#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mapa roušek ukazuje, kde v ČR chybějí pomůcky

26. 3. 2020

Akutní nedostatek ochranných roušek, respirátorů, ale i dezinfekce a dalšího materiálu trápí v těchto dnech zdravotníky po celé České republice. Situace se zásobováním je nepřehledná a zdravotníci nevědí, kdy jim slíbené dodávky potřebného materiálu dorazí. Na řadě míst už zásoby docházejí, a tak jsou zdravotníci rádi i za ručně šité bavlněné roušky. Pomoci zmapovat situaci chce nově vzniklý projekt Mapa roušek.

Mapa roušek je projekt společnosti MeDitorial, která již více než 15 let provozuje odborné vzdělávací a informační portály proLékaře.cz, proSestru.cz, proLékárníky.cz a řadu dalších edukačních webů pro zdravotníky, pacienty i laickou veřejnost. Ve své databázi má více než 40 tisíc lékařů z Česka i Slovenska, více než tisícovku sester a téměř polovinu všech lékárníků v ČR. Právě s ohledem na to, jak velkou databází uživatelů společnost disponuje, se rozhodla v této těžké době pomoci zdravotníkům, kterým chybějí tolik potřebné osobní ochranné pracovní prostředky.

Cílem tohoto projektu je zmapovat aktuální situaci a získaná data poskytnout odpovědným institucím, jež mají na starost distribuci ochranných prostředků a dalších materiálů,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů společnosti MUDr. Tomáš Šebek. „Současně však chceme, aby se zdravotníkům dostalo pomoci co nejdříve, proto tato data nabídneme i firmám a společnostem, jež se výrobou a/nebo distribucí roušek a dalšího materiálu zabývají, aby si mohly podle mapy najít nejbližší zdravotnické zařízení, které hlásí nedostatek, a ochranné prostředky jim poskytnout.

Jen do dnešního poledne se do mapování zapojilo 328 uživatelů (zdravotnických zařízení) a z jimi nahlášených dat vyplývá, že jim chybí více než 56 tisíc ústenek, bezmála 40 tisíc respirátorů typu FFP2 a FFP3, téměř 32 tisíc jednorázových rukavic, 5 tisíc litrů dezinfekce a řada dalších prostředků.

„Touto aktivitou chceme přispět k tomu, aby se situace, kdy zdravotníci v první linii bojují proti nákaze COVID-19 a nasazují při tom doslova vlastní životy, neboť musejí infekci čelit bez adekvátních ochranných prostředků, napravila a všichni konečně získali to, co ke své záslužné práci potřebují,” uzavírá Tomáš Šebek.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#