#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MUDr. Vladimír Mihál, CSc. – sedmdesátiletý


Autoři: prof. MUDr. Pospíšilová Dagmar, Ph.D.;  doc. MUDr. Zapletalová Jiřina, Ph.D.
Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,27, 2021, No. 4, p. 335-336.
Kategorie: Osobní zprávy

Devátého prosince v roce 2021 své 70. narozeniny oslaví prof. Vladimír Mihál, emeritní přednosta Dětské kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci.

Rodák z Bratislavy ukončil studia na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislavě v roce 1976. Své první pediatrické krůčky zahájil s nadšením na Dětském oddělení nemocnice v Piešťanech. Primář tamějšího dětského oddělení Kornel Chmelo udělil nadanému mladému lékaři svým laskavým, ale přísným dohledem první cenné praktické rady i teoretické lekce. Ukázal mu dokonalý vzor člověka s vysokým morálním kodexem a vypěstoval jeho lásku k pediatrii. Vladimír Mihál založil v Piešťanech rodinu, avšak po nuceném odchodu primáře Chmela odešel také a přijal lákavou nabídku prof. Jiřího Volejníka, jednoho z nejrespektovanějších imunologů své doby, aby nastoupil na nově otevřenou Dětskou kliniku Fakultní nemocnice v Olomouci. Zde se mladý lékař stal členem nového týmu mladých nadějných kolegů s cílem věnovat se praktické pediatrii a výzkumné práci v oboru imunologie. Pod vedením profesora Volejníka začal postupně pronikat do tajů imunologie. Tématem jeho kandidátské práce, kterou obhájil v roce 1991, bylo jeho oblíbené: „Štúdium imunobio­logických vlastností baktérií mliečneho kvasenia“. Zájem mladého nadějného vědce však postupně zcela pohltila jeho „osudová láska“, kterou se stala dětská hematoonkologie, nový dynamicky se vyvíjející obor. Vladimír Mihál stál u zrodu nové éry tohoto oboru na Dětské klinice v Olomouci. Jeho zájem se soustředil na problematiku dětské leukemie. Pro hematoonkologii tehdy získal mladého a velmi nadaného vědce – tehdy ještě studenta – Mariana Hajdúcha. Spolu s dalšími nadšenci se začali věnovat výzkumu v oblasti maligních onemocnění krvetvorby.

V roce 1995 obhájil Vladimír Mihál svou habilitační práci, jejíž téma již bylo zasvěceno hematologii: „Mechanizmy lékové rezistence u akutní lymfoblastické leukemie“. Posléze byl jmenován docentem a v roce 2000 profesorem pro obor pediatrie. Ve věku necelých 43 let se na dlouhých 23 let stal přednostou Dětské kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci.

Intenzivní zájem o výzkum nádorových onemocnění a hledání nových prognostických a prediktivních znaků v onkologii přivedl prof. Mihála k myšlence založit spolu s Marianem Hajdúchem na Dětské klinice Laboratoř experimentální medicíny s cílem vytvořit vhodné podmínky pro rozvoj molekulárně bio­logicky orientovaného bio­medicínského výzkumu s návazností na přímé klinické výstupy. Laboratoř byla založena v roce 1999. Úspěchy tohoto výzkumného pracoviště umožnily postupně vybudování nové významné výzkumné instituce v Olomouci: Institutu molekulární a translační medicíny, který je od svého otevření v roce 2012 pod vedením doc. Hajdúcha špičkovým vědeckovýzkumným pracovištěm s výbornou technologickou infrastrukturou a platformou pro molekulárně orientovaný základní a translační bio­medicínský výzkum na poli Univerzity Palackého v Olomouci.

Významné místo měla v profesním životě prof. Mihála i práce pedagogická. Se stejnou hloubkou zájmu, kterou věnoval vědecké práci a rozvoji hematologie, se snažil zvýšit kvalitu výuky pediatrie. Do všeobecného povědomí studentů a mladých lékařů vštěpoval princip medicíny založené na důkazech, v jejímž duchu se dodnes snaží vést své studenty i mladé pediatry. Výsledkem své práce významně přispěl ke spokojenosti studentů, kteří procházejí výukou pediatrie, odcházejí z Dětské kliniky s nadšením a většinou hodnotí výuku pediatrie jako nejlepší na Lékařské fakultě UP. Po dvě funkční období prof. Mihál rovněž zastával pozici statutárního zástupce děkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého. Významnou měrou se podílel na rozvoji moderní formy kurikula LF a svojí pedagogickou činností intenzivně přispíval a stále přispívá k pregraduálnímu i postgraduálnímu vzdělávání.


Ke komunikaci mezi nemocniční a terénní pediatrií prof. Mihál značnou měrou přispěl každoročním pořádáním Dnů nemocniční a praktické pediatrie s celonárodním přesahem, kterých se účastní kolegové ze všech regionů České republiky. Je spoluzakladatelem neziskových organizací: občanského sdružení Šance, sdružení rodičů a přátel hematologicky a onkologicky nemocných dětí, a nadace Rakovina věc veřejná. S ostatními lékařskými fakultami spolupracoval na projektu MEFANET.

Prof. Mihál postupně prohloubil své poznatky během studijních pobytů na významných zahraničních klinikách v Kodani, Memphisu, Hannoveru, Paříži, Amsterodamu. Velkou měrou se zasloužil o to, že oddělení dětské hematologie v Olomouci se stalo velmi respektovaným a jedním z nejkvalitnějších center dětské hematologie.

Prof. Mihál patří k našim předním odborníkům v oblasti pediatrie a dětské hematoonkologie. Výčet jeho členství v odborných společnostech i redakčních radách časopisů a jeho účastí v grantových projektech by byl velmi rozsáhlý. Dlouhý seznam dosažených vědeckých zásluh, ocenění, vděčnosti mladých dychtivých studentů medicíny by jistě doplnil zástup vděčných rodičů i dětských pacientů, kteří prošli hematologickým oddělením a kterým spolu s celým týmem pomohl vrátit naději na  život.

Přejeme prof. Mihálovi hlavně pevné zdraví, které mu umožní těšit se z početné rodiny, pohodu a čas na četné záliby a co nejvíce radosti ze života! Vedle našeho přání budou uznání studentů a vděčné dětské úsměvy jistě tou nejcennější odměnou za poctivou práci věnovanou pediatrii nejen svým bystrým duchem, ale i celým srdcem.

prof. MUDr. Dagmar Pospíšilová, Ph.D.

doc. MUDr. Jiřina Zapletalová, Ph.D.


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 4

2021 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#