#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva z AO kurzu v Davosu - Polytrauma


Vyšlo v časopise: Úraz chir. 18., 2010, č.1
Kategorie: Nerecenzovaný příspěvek

Ve dnech 5.–7. 12. 2009 jsem se zúčastnil v Davosu AO Trauma kurzu - Polytrauma. Vedoucím kurzu byl Peter Giannoudis, Leeds, UK a Hans Christoph Pape, Aachen, Germany. Zkušená fakulta byla jak z Evropy, tak z USA a Austrálie. Vzhledem k tomu, že velká část programu probíhala formou diskuze, nebude zpráva souvislá jako obvykle, ale pokusím se v bodech zachytit některé postřehy z pohledu trau- matologa, zabývajícího se léčením úrazů většinu svého pracovního života.

The pacient is too ill not to be operate - neplatí. Zásadní je včasná damage control orthopaedics and surgery (DCO, DCS). V Evropě se více upřednostňuje DCO, v USA spíše časné hřebování jakmile se podaří pacienta stabilizovat. Operace by neměla trvat déle než 2 hodiny. Ve výskytu ARDS není rozdíl mezi dlahou a hřebem, a to ani u kontuze plic. Rovněž tak není rozdíl mezi hřebem předvrtaným a nepředvrtaným. Příliš intenzivní infuzní terapie před zastavením krvácení zvyšuje krvácení, morbiditu i mortalitu. V první pomoci se upřednostňuje „scoop and run před stay and play“. Samozřejmě pacient před transportem musí být náležitě zajištěn. Důležité je včasné podání transfuze při poklesu hemoglobinu pod 90–80 % a pulzů nad 120/min. Není rozdíl mezi podáním koloidů a krystaloidů.

Příčina smrti u těžce poraněných je v 66 % poranění hlavy. Epidurální hematom je nutno operovat do 60 minut. Novoseven – snižuje krvácení, ale bohužel podle studie (M. Keel – Ch) nemá vliv na morbiditu ani mortalitu.

Pánev: při prvním vyšetření opatrně s palpací, příliš intenzivním zkoušením stability dojde k porušení koagula. Již záchranář RZP může pánev stabilizovat svázáním a pokrčením kolen a přiložením pánevního pásu, který v některých případech nahradí pánevní svorku. Na emergency je výhodné nejprve trakcí reponovat vertikální posun a poté pánev stabilizovat pánevní svorkou nebo pánevním pásem.

Úrazy jsou hlavní příčinou smrti do 44 let. U dětí a mladistvých je šok u těžkých poranění dlouho kompenzován a poté dochází k náhlé dekompenzaci.

Popis jednotlivých kroků při léčbě polytraumat je nad rámec tohoto sdělení a doporučuji přehledný článek: Timing of Fracture Fixation in Multitrauma Patients: The Role of Early Total Care and Damage Control Surgery, Hans-Christoph Pape a spol. J Am Acad Orthop Surg 2009, 17, 541–549.

V rámci kurzu proběhlo také praktické cvičení systému RIA (Reamer, Irrigator, Aspirator). Tento systém umožňuje předvrtání dřeňové dutiny u polytraumat, neboť odsává tuk z dřeňové dutiny a zmenšuje riziko tukové embolie. Dále umožňuje odběr většího množství spongiózy k výplni kostních defektů a je vhodný k předvrtání dřeňové dutiny u hřebování pakloubů, kdy vzhledem k ostré fréze a ke chlazení během předvrtávání je odstraněno riziko tepelného poškození kosti. Dále je ještě vhodný k frézování a výplachu dřeňové dutiny u kostního infektu. Po návratu z Davosu jsem 2x tento systém použil a velmi se osvědčil.

Během kurzu jsme absolvovali poměrně náročný test z léčby polytraumat, ve kterém se mezi zkušenými ortopedy a traumatology z celého světa jako první umístil MUDr. Šmejkal Karel z Hradce Králové a já jako druhý. Snad to není příliš namyšlené, ale myslím, že to svědčí o kvalitním vzdělávání v ČR.

Ve volném čase proběhlo mnoho zajímavých diskuzí a v odpolední pauze se dařilo sjezdové i běžkové lyžování na kvalitním prašanu. Kurz hodnotím jako velmi kvalitní a dovoluji si poděkovat firmě Synthes za podporu vzdělávání v traumatologii.

prim. MUDr. Pavel Kopačka

Traumacentrum Nemocnice Č. Budějovice a.s.

kopacka@nemcb.cz


Štítky
Chirurgie všeobecná Traumatologie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Úrazová chirurgie

Číslo 1

2010 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#