#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Za prof. Milanem Šamánkem


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 96
Kategorie: Osobní zprávy

Dne 28. dubna 2020 nás ve věku nedožitých 89 let opustil zakladatel a emeritní přednosta Dětského kardiocentra FN Motol prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc., FESC.


Milana Šamánka jsem znal více než 40 let. A myslím, že jsem ho znal možná nejintimněji ze všech spolupracovníků, protože jsem jeho obě srdce, tedy to nemocné a později i to transplantované, držel v rukou. O jeho životě a profesní dráze by se daly napsat – a pravděpodobně i budou napsány –romány. Ale protože Milan neměl rád dlouhé proslovy, budu stručný.

Jako mladý lékař jsem jej poznal, když jsem jezdil s profesorem Pavlem Firtem do Motola na indikační semináře vrozených srdečních vad u dospělých, které jsme tehdy operovali v IKEM. Již od začátku na mne působil ohromným dojmem. V tehdejším totalitním režimu řídil centrum takovým americkým, přátelským způsobem, jaký jsem poznal později během svého působení v USA. Byl vynikajícím organizátorem a je potřeba vyzdvihnout, že jako první na světě přišel s myšlenkou spojit kardiochirurgy a dětské kardiology do jednoho týmu tak, že vzniklo první dětské specializované kardiocentrum na světě. A Milanovu myšlenku pak následoval celý svět. Zde jsem proto chtěl vyzdvihnout hlavně ten nejvýznamnější přínos profesora Šamánka pro světovou medicínu; o jeho dalších zásluhách toho bylo řečeno a natočeno hodně a v budoucnosti ještě určitě bude.

Úžasné na něm bylo, že se během své dlouhé profesní kariéry vždy dokázal přizpůsobit tomu, čemu odpovídal jeho věk. Když přestal být přednostou kardiocentra, věnoval se naplno psaní a organizaci kongresů. Šamánkovy Poděbrady jsou již tradicí, příležitostí pro setkávání terénních a klinických kardiologů vždy počátkem ledna.

Kromě toho jsem ovšem Milana poznal i jakožto šarmantního Moraváka, kterého milovaly všechny ženy, které ho kdy viděly, a to nejen pro jeho krásné modré oči, ale i pro jeho chování a galantnost. Jakožto znalec a vyznavač moravského vína použil i víno k výzkumu. Všichni si dobře pamatujeme na jeho experiment na zaměstnancích železničních opraven v Nymburce. Studie prokázala, že přiměřené pití bílého moravského vína má stejný pozitivní účinek na cholesterol a mastné kyseliny jako propagované červené francouzské víno.

Milan Šamánek byl všestranná osobnost, byla s ním spousta legrace, ale na druhou stranu byl velkým a celosvětově uznávaným odborníkem.

Milane, scházíš nám a scházet budeš. Čest Tvojí památce!

Jan Pirk

Foto: archiv NF Neuron


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#