#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Před úsvitem, po ránu


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2008; 147: 407
Kategorie: Knihy

Koukolík, F.

Před úsvitem, po ránu

Praha, Karolinum 2008, 225 s., vydání první, formát 185 x 140 mm, brožované, dvoubarevné. ISBN 978-80-246-1496-0.

Vlastností všech knih MUDr. F. Koukolíka, DrSc. je, že jsou „chytré”. Je to tím, že on sám je velmi vzdělaný, sečtělý. Má o čem psát a umí to napsat. Patří k uznávaným populizátorům medicíny, speciálně neurověd. Především z těchto důvodů jsem se s touto knihou seznámil a rozhodl se podat o ní zprávu.

O čem kniha je? Předkládá nové (převážně experimentální) poznatky o vývoji dětského mozku a dětské psychiky (poznávání, interpretace materiálních i psychických jevů, které dítě obklopují, jejich vznik, fyziologický vývoj a narušení aj.). Kniha je rozdělena do sedmi kapitol, jejichž obsah na sebe vzájemně navazuje, nebo se i prolíná. První kapitola (s poetickým názvem Před úsvitem) se zabývá vznikem a vývojem druhů a stavbou a funkcí jejich mozku (14 s.), druhá (rozsahově největší – 60 s.) citovým vývojem dítěte. Třetí poznáváním (38 s.), čtvrtá pamětí (18 s.), pátá jazykem a řečí (22 s.). Zvláštní, byť krátká šestá kapitola (jen 8 s.) se věnuje problematice čísel – úmyslně nepíši „matematiky“. Tato problematika je mimořádně zajímavá, protože se týká pochopení a manipulace s abstraktními pojmy (snad proto se mi konstrukce i interpretace citovaných experimentů „moc nezdála“). Poslední, sedmá kapitola s názvem „Jak se tvoří člověk“, je druhá nejdelší (48 s.) a velmi zajímavá, ale také velmi spekulativní (např. jak to bylo s „jástvím“ u Australopitéka a Homo ergaster nelze asi ani tušit, tím méně kvantifikovat, také některé pokusy provedené např. na 6 členech nemohu přijmout jako přesvědčující). Ale přes tyto připomínky je tato kapitola velmi, velmi zajímavá a inspirativní. Odkazy na literaturu, z níž autor čerpal, jsou – jako konečně vždy – z posledních několika let, a časopisy náleží k velmi prestižním.

Kniha je sice určena široké veřejnosti, „přestože je náročnější“(citace z autorovy předmluvy). S tím je nutné jen a jen souhlasit – dokonce si myslím, že těch „dědečků a babiček, kteří budou mít sílu ji přečíst“ (citace z autorovy předmluvy) nebude skutečně mnoho.

Co napsat závěrem? Ani tento titul čtenáře knih MUDr. F. Koukolíka, DrSc. nezklame. Mohu ji doporučit tomu, kdo si chce přečíst kvalitní populárně-vědeckou knihu (nejen „pro babičky a pro dědečky“), kdo se chce dozvědět něco nového (určitě se dozví!) a kdo chce třeba o prázdninách strávit s knihou řadu hezkých hodin.

Jan Petrášek

U Nemocnice 1, 128 08 Praha 2


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#