#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

CHIRÁLNE ZLÚČENINY A ICHFARMAKOLOGICKÉ ÚČINKY


Chiral Compounds and Their Pharmacological Effects

The present contribution to the problems of the stereochemistry of drugs is an attempt at stressingthe importance of a stereochemical view of pharmacology and at informing about the advances of„chiral pharmacology“ within the framework of the contemporary knowledge of selective effects ofdrugs. There are no simple solutions in the „racemates versus enantiomers“ problems and eachsubstance must be considered and tested individually, i.e. on the case–by–case principle. For manyracemates available at present there exist relatively few items of knowledge concerning thepharmacological, toxicological and pharmacokinetic properties of their individual enantiomers, orconcerning the influence of age, health condition, sex and genetic factors on biological availabilityand response of the organism to the drug. Additional testing of the enantiomers of the racematesused in practice can lead to the discovery of new indications of the original drug, improve its clinicaluse and result in increasing its safety and efficacy. If it is so, in this case the „chiral meditations“in pharmacology are double worth the problems they pose.

Key words:
chiral compounds – enantiomers – racemic mixture


Autoři: A. Slováková 1;  A. J. Hutt 2
Působiště autorů: Katedra chemickej teórie liečiv, Farmaceutická Fakulta Univerzity Komenského, Bratislava 2 Department of Pharmacy, King’s College London, University of London 1
Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 1999; , 107-112
Kategorie: Články

Souhrn

Uvedený príspevok k problematike stereochémie liečiv je pokusom o zvýraznenie dôležitosti stereo-chemického ponímania farmakológie a o zviditeľnenie pokrokov „chirálnej farmakológie“ v rámcisúčasných poznatkov o selektívnych účinkoch liečiv. Neexistujú jednoduché riešenia v problematike„racemáty–versus–enantioméry“ a každá látka musí byť chápaná a testovaná individuálne, t.j. naprincípe case–by–case. Pre mnoho súčasne dostupných racemátov je pomerne málo poznatkovo farmakologických, toxikologických a farmakokinetických vlastnostiach ich individuálnych enan-tiomérov, alebo o vplyve veku, zdravotného stavu, pohlavia a genetických faktorov na biologickúdostupnosť a odpoveď organizmu na liečivo. Dodatočné testovanie enantiomérov v praxi používa-ných racemátov môže viesť k objavom nových indikácií pôvodného liečiva, zlepšiť jeho klinicképoužitie a vyústiť k zvýšeniu jeho bezpečnosti a účinnosti. Ak je to tak, v tom prípade sú „chirálneúvahy“ vo farmakológii dvojnásobne hodné problémov, ktoré so sebou prinášajú.

Klíčová slova:
chirálna zlúčenina – enantioméry – racemická zmes

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie


1999 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#