#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Laudatio MUDr. Eduardovi Cmutovi, CSc.


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,28, 2022, No. 3, p. 177.
Kategorie: Osobní zprávy

V letošním roce se dožívá významného životního jubilea 70 let náš kolega MUDr. Eduard Cmunt, CSc.

Narodil se v Teplicích v rodině s bohatou lékařskou tradicí. Po promoci na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v roce 1976 nastoupil na Interní oddělení Krajské nemocnice v Ústi nad Labem, kde úspěšně složil atestaci z vnitřního lékařství. Od roku 1981 se jeho profesní život posunul směrem k hematologii, kdy nastoupil na Oddělení klinické hematologie Fakultní nemocnice 2 v Praze. Zde také složil v atestaci z hematologie a transfuzní služby. Po reorganizaci a sloučení fakultních pracovišť (1994) pokračoval v práci na I. Interní klinice (hematologie) Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Odborně se věnuje zejména problematice chronických leukemií a myeloproliferativních onemocnění. Je autorem či spoluautorem více než 50 publikací, v roce 2001 obhájil kandidátskou disertační práci. V minulosti byl úspěšným hlavním řešitelem Státního výzkumného úkolu „Změny počtu a objemu krevních elementů u aferetických dárců krve“, je spoluautorem několika grantových projektů a spoluřešitelem klinických studií. Byl aktivně zapojen také do výuky mediků 1. lékařské fakulty UK.

Vedle péče o hematologické pacienty pracoval několik let jako lékař Rychlé zdravotnické pomoci Záchranné služby hl. města Prahy. Své organizační schopnosti uplatnil i v řídicích funkcích – nejdříve jako ředitel Fakultní polikliniky FN2 (1990–1992). Od 1. 4. 1994 byl prvním ředitelem Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která vznikla sloučením dvou fakultních nemocnic (FN1 a FN2). Dlouhodobě pak působil jako národní koordinátor výměnného programu Evropské federace nemocnic a zdravotní péče.

V neposlední řadě je třeba ocenit také jeho práci pro obvodním sdružení lékařů České lékařské komory, kde byl po dvě volební období členem a posléze předsedou Čestné řady, v letech 2004–2008 pak předsedou samotného sdružení. Od roku 2013 je součástí Revizní komise OZ ČLK, které v současnosti předsedá.

Přes všechny pracovní povinnosti je u dr. Cmunta pokaždé na prvním místě zájem o pacienta, jehož problémy řeší vždy komplexně. Jeho erudici, zásadovost, spolehlivost, ochotu pomáhat, smysl pro humor i znalost etikety oceňují nejenom pacienti, ale také jeho kolegové a ostatní spolupracovníci.


Vážený pane doktore, milý Eduarde, přejeme všechno nejlepší k Tvému jubileu, hlavně pevné zdraví a hodně optimizmu do dalších let.

Za celý kolektiv I. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze a ostatní spolupracovníky

MUDr. Magda Šišková, CSc.

prof. MUDr. Marek Trněný, CSc.


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#