#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cetkovská P, Pizinger K, Štork J.: KOŽNÍ ZMĚNY U INTERNÍCH ONEMOCNĚNÍ


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2010; 149: 437
Kategorie: Knihy

Praha: Grada Publishing 2010, 192 s., cena 699 Kč. ISBN 978-80-247-1004-4.

Je to asi můj úděl nebo osud, že když se na obzoru objeví Dermatologie z pohledu vnitřních chorob, pak dozajista buď překlad, nebo recenze padne na moji hlavu. Kdyby nebylo to množství práce v pozadí obou činností, pak by to bylo bohulibé a pro mne osobně velice poučné. Zejména, když jde o překlady – jeden z maďarštiny a druhý z němčiny. První knihou byl překlad László Tõrõka: A bõrtunetek áltnalános diagnosztikai jelentõsége – Medicina Kõnyvkiadó Rt., Budapesť 1995 a druhou Hauterscheinungen bei Erkrankungen innerer Organe-Barth Leipzig 1997. Třetí jsem vytvořil svým překladem Kožní projevy při chorobách vnitřních orgánů. Profesor Tõrõk nesmírně sympatický člověk, nadaný znalostí celé plejády řečí – až na češtinu – pojal problém jako onemocnění různých tělních dermadromů a na nich pak důsledně specifikoval kožní poruchy. Tento přístup je značně blízko pohledu Šťávy, jehož kniha ve své době byla velice nápomocná mladým dermatologům – přesně tak, jak se o tom zmiňuje paní docentka Cetkovská. Toto všechno pak vyústilo v knihu zbrusu novou, navíc s náležitými poznatky ze současné dermatovenerologie.

jp_32507_f_1
jp_32507_f_1

Také kniha docentky Petry Cetkovské a spoluautorů profesorů Karla Pizingera a Jiřího Štorka vychází z internistického dělení, kde autoři popisují všechny známé jevy na kůži a vysvětlují jejich podstatu. Spolu s krásnými a pečlivě vybranými obrázky tak publikace neponechává čtenáři žádné místo pro pochybnosti. Správným doplněním jsou i časté mikroskopické dokumentární snímky, na nichž je dobře patrná praxe jejich původce. Některé snímky jsou skutečně mimořádně dobré. Stejně cenné je i zařazení několika mezinárodních tabulek, které dobře instruují některé obtížně pochopitelné souvislosti – zejména v oblasti lymfoproliferativních chorob. Některé kapitoly v podrobnostech překonávají dokonce i učebnice interní medicíny, což je nejen chvályhodné, ale navíc to v dermatologovi navozuje hrdost na jeho vlastní obor.

Knih s touto tematickou náplní bylo několik, a tak pro mne jako učitele bylo velice nesnadné doporučovat posluchačům náležitou učebnici, která by mohla splnit všechna kritéria budoucích examinátorů. Tato starost však u této knihy odpadá – je tam totiž vše, co může moje šedesátiletá praxe žádat, a to včetně literárních citací, z nichž většina je nejen dosažitelná ale také dostatečně kompetentní.

Je čas přivítat docentku Cetkovskou spolu s profesory Pizingerem a Štorkem mezi dermatovenerology – učitele, jejichž stopy budou v myslích posluchačů existovat až do jejich důchodového věku.

prof. MUDr. Pavel Barták, CSc.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#