#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pohlaví ovlivňuje projevy CHOPN

15. 5. 2019

Přestože počty žen s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) jsou vyšší než počty mužů, je choroba u žen častěji nediagnostikována. Cílem vědců z Michiganu bylo lépe porozumět rozdílům mezi pohlavími u těžké CHOPN.

I přes důkazy o tom, že počty žen s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) jsou vyšší než počty mužů, je choroba u žen častěji nediagnostikována. Cílem vědců z univerzity Ann Arbor v americkém Michiganu bylo lépe porozumět rozdílům mezi pohlavími u těžké CHOPN. Jejich poznatky vyšly v odborném časopise American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Autoři porovnávali výsledky 1053 žen a mužů s těžkou obstrukcí dýchacích cest a diagnostikovaným emfyzémem. Žen bylo ve skupině 38,8 %. Histologické vyšetření odhalilo, že ženy mají obecně menší průsvit dýchacích cest a disproporčně tlustší stěnu. Při shodném věku, hodnotách FEV1 (v % náležité hodnoty) a anamnestických údajích o kouření mají ženy v průměru vždy horší dyspnoické obtíže, častější a horší deprese a nižší kvalitu života než muži.

Ženy mívají nicméně podle HRCT snímků méně závažný emfyzém a kratší kuřáckou anamnézu. Podle autorů studie je velmi pravděpodobné, že se v budoucnu podaří u pacientů s CHOPN odhalit další a nečekané souvislosti jejich choroby s jejich pohlavím.

Am J Respir Crit Care Med 2007;176:222-223,243-252.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#