#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Glykémie – pro diabetiky nejzásadnější veličina

18. 5. 2016

Trpíte-li cukrovkou, znamená to, že hladina cukru ve vaší krvi může být trvale vysoká. Pokud nadměrné hodnoty glykémie trvají dlouho, časem mohou organismus poškodit. Jaké množství cukru v krvi je už příliš vysoké a co způsobuje?

Pro diagnostiku cukrovky se používají hladiny krevního cukru v závislosti na příjmu potravy. Nalačno by glykémie neměla překročit hladinu 5,5 mmol/l, po jídle 7,7 mmol/l. Během dne se údaje mění a nejnižších množství se dosahuje před jídlem. U zdravých osob se hodnoty před konzumací stravy pohybují většinou okolo 3,5 až 4,5 mmol/l.

Cukr odhalen!

K určení hodnot glykémie a stanovení diagnózy cukrovky lékaři používají tato vyšetření:

  1. Odběr krve po 8 hodinách lačnění a stanovení hladin krevního cukru – diagnózu potvrzují hladiny vyšší než 7 mmol/l.
  2. Orální test glukózové tolerance – po osmihodinovém lačnění je pacientovi podán sladký nápoj, který obsahuje 75 g glukózy, a po dvou hodinách po jeho vypití je proveden odběr krve (patologické hodnoty jsou 11,1 mmol/l a více).
  3. Běžný odběr – pokud je při běžném odběru náhodně zjištěna hodnota 11,1 mmol/l a vyšší, zároveň máte velkou žízeň, často močíte a ztratili jste na váze, svědčí to pro diagnózu diabetu a musí být provedeny výše uvedené testy.

Jakékoliv zvýšení glykémie může být škodlivé. Pokud jsou hodnoty vyšší než normální, ale nedosahují výše zmiňovaných čísel, hovoří se o tzv. prediabetu.

Jak vlastně škodí?

Glukóza je sice základním a důležitým zdrojem energie pro naše buňky, pokud je ale její přísun nadměrný, může působit jako pomalý jed. Vysoké hladiny pomalu omezují správnou funkci slinivky břišní. Postupně se snižuje produkce inzulinu, tedy hormonu, který množství glukózy běžně snižuje. Zároveň může glukóza přestupovat do cévní stěny a urychlit proces aterosklerózy, tedy kornatění tepen. To je stav významně zvyšující riziko srdečního infarktu a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Poškodit ale umí jakýkoliv orgán a může vést až k:

  • poruchám funkce ledvin, potažmo k jejich selhání a nutnosti dialýzy,
  • cévní mozkové příhodě,
  • infarktu myokardu,
  • ztrátě zraku,
  • oslabení imunitního systému a zvýšené náchylnosti k infekcím,
  • poruchám erekce,
  • poškození nervů vyvolávajícímu bolesti,
  • nedostatečnému zásobení končetin s poruchou hojení, což může vést až k amputaci.

Proto se snažte dodržovat doporučení svého lékaře a držet hladiny cukru v optimálních hodnotách. Jen tak se těmto komplikacím v budoucnu vyhnete.

(Cean)

Zdroj:
www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#