#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesor Jan Pfeiffer zemřel


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2019; 158: 164
Kategorie: Osobní zprávy

Před půldruhým rokem (ČLČ 2018; 157: 104) jsme uveřejnili obsáhlé laudatio, jež profesoru MUDr. Janu Pfeifferovi, DrSc., věnovala jeho žačka, prof. MUDr. Olga Švestková, Ph.D., která tak nenadále odešla v prosinci minulého roku. Nyní přichází další smutná zpráva – 4. srpna 2019 skonal ve věku 91 let i profesor Pfeiffer.


Označení „otec moderní české rehabilitace“ mu patří právem. Jeho profesní život byl dlouhá léta spojen s Hennerovou neurologickou klinikou, ale zásadně ho ovlivnila práce v Jedličkové ústavu, pro který pracoval neuvěřitelných 65 let. Na začátku sedmdesátých let se stal vedoucím rehabilitačního oddělení tehdejší Fakultní nemocnice II a v roce 1986, kdy byl jmenován profesorem, přednostou Kliniky rehabilitačního lékařství a na tomto pracovišti byl činný téměř až do své smrti. Získal řadu ocenění včetně Medaile Josefa Hlávky a výroční ceny Národní rady osob se zdravotním postižením ČR. Byl vysoce uznávaný na mezinárodních fórech, kde vždy aktivně vystupoval. Jen koncepci systému rehabilitace v České republice se mu prosadit nepodařilo.

Všichni, kdo se s panem profesorem setkali, nezapomenou na jeho laskavou povahu, ochotu vždy pomoci (která nepochybně vycházela mimo jiné z jeho činnosti skautské) a také na jeho mimořádné znalosti i mimo vlastní medicínu – ze zoologie, botaniky či historie.

redakce


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 3-4

2019 Číslo 3-4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#