#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc., slaví 75 let


Autoři: prof. MUDr. Žák Pavel, Ph.D.
Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,27, 2021, No. 4, p. 334.
Kategorie: Osobní zprávy

V těchto dnech se prof. MUDr. Jaroslav Malý dožívá významného životního jubilea – 75. narozenin. Pana profesora jsem měl možnost poprvé poznat již jako student. Jeho přednášky o tromboembolických komplikacích a problematice hemostázy byly skvělé nejen pro svůj obsah, ale také pro profesorovo podání! Vzpomínám si, jak dokázal dramaticky měnit tempo řeči a výraz tváře, což vedlo k okamžitému zvýšení pozornosti posluchačů. Později se naše cesty setkaly na společném pracovišti na II. interní klinice a později IV. interní hematologické klinice OKH, kde byl prof. Malý 15 let vedoucím a přednostou. Z našeho společného působení na pracovišti bych mohl uvést mnoho. Nejsilnější je vzpomínka na prvního pacienta, který byl alogenně transplantován na nově vzniklém pracovišti v roce 1997. Když nějaký výkon děláte poprvé, nejste si sebou jistí, přestože jste na daný výkon dobře připraveni. Když jsem přednostu pana prof. Malého žádal, zda transplantaci mohu provést, souhlasil. Věřil mi a v celém průběhu léčby mi byl oporou. Touto úspěšnou transplantací byl zahájen rutinní alogenní transplantační program v Hradci Králové.

Do laudace neodmyslitelně patří životopisná data. Prof. Malý se narodil 8. 12. 1946 v Hradci Králové. Střední všeobecně vzdělávací školu navštěvoval v Hradci Králové. V letech 1965–1971 studoval všeobecné lékařství na LF UK taktéž v Hradci Králové. Po promoci nastoupil na Interní oddělení Nemocnice Nový Bydžov. Po atestaci v roce 1973 mu prof. Mazák nabídl místo sekundáře na II. interní klinice, kde působil po celou dobu její existence. V letech 1997–2002 se významně podílel na budování moderního onkologického centra ve FNHK. Od roku 2001 až do roku 2012 byl přednostou II. interní kliniky FNHK a současně vedoucím Katedry interních oborů LF UK Hradec Králové. V roce 2002–2014 byl proděkanem pro výuku. V současné době je členem kolegia děkana a vědecké rady LF UK v Hradci Králové, lékařským náměstkem FNHK a zaměstnancem Katedry interních oborů LF UK v Hradci Králové.

K významné životní změně u pana prof. Malého došlo v roce 2014, od kterého až do roku 2020 působil jako senátor Parlamentu ČR, místopředseda mandátového a imunitního výboru a člen výboru pro zdravotnictví a senátní politiku. I po skončení poslaneckého mandátu byl aktivní osobností v králové-hradeckém regionu a nyní je krajským koordinátorem pro očkování proti COVID-19.

Velmi významné místo v životě pana prof. Malého zaujímá odborná a vědecká aktivita. Podílel se na programu hematologického týmu II. interní kliniky, který rozvinul podpůrnou péči u pacientů s poruchou hematopoézy. V roce 1978 byl členem týmu, který prováděl první alogenní transplantaci kostní dřeně v ČSSR po předchozím vyšetření HLA systému. Jeho dizertační a později habilitační práce byly zaměřeny na problematiku hemostázy a destičkových funkcí u dialyzovaných pacientů v průběhu hemodialýzy. V této době nebyly k dispozici agregometry, a tak společně s kolegou prof. Tichým sestrojili svůj originální agregometr! Z nejvýznamnějších vědeckých prací prof. Malého bych rád zmínil práce, kde dokumentoval vztah mezi hladinou fibrinogenu a reperfuzí u infarktu léčeného trombolýzou a dále dokumentoval působení aktivity destiček jako spouštěcího inzultu při záchvatu migrén. Docentem pro obor vnitřního lékařství byl jmenován v roce 1989. V roce 1996 byl jmenován profesorem pro obor vnitřní lékařství. V letech 2005–2012 se jeho odborný zájem zaměřil na problematiku akutní plicní embolie a žilní  trombózy.


Následovat by mohl dlouhý výčet zastávaných funkcí, ocenění a aktivit. Z těch nejvýznamnějších si dovoluji vybrat cenu rektora UK za nejlepší monografii v roce 2013, dále zlatou medaili LF HK a zlatou medaili ČLS JEP. Za dlouhodobý rozvoj a spolupráci na poli hemostázy a trombózy mu byla v letošním roce udělena Zlatá medaile Slovenské lékařské společnosti. Prof. Malý byl zakladatelem a hlavním organizátorem jedné z nejvýznamnějších mezinárodních odborných akcí v ČR „Česko-slovenské konference o trombóze a hemostáze“, která se koná každé dva roky v Hradci Králové.

Neznám mnoho lidí s tak bohatou aktivitou v odborné problematice hemostázy a trombózy i ve společenském dění! Velmi si cením profesorova optimismu, jeho houževnatosti a vyzrálého pohledu na život.

Vážený pane profesore, milý Jaroslave!

Dovol, abych Ti popřál do dalšího života pevné zdraví a spokojenost v pracovním a rodinném životě.

Za spolupracovníky, kolegy a přátele

prof. MUDr. Pavel Žák, Ph.D.

Přednosta IV. interní 

hematologické kliniky

FNHK


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 4

2021 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#