#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

IV. Bilaterální sympózium s mezinárodní účastí - Rožnov p. Radhoštěm


Vyšlo v časopise: Úraz chir. 18., 2010, č.1
Kategorie: Nerecenzovaný příspěvek

Ve dnech 7. až 9. dubna 2010 proběhlo v Rožnově pod Radhoštěm již tradiční setkání radiologických asistentů s traumatology a radiology našeho regionu, IV. bilaterální sympózium s mezinárodní účastí. „Toto setkání navazuje na tradici započatou v roce 2004,“ říká prezident kongresu doc. MUDr. Leopold Pleva, CSc.

„Hlavními tématy lékařské sekce letošního sympozia jsou přínos moderních radiodiagnostických metod pro úrazovou chirurgii, angiointervence v traumatologii a úskalí v diagnostice a léčbě dutinových a končetinových poranění.“


Bohatý odborný program začal již ve středu pracovním seminářem na téma Navigace v traumatologii, hlavním instruktorem byl MUDr. Roman Madeja.

Po čtvrtečním slavnostním zahájení vědeckého programu konference přednesli svá sdělení zahraniční hosté, Dr. Basri Lenjani a Dr. Bujar Gjikolli z Kosova. Obě jejich vystoupení, „Road accidents in Prishtina in period 2005-2008“ i „Trauma cases – our daily experience“, korelovala se stejnými skutečnostmi i zkušenostmi našich kolegů prezentujících své poznatky o problematice endovaskulární léčby cévních traumat a v diagnostice a léčbě poranění jater, sleziny a bránice u dětí i dospělých. Na toto téma vystoupil i další zahraniční host, prof. MUDr. Miroslav Kitka, Ph.D. ze Slovenska.


V pátečním programu byla letos poprvé celá sekce věnována významu vyšetření magnetickou rezonancí v diagnostice traumat a v akutní medicíně vůbec. Svá sdělení přednesli jak lékaři, tak radiologičtí asistenti. Velký ohlas měly přednášky týkající se vyšetřování úrazů sportovců, zvláště lyžařů. Následoval soubor přednášek o problematice zobrazování na operačních sálech, cíleně pak na traumatologických sálech. Dále byla diskutována problematika navigovaných systémů v traumatologii z pohledu radiologických asistentů a problematika radiační zátěže v úrazové chirurgii. Další vědecká sdělení byla prezentována formou posterů, které byly skvěle tematicky i graficky zpracované.

V závěrečném projevu pak prof. MUDr. Petr Gál, Ph.D., přednosta Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno, zhodnotil významný přínos a vysokou odbornou úroveň celé akce a v závěru svého projevu pak vyjádřil přání, abychom se takto setkávali i v budoucnosti.

Odbornou část sympózia vhodně doplnil bohatý a pestrý doprovodný společenský program.

MUDr. Jana Chmelová, Ph.D.

Ústav zobrazovacích metod FZS OU

jana.chmelova@osu.cz


Štítky
Chirurgie všeobecná Traumatologie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Úrazová chirurgie

Číslo 1

2010 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#