#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Akutní brachiální diplegie provázející borreliovou infekci

14. 5. 2019

Bilaterální převážně motorická neuropatie cervikálního plexu jako komplikace akutní lymeské borreliózy nebyla dosud popsána.

Bilaterální převážně motorická neuropatie cervikálního plexu jako komplikace akutní lymeské borreliózy nebyla dosud popsána. Autoři článku v lednovém vydání časopisu The Neurologist referují o pěti případech této vzácné komplikace zachycené ve dvou amerických centrech specializovaných na nervosvalová onemocnění.

Jednalo se o čtyři muže a jednu ženu s průměrným věkem 69 let. Pouze jeden z nich udával v anamnéze přisáté klíště. Příznaky předcházející brachiální diplegie zahrnovaly u dvou pacientů bolesti hlavy, jednotliví pacienti dále udávali horečku, bolesti kloubů a zvýšenou únavu. V průběhu tří týdnů od počátku příznaků se vyvinula slabost proximální části horní končetiny a akutní bolest. U tří popisovaných pacientů byla bolest bilaterální, u dvou pouze unilaterální a pacienti ji popisovali jako silnou pulzující bolest.

Svalová slabost paže byla od počátku bilaterální u tří pacientů. U zbývajících dvou se nejprve objevila slabost na pravé horní končetině, avšak v průběhu několika dní se rozšířila také na levou končetinu. Všichni popisovaní pacienti měli sníženou svalovou sílu v deltoidním svalu a bicepsu, slabost tricepsu a extenzorů zápěstí byla variabilní. Dotykové čití nebylo u žádného z pacientů porušeno, avšak jeden z pacientů měl lehce snížené vnímání bolesti na předloktí.

Sérové IgM protilátky proti lymeské borrelióze byly zvýšené u všech pacientů a u čtyř z pěti pacientů byly detekovány v mozkomíšním moku. V mozkomíšním moku byly také přítomné lymfocyty a koncentrace proteinů se pohybovala v rozmezí 135 až 176 mg/dl. Elektrodiagnostická vyšetření ukázala normální motorické potenciály nervus ulnaris a medianus a u některých pacientů asymetricky sníženou amplitudu senzorických potenciálů nervus medianus (4 pacienti) nebo ulnaris (3 pacienti).

Po antibiotické léčbě došlo u čtyř pacientů k úplnému vymizení neurologického deficitu, u jednoho pacienta bylo po dvou měsících patrné výrazné zlepšení.

(vek)

Zdroj:
Gorson K. C., Kolb D. A., Marks D. S., Hayes M. T., Baquis G. D.: Acute brachial diplegia due to lyme disease. Neurologist. 2011; 17 (1): 24–7.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#