#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kystadenokarcinom apendixu


The Cystadenocarcinoma of the Appendix

The authors present a case-review of a patient with a large retroperitoneal tumor. A right-sided hemicolectomy with a removal of a large retroperitoneal cyst extending behind the liver up to the diaphragm on the right side, was conducted. Histology confirmed a mucous cystadenocarcinoma of the appendix. Furthermore, the authors discuss this fairly rare type of the GIT carcinoma. This tumor is low-invasive, mucus producing and rarely metastazing. During the tumor progression, the tumorous cells enter the peritoneal cavity and cause, so called, pseudomyxoma peritonei. The treatment principle is to complete a radical surgical removal of the tumor and, furthermore, in case of the pseudomyxoma periotenei, also application of the local peroperative chemotherapy.

Key words:
appendix – retroperitoneal tumor – cystadenocarcinoma


Autoři: P. Šmejkal;  A. Pazdro;  M. Smejkal;  P. Pafko;  M. Frantlová *
Působiště autorů: III. chirurgická klinika 1. LF UK Praha, FN Motol, přednosta prof. MUDr. P. Pafko, DrSc. ;  Ústav klinické patologie 2. LF UK Praha, FN Motol, přednosta prof. MUDr. R. Kodet, DrSc. *
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2005, roč. 84, č. 1, s. 33-36.
Kategorie: Monotematický speciál - Původní práce

Souhrn

V této práci autoři uvádějí kazuistiku pacienta s obrovským tumorem retroperitonea. Byla provedena pravostranná hemikolektomie s odstraněním velké retroperitoneální cysty zasahující vpravo za játra až k bránici. Histologicky se jednalo o mucinózní kystadenokarcinom apendixu. Dále je diskutován tento poměrně vzácný typ karcinomu gastrointestinálního traktu. Jedná se o málo invazivní nádor produkující mucin a vzácně metastazující. Při progresi tumoru nádorové buňky pronikají do peritoneální dutiny a způsobují tzv. pseudomyxoma peritonei. Základem léčby je chirurgické radikální odstranění nádoru a u pseudomyxomu peritonea i peroperačně lokální podání chemoterapie.

Klíčová slova:
apendix – tumor retroperitonea – kystadenokarcinom


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 1

2005 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#