#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vzpomínka na MUDr. Oldřicha Vojtíška


Vyšlo v časopise: Čes. Revmatol., 26, 2018, No. 1, p. 52.
Kategorie: Ze života společnosti

V letošním roce uplynulo 100 let od narození významného českého revmatologa a jednoho ze zakladatelů tohoto oboru v tehdejším Československu. MUDr. Oldřicha Vojtíška.

MUDr. Oldřich Vojtíšek se narodil 7. února 1918 v Plzni. Od roku 1937 studoval Lékařskou fakultu UK v Praze, jeho studia však byla přerušena válkou, takže promoval až v roce 1947. Jako lékař pracoval na interních odděleních na různých místech Československé republiky, mimo jiné v Levoči, Novém Bydžově, Poděbradech a Krči. Dne 1. ledna 1952 nastoupil na revmatologické oddělení Státní fakultní nemocnice v Praze, které se později transformovalo na samostatné pracoviště – Výzkumný ústav chorob revmatických (VÚCHR). Mimo atestace z interny I. a II. stupně složil dále atestační zkoušky z revmatologie a později i z balneologie. V roce 1961 mu byla udělena vědecká hodnost kandidáta lékařských věd.

Dr. Vojtíšek byl nejbližším spolupracovníkem profesora Lenocha, zakladatele moderní české revmatologie. Od začátku pomáhal revmatologii budovat, vychovával žáky pro ústav i pro celou republiku. Od roku 1960 byl vědeckým sekretářem České revmatologické společnosti, přechodně i výkonným jednatelem. Organizoval a zúčastňoval se všech sjezdů a sympozií s revmatologickou tematikou, organizoval zasedání výborů revmatologické společnosti. Mnoho let byl vedoucím redaktorem Referátového výběru v revmatologii.

Největší význam pro českou a československou revmatologii měly výsledky jeho vědecké činnosti. Publikoval více než 300 vědeckých prací u nás i v cizině. Zabýval se revmatoidní artritidou (dříve progresivní polyartritidou), ankylozující spondylitidou, výzkumem LE buněk, zajímal se o příčiny anémie u revmatoidní artritidy, studoval biochemické a hematologické nálezy v kloubní tekutině a v neposlední řadě i farmakoterapeutické výsledky. Obšírně a na velké sestavě pacientů se zabýval možnostmi léčby zlatem včetně nežádoucích účinků léčby, jejich prevencí a terapií. V roce 1968 byl na ročním studijním pobytu na Revmatologické klinice s 500 lůžky v Cáchách. Tam se věnoval klinické, laboratorní i vědecké práci, v 60. letech minulého století se podílel na budování revmatologie v Bulharsku.

Dr. Vojtíšek za svou více než čtyřicetiletou vědeckou činnost vytvořil velmi obsáhlé dílo a získal během svého života celou řadu uznání a vyznamenání, mezi něž patří i čestné členství Československé revmatologické společnosti.

MUDr. Oldřich Vojtíšek zemřel ve věku 74 let dne 8. května 1992.

MUDr. Marta Olejárová, CSc.


Štítky
Dermatologie Dětská revmatologie Revmatologie

Článek vyšel v časopise

Česká revmatologie

Číslo 1

2018 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#