#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,28, 2022, No. 3, p. 131.
Kategorie: Editorial

Vážení čtenáři,

držíte v rukou vskutku historické číslo našeho časopisu. Je první, na jehož vydání se formálně podílí třetí vydavatel – Česká společnost pro trombózu a hemostázu. Pozorný čtenář to mohl zjistit už na titulní stránce. Je zajímavé, že nápad přizvat tuto odbornou společnost k vydávání časopisu během její letité existence napadla až loni pana primáře Bohoňka, předsedu Společnosti pro transfuzní lékařství. Po projednání návrhu výbory všech tří společností, vydavatelskou společností Care Comm a na sekretariátu České lékařské společnosti JEP byla v červnu připravena a podepsána nová smlouva o vydávání časopisu. Tato nereflektuje jen účast nové odborné společnosti a její podíl na nákladech nebo případném zisku z vydávání časopisu, ale také zdražení cen papíru, energií a služeb, které se v současné době projevuje i jinde. Je nezbytné zdůraznit, že všechny společnosti chtějí nadále zachovat časopis ve stávající podobě – jak v tištěné, tak elektronické verzi. Při současném trendu šetřit a chovat se více ekologicky náš časopis v tomto ohledu nadále působí „konzervativně“, ovšem s cílem respektovat přání Vás čtenářů, aby byla zachována tištěná verze. Zda se tento přístup (při nezměněné ceně časopisu a při bezplatné dostupnosti časopisu pro členy společností!) podaří dodržet, závisí především na ochotě a možnostech inzerentů. Inzerce nyní pokrývá 100 % nákladů na vydávání Transfuze a hematologie dnes. Na aktuálně optimálních výsledcích zajištění inzerce má zásluhu především pan Jan Laitl z Care Comm. Někteří inzerenti mají zájem o inzerci svých produktů také přímo podpořenými příspěvky. Redakce časopisu nikdy neměla proti tomuto postupu výhrady. Musí však být zachovány dvě podmínky: autoři budou jasně a adresně deklarovat podporu, které se jim dostalo při přípravě článku, a rukopis projde standardním nezávislým recenzním řízením. Počet obdržených přímo sponzorovaných článků byl doposud vzhledem k celkovému počtu rukopisů zanedbatelný, ale toto se může v budoucnu změnit.

Dodržení standardního recenzního postupu bylo také pravděpodobně jedním z faktorů, který umožnil nedávný úspěšný audit časopisu mezinárodní společností Cabells’ Journalytics, věnující se posuzování kvality časopisů. Tento úspěch nás naplňuje určitou nadějí pro budoucí přípravu registrace časopisu v databázi MEDLINE (známé také jako PubMed). K tomu je nezbytné mít k dispozici dostatek kvalitních rukopisů. Doufáme, že členové České společnosti pro trombózu a hemostázu pomohou zvýšit počet příspěvků do časopisu. Těch se nám poslední dobou příliš nedostává. Sami jste mohli pozorovat, že počet otištěných článků v tomto a předešlém čísle klesl zhruba na polovinu. Je to částečně způsobeno také tím, že se redakce snaží udržet kvalitu časopisu a odmítá rukopisy, jejichž publikaci recenzenti nedoporučí, ať už kvůli jejich kvalitě, nebo kvůli tomu, že příliš reprodukují články, které už byly stejnými autory publikovány někde jinde.

Vážení čtenáři, zkuste se zamyslet, zda byste nemohli přispět také sami – rukopisy je možno zadávat do našeho redakčního systému bez omezení nějakým termínem. Snad Vám uvedení publikace v časopisu indexovaném v databázi Scopus aktuálně postačí. My se vynasnažíme, aby to v budoucnu byla databáze PubMed, která Váš rukopis bude registrovat. Příjemné a užitečné chvíle nad stránkami našeho časopisu přeje za novou redakci

Edgar Faber


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#