyami H., Dahmash E., Bowen J., Mohammed A. R. An investigation into the effects of excipient particle size, blending techniques and processing parameters on the homogeneity and content uniformity of a blend containing low-dose model drug. Pharm. Dev. Technol. 2009; 14(5): 451–460.

  24.  Elbl J., Muselík J., Franc A., Mikušová J., Dolejší Z., Vetchý D. Influence of drug concentration and blending technology on the content uniformity of mixture for low dose warfarin tablets. Čes. slov. Farm. 2016; 65(6): 211–215.

  25.  am Ende M. T., Moses S. K., Carella A. J., Gadkari R. A., Graul T. W., Otano A. L., et al. Improving the content uniformity of a low-dose tablet formulation through roller compaction optimization. Pharm. Dev. Technol. 2007; 12(4): 391–404.

  26.  Morris D. G., Truitt B. F., Kong A., Leyva N., Luner P. E. Influence of formulation composition and processing on the content uniformity of low-dose tablets manufactured at kilogram scale. Pharm. Dev. Technol. 2009; 14(5): 451–460.

  27.  Özlem Akbal, Erdal Cevher, Ahmet Oğul Araman. The development and in vitro evaluation of benzydamine hydrochloride medicated chewing gum formulations. Istanbul J. Pharm. 2017; 47(2): 45–51.

  28.  Ranmale J. S., Thombre N. A., Kshirsagar S. J., Aher A. S. Formulation development and evaluation of amoxicillin based medicated chewing gum. Indian Journal of Novel Drug Delivery 2015; 7(3): 108–115.

  29.  Mansi Paradkar, Balaram Gajra, Bhautik Patel. Formulation development and evaluation of medicated chewing gum of anti--emetic drug. Saudi Pharm. J. 2016; 24: 153–164.

Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 1

2020 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#