#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

K 100. výročí narození doc. MUDr. Františka Véleho, CSc. (1921–2016)


Vyšlo v časopise: Rehabil. fyz. Lék., 28, 2021, No. 4, pp. 190-192.
Kategorie: Různé

Ve středu 13. listopadu 2021 si připomínáme 100 let od narození významné osobnosti v oboru rehabilitace a jednoho ze zakladatelů tzv. Pražské školy pana doc. MUDr. Františka Véleho, CSc., který nás opustil před 5 lety 22. listopadu 2016.

Docent Véle byl vynikajícím odborníkem, ale především učitelem pro řadu lékařů a fyzioterapeutů. Jeho velmi bohatá profesní kariéra začala po promoci na lékařské fakultě v roce 1949. Poté pracoval krátce na psychiatrické klinice v Plzni, kde, jak sám mnohokrát připomínal, si uvědomil, jak psychický stav souvisí s pohybovým chováním jedince. V roce 1953 přesídlil do Jánských Lázní a již zde se začal zabývat hlouběji kineziologií. Dále pracoval v Institutu pro doškolování lékařů v Praze, kde se věnoval zejména elektromyografii, neurologii a rehabilitaci a rovněž přednášel v Thomayerové nemocnici.

Od roku 1991, již jako důchodce, po dobu celých 25 let působil jako vysokoškolský pedagog a později jako docent na Univerzitě Karlově, kde na Fakultě tělesné výchovy a sportu (UK FTVS) vyučoval studenty fyzioterapie a rovněž po několik let zastával pozici vedoucího katedry fyzioterapie. Velkou zásluhu má na rozvoji právě studia fyzioterapie, v jehož rámci realizoval své představy o jeho moderním vysokoškolském pojetí. Nejen za to mu patří velký dík.

Docent Véle měl velmi dobrý vztah ke všem spolupracovníkům a ke studentům, měl přirozenou autoritu a vynikající schopnost předávat své učení všem ochotným se učit. Na studenty byl také velmi přísný, ale vždy spravedlivý (obr. 1).

Vedle své přednáškové a výzkumné činnosti na univerzitě se zasloužil i o vznik Kineziologické společnosti. Za svůj přínos v oboru rehabilitace, za své pedagogické zásluhy a celoživotní dílo získal řadu ocenění na nejrůznějších úrovních (obr. 2).

Docent Véle v červnu 2014 na rehabilitační klinice Monada, výukovém
pracovišti UK FTVS, se zahraničními studenty a členkami komise pro státní závěrečné
zkoušky (doc. D. Pavlů a dr. K. Markovou).
Obr. 1. Docent Véle v červnu 2014 na rehabilitační klinice Monada, výukovém pracovišti UK FTVS, se zahraničními studenty a členkami komise pro státní závěrečné zkoušky (doc. D. Pavlů a dr. K. Markovou).

Docent Véle přebírá medaili u příležitosti oslav 60 let existence UK FTVS
v červnu 2013.
Obr. 2. Docent Véle přebírá medaili u příležitosti oslav 60 let existence UK FTVS v červnu 2013.

Osobnost doc. Véleho přesáhla hranice našeho státu, spolupracoval s řadou zahraničních odborníků – nejbližšími spolupracovníky mu byli prof. Václav Vojta v Německu, Dr. Med. Alois Bügger v Curychu a tým fyzioterapeutů v Centro di Riabilitazione Vaclav Vojta v Římě.

Docent Véle publikoval mnoho prací z oblasti neurologie, rehabilitace, kineziologie doma i v zahraničí a byl také členem redakční rady časopisu Funktionskrankheiten des Bewegungssystems. Mezi jeho nejvýznamnější publikace, ze kterých stále čerpají současní studenti a odborníci v oboru rehabilitace jak z řad lékařů, tak fyzioterapeutů, patří Kineziologie pro klinickou praxi, Kineziologie a Vyšetření hybných funkcí z pohledu neurofyziologie.

Docent Véle se účastnil velkého množství odborných konferencí jak v České republice, tak v zahraničí, kde své mnohaleté znalosti a zkušenosti předával novým generacím v oboru rehabilitace. Na FTVS UK byl iniciátorem k pořádání konferencí kineziologie. Od roku 2010 spolupracoval při pořádání odborných konferencí také s Léčebnými lázněmi Bohdaneč, především s prim. MUDr. Ljiljanou Marić, při organizování konferencí multidisciplinárního pojetí kineziologie, jež volně navázaly na konference kineziologie pořádané na FTVS UK

Docent Véle přebírá medaili u příležitosti oslav 60 let existence UK FTVS
v červnu 2013.
Obr. 3. Docent Véle přebírá medaili u příležitosti oslav 60 let existence UK FTVS v červnu 2013.

Na pracovišti Univerzity Karlovy, kde docent Véle řadu let vyučoval a bádal, si stále připomínáme jeho dílo a snažíme se naplňovat odkaz, který nám zanechal jako významný odborník, učitel, kolega, ale především jako velmi vzácný člověk. Významné výročí je pro nás i připomenutím jeho výjimečných lidských kvalit.

doc. PaeDr. Dagmar Pavlů, CSc.

proděkanka pro vnější a zahraniční vztahy FTVS UK,

garantka studijního programu

fyzioterapie na FTVS UK


Štítky
Fyzioterapie Rehabilitační a fyzikální medicína Tělovýchovné lékařství

Článek vyšel v časopise

Rehabilitace a fyzikální lékařství

Číslo 4

2021 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#