#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Významné životní jubileum profesora Jana Schütznera


Autoři: P. Pafko
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2013, roč. 92, č. 5, s. 264.
Kategorie: Zprávy

Prof. MUDr. Jan Schützner, CSc. slaví šedesátiny. Po promoci v roce 1978 nastoupil na III. Chirurgickou kliniku 1. LF UK v Praze. Na klinice pracuje dodnes, tedy 35 let. Není mnoho chirurgů, kteří spojili svůj profesionální život s jediným pracovištěm. Pokud takoví jsou, zpravidla se po absolvování atestací, dnes jediné, naučí několika operačním postupům, které pak opakují do penzijního věku. Mezi ty však profesor Schützner nepatří. Jeho profesionální kariéra je pestrá. S profesorem Řehákem byl u nás mezi prvními chirurgy, kteří již od konce sedmdesátých let minulého století odebírali torakoskopem vzorky tkání z pleurální dutiny. Toto úsilí jej vedlo k obhájení kandidátské práce. Videotorakoskopické a videoasistované operace se staly jejím logickým pokračováním a také náplní jeho habilitační práce obhájené v roce 1996.


Znalosti a exaktní operační technika v klasické hrudní chirurgii byly a jsou samozřejmostí. Dlouhodobý zájem o chirurgii thymu a myasthenii gravis shrnul prof. Schützner v monografii Myasthenia gravis. Chirurgickou léčbu tohoto onemocnění před ním ani po něm nikdo monograficky nezpracoval.

Profesor Schützner sice pracuje celý život na jediném pracovišti, ale jako pohádkový český Honza neseděl doma, ale šel do světa. Jeho stáže na klinikách hrudní chirurgie v USA, Kanadě, Německu a Anglii, stejně tak jako výjezdy do Vídně, kde se učil transplantovat, jsou toho důkazem. Již několik let je českým delegátem v ESTS (Evropská společnost pro hrudní chirurgii). V současné době předsedá sekci hrudní chirurgie ČCHS a také akreditační komisi Ministerstva zdravotnictví ČR v oboru hrudní chirurgie.

Každý chirurg, který nejen operuje, ale snaží se o rozvoj svého oboru, bývá okolím oceněn. Kolega Schützner má cenu ministra zdravotnictví, medaili České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, Maydlovu medaili ČCHS a je čestným členem Slovenské chirurgické společnosti.

Výčet publikovaných článků či přednášek doma i v zahraničí, který se standardně v oslavných článcích uvádí, nepovažuji za potřebný. Profesor Schützner je profesorem chirurgie od roku 2006.

Hodnocení osobnosti oslavence je snadné. Při práci pečlivý, promýšlí různé varianty postupu, povahou je spíše introvert, tedy ne typický románový chirurg-extrovert. Jeho skromné vystupování ocení zejména ti, kteří s ním úzce spolupracují. Snad posouzení jeho osobnosti vystihne jednoduchá myšlenka – jako pacient bych se svěřil do jeho péče. Nesmělo by to ale být v době, kdy jsou na horách ideální podmínky pro lyžování, nebo v létě, kdy je sluncem zalitý Mont Blanc, ale tam už vlastně byl.

Profesoru Schütznerovi přejeme k jeho jubileu hodně radosti ze života, pevné zdraví, a aby i nadále úspěšně řídil naši hrudní chirurgii.

Za spolupracovníky III. Chirurgické kliniky 1. LK UK a FN Motol

Prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc.

e-mail: pavel.pafko@fnmotol.cz


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 5

2013 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#