#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Súdnolekárska alkohológia


Vyšlo v časopise: Soud Lék., 56, 2011, No. 3, p. 42
Kategorie: Recenze

Ve slovenském vydavatelství Osveta vychází monografie autorů Straka, Ľ., Novomeský, F., Krajčovič, J. a Štuller, F. Súdnolekárska alkohológia. Po velmi dlouhé době se tak dostává na trh publikace věnovaná tématice, která stále hýbe odborným i laickým světem. Už z 245 citací je více než zřejmé, že autoři čerpali nejenom z vlastních, evidentně letitých a velmi bohatých odborných zkušeností, ale jsou široce obeznámeni s nejrecentnějšími poznatky v problematice forenzní toxikologie a zvláště alkohologie.

jp_35857_f_1
jp_35857_f_1

Práce tvoří ucelený pohled na problematiku, která, jak je ostatně v prvních kapitolách připomenuto, patří do středu pozornosti lidstva nejenom na poli medicínském, ale i na poli kulturním a společenském a nakonec i velmi obecném. Již po mnoho tisíc let před narozením Krista je alkohol, vzhledem ke svým účinkům na psychiku člověka, spjat s problémy násilí.

Je pozoruhodné, kolik nových informací se čtenář dozví o fenoménu, o němž by si bláhově myslel, že je již stovkami a stovkami generací euroasijské kultury dávno vyřešen. Nové, neotřelé pohledy na stará známá fakta ocení dokonce i úzce zaměření specialisté, studující alkohologii prakticky po celý svůj odborný život.

To všechno hovoří pro názor, že podobná souhrnná práce byla nejenom na našem, ale zcela určitě na celém středoevropském trhu velmi postrádána, a lze míti jen a jen za prospěšné, že autoři se rozhodli vzít na svá bedra ten nelehký úkol a mezeru zaplnit prací, svou pečlivostí téměř mravenčí.

Cenné, a do této doby poměrně obtížně dosažitelné poznatky z předložené publikace totiž mohou čerpat nejenom odbornosti medicínské, jako je soudní lékařství, interna, psychiatrie, psychologie, endokrinologie, anestesiologie a resuscitace, praktické lékařství nebo urgentní medicína, ale i právně zaměřené obory, zejména ty, jejichž pracovní náplní je násilnou trestnou činnost odhalovat a sankcionovat, což je Policie, státní zastupitelství a soudy. Na znalcích z oboru soudní lékařství totiž mnohdy leží tíha velmi obtížně vysvětlovat nemedicínským oborům v nejrůznějších fázích trestního řízení detaily, které doposud nebylo možno nikde jinde takto souborně najít. Pokud ale bude znalec mít možnost se před soudem ve svých závěrech opřít nejen o konkrétní, ale hlavně o dostupnou, nebo dokonce hmatatelně předložitelnou odbornou literaturu, stává se jeho pozice prakticky neochvějnou a celý průběh jednání to nebývale zjednoduší a urychlí.

I přes to, že jde o text vysoce odborný, je psaný natolik srozumitelnou formou, že ho lze použít i ve studiu pregraduálním, tedy v přípravě studentů lékařských fakult a jiných medicínských a biologických směrů. Pro postgraduální studenty, tím myslím zejména v přípravě lékařů k atestacím, se stane znalost této publikace naprostou nezbytností a bylo by hrubou chybou examinátorů u těchto zkoušek fakta obsažená v této knize po adeptech nevyžadovat.

Prof. MUDr. Miroslav HIRT, CSc.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#