#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inhibice replikace Langat viru pomocí SiRNA (jako součásti viru klíšťové encefalitidy) v organotypických řezech mozku laboratorních krys

24. 6. 2015

Antivirový účinek RNA interference prostřednictvím malé inferferující RNA byla zkoumána v prostředí buněčné kultury a hipokampálních tkáňových kultur. Langat virus, virus příbuzný viru klíšťové encefalitidy, vykazuje nízkou patogenitu pro člověka, ale pro hlodavce zachovává neurovirulenci. Tento virus využili autoři pro vytvoření modelu klíšťové encefalitidy in vitro. Analyzovali účinnost 19 siRNA sekvencí zaměřených na různé oblasti genomu Langat viru pro inhibici replikace viru v obou systémech in vitro.

Virus klíšťové encefalitidy (TBEV) je kauzativní agens klíšťové encefalitidy, jejíž průběh může mít v některých případech fatální následky. Tento virus patří do rodu Flavivirus a čeledi Flaviviridae a je přenášen infikovanými klíšťaty. Navzdory dostupnosti vakcíny proti klíšťové encefalitidě a značné míře proočkovanosti mezi populací se v Evropě každoročně vyskytuje 2000 až 3000 případů této nemoci.

Vědci vyvinuli v buněčných a organotypických hipokampálních kulturách antivirový mechanismus zprostředkovaný interferencí malé RNA (small interfering RNA, siRNA). Langat virus (LGTV) je virus patřící rovněž do rodu Flavivirus a je velmi blízký viru klíšťové encefalitidy. Poprvé byl izolován v oblastech Malajsie a Thajska a na rozdíl od TBEV nepředstavuje epidemiologickou hrozbu pro člověka, ale je silně neurovirulentní pro hlodavce. LGTV byl vědci využit pro vytvoření modelu klíšťové encefalitidy in vitro. Autoři analyzovali účinnost 19 sekvencí siRNA zaměřených na různé oblasti genomu Langat viru s cílem inhibovat replikaci viru v obou in vitro modelech.

Nejúčinnějšího potlačení replikace viru bylo dosaženo sekvencemi siRNA cílenými na strukturální geny a 3´nepřeloženou oblast genomu. Když byla buňkám před infikováním Langat virem podávána siRNA HeLa, šestý den po infekci bylo pozorováno snížení virové RNA o 96,5 % a redukce infekčních virových částic o 98 %, zatímco léčba podávaná po infekci snížila replikaci viru o 98 %. V organotypických hipokampálních kulturách byla pomocí sekvence D3 siRNA redukována replikace viru o 99,7 %.

Organotypické hipokampální kultury tak představují vhodné modely in vitro pro poznání mechanismu neuronální infekce a následně pro vytvoření strategie léčby při zachování trojrozměrné architektury tkáně. Výsledky studie ukazují, že siRNA je účinná metoda pro omezení replikace Langat viru v modelu in vitro.

(tda)

zdroj:
MAFFIOLI C. et al. SiRNA inhibits replication of Langat virus, a member of the tick-borne encephalitis virus complex in organotypic rat brain slices. Plos One. United States, 7, 9, e44703, 2012. ISSN: 1932-6203.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#