#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčení asthma bronchiale, atopického ekzému, onemocnění ledvin a močových cest v Dětské lázeňské léčebně Lázně Kynžvart


Vyšlo v časopise: Rehabil. fyz. Lék., 15, 2008, No. 3, pp. 132-133.
Kategorie: Zpráva

Díky specifickým klimatickým podmínkám jsou Lázně Kynžvart dle Statutu lázeňského místa nejvýznamnější lokalitou v ČR pro léčení nespecifických nemocí dýchacích cest u dětí. Nejčastější diagnózou z těchto respiračních onemocnění je asthma bronchiale. Procento dětí s tímto onemocněním neustále stoupá a první příznaky se objevují u pacientů v nejútlejším věku. Právě od tohoto věku, již od 2 let, začíná u dětí i lázeňská léčba v Dětské lázeňské léčebně Lázně Kynžvart.

Při zahájení komplexní lázeňské léčby je stanoven každému pacientovi individuální léčebný plán podle diagnózy a jeho aktuálního zdravotního stavu. Tento plán obsahuje množství a druhy procedur, které přispívají ke zlepšení zdravotního stavu pacientů. Lázeňská léčba bronchiálního astmatu i ekzematiků probíhá u dětí od 2 do 15 let. Děti bez doprovodu mají pobyt dlouhý 6–8 týdnů, děti s doprovodem jednoho z rodičů 4–5 týdnů.

Letecký záběr na areál DLL Lázně Kynžvart.
Obr. 1. Letecký záběr na areál DLL Lázně Kynžvart.

Asthma bronchiale je definováno jako chronické zánětlivé onemocnění dolních dýchacích cest se záchvatovitým kašlem a stavy dušnosti. Obstrukci je nutno předcházet protizánětlivou léčbou medikamenty a celkový stav organismu dítěte posilovat komplexní lázeňskou léčbou. Protizánětlivou léčbu ordinuje alergolog a praktický lékař pro děti a dorost. Komplexní lázeňskou léčbu na návrh alergologa předepisuje praktický lékař nebo může tuto léčbu ordinovat i sám, platnost návrhu pro dítě trvá 6 měsíců od jeho vystavení.

Lázeňská léčba se uplatňuje již při eliminaci rizikových faktorů, které vznik onemocnění podporují nebo jeho průběh zhoršují, a to účinkem léčebných faktorů podhorského klimatu léčebny s vysokým stupněm čistoty ovzduší s nízkým obsahem alergenů a bakterií, vysokou relativní vlhkostí vzduchu danou blízkostí rozsáhlých smíšených lesů Slavkovského a Českého lesa a optimální délkou léčebného pobytu. Plicní funkce jsou kontrolovány u dětských pacientů spirometrickým a oxymetrickým vyšetřením, které provádíme při nástupu a před skončením léčebného pobytu i v jeho průběhu.

Nejúčinnější a nejrychlejší léčebnou metodou je inhalační terapie s využitím minerálních vod. Lék je podáván cíleně na bronchiální sliznici, a má tudíž nejméně nežádoucích vedlejších účinků. Nedílnou součástí komplexní lázeňské léčby astmatu je pohybová léčba – kondiční cvičení a dechová gymnastika, dále masáže a míčkování ochablých svalových skupin, nácvik vzpřímeného držení těla, nácvik správného dechového stereotypu, a tím odstraňování uvolněného sekretu z dýchacích cest. Vodoléčebné procedury - střídavé nožní koupele (kontrastní teploty), skotské střiky (kombinace kontrastních teplot a tlaku), Hubardova lázeň (kombinace tlaků a teploty vody pro posilování ochablých svalových skupin) mají stimulační vliv a přispívají ke zvýšení odolnosti a adaptaci organismu na zátěžové situace (hlavně vůči infektům). Saunování zvyšuje odolnost organismu a celkovou kondici posiluje plavání a cvičení v bazénu bez chloru, jehož voda je ošetřována ozonizací.

Pohled na pavilony léčebny s krytým bazénem.
Obr. 2. Pohled na pavilony léčebny s krytým bazénem.

Z kožních onemocnění se v Dětské lázeňské léčebně Lázně Kynžvart léčí atopický ekzém, psoriáza a ichtyóza. Atopický ekzém - nejčastěji léčené kožní onemocnění - začíná již v kojeneckém věku. Kojenecký ekzém se vyvíjí na dispozičním terénu, bývá pozitivní rodinná anamnéza na výskyt atopických chorob. Manifestace kožních projevů je provokována řadou vnitřních a vnějších faktorů. Z potravin je to bílkovina kravského mléka, vaječný bílek, pšeničná mouka, citrusové plody a kiwi, ořechy, mák, ryby a mnoho dalších. Ze zevních fyzikálních faktorů jde o tření hrubým prádlem, vlněnými látkami, zapařením, močí. Dále přistupují inhalační alergeny. Jedná se o domácí prach, pyly, prach ze srsti zvířat, peří, roztoče a další. Největší obtíže působí svědění a následné škrábání kůže. Zhoršení nálezu na kůži se dostavuje po prodělání různých respiračních infektů. Kůže ekzematika je velmi náchylná k sekundární infekci - impetiginizaci. Zhoršení dětského ekzému se dostavuje na jaře a na podzim. V létě se stav zlepšuje. Pobyt na slunci prospívá, chlad vadí. Významnou roli v léčbě hraje změna prostředí (vyloučení vlivu domácího prašného prostředí, styku s alergeny).

V léčebně je dodržován antialergický režim. Při balneoterapii ekzematikům podáváme přísadové koupele. Otrubové koupele u zklidněných ekzémů, škrobové nebo ovesné koupele u akutně zhoršených ekzémů, koupele s olivovým olejem u ichtyóz, koupele se solí z Mrtvého moře u psoriáz. Hlavním účinkem těchto koupelí je průnik léčebných látek z přísad do povrchních vrstev kůže a hojení ekzémových a psoriatických ložisek v těchto vrstvách. Po koupelích k lokální léčbě ekzematiků používáme olejové přípravky, které kůži promašťují, nebo kůži zvláčňujeme emoliencií. Léčba mastmi se řídí podle stadia, rozsahu kožního onemocnění a věku nemocného. Užívají se kortikosteroidní preparáty ke krátkodobému léčení malých ploch akutně zhoršeného ekzému, dehtové preparáty se hodí na subakutní a chronické stavy. V indikovaných případech se podávají antihistaminika, která mají protisvědivý a sedativní účinek, stejně jako fyzikální metody - biolampa, spočívající v aplikaci polychromatického zdroje polarizovaného viditelného světla na ložiska akutně zhoršeného ekzému nebo psoriázy.

Dietoterapie se řídí zásadami racionální dětské výživy s důrazem na pestrost stravy s dostatkem zeleniny a čerstvého ovoce, rovnoměrné rozložení dávek s přiměřeným energetickým obsahem během dne. U dětí s potravinovými alergiemi je sestavován individuální jídelníček ve spolupráci s dietní sestrou, který spočívá v eliminačních dietách, kdy jsou vynechány potraviny, které u nich vyvolávají alergické projevy. Důležitý je psychologický přístup k pacientům a edukace jejich doprovodu.

Na základě dlouhodobého statistického sledování můžeme konstatovat, že úspěšnost léčby, spočívající v přeladění imunitního systému organismu, zvýšení obranyschopnosti, poklesu častosti akutních onemocnění, zkrácení doby jejich léčení, snížení potřeby antibiotocké léčby i další farmakoterapie, omezení komplikací základního onemocnění, počtu nutných hospitalizací, a tím vším zkvalitnění života chronicky nemocných dětí a jejich rovnocenného začlenění do kolektivu zdravých vrstevníků, včetně sportovní aktivity, je vykazováno u 75 % odléčených dětí. Tyto výsledky plně potvrdila čtyřletá studie „Efekt komplexní lázeňské léčby u dětí s respiračním onemocněním vyjádřený farmakoekonomicky“, která v léčebně proběhla v letech 2004 – 2007, a jejíž výsledky byly publikovány v periodiku ALERGIE č. 2 a č. 4/2007.

Od roku 2007, po zániku Dětské lázeňské léčebny Miramonte v Mariánských Lázních, je spektrum indikací rozšířeno o indikační skupinu nemocí ledvin a močových cest - XXVIII. V těchto indikacích přijímáme ke komplexní lázeňské léčbě děti od 2 let i dorostence. Jako místní přírodní léčivé zdroje se zde využívají pro tuto indikaci zejména minerální vody. Léčba nefrourologických pacientů zahrnuje pitnou léčbu, minerální uhličité koupele, přísadové koupele s rašelinovým extraktem, peloidní zábaly, suchou uhličitou lázeň, LTV individuální, LTV skupinovou, řízenou terénní chůzi, reflexní masáž, klasickou částečnou masáž, krátkovlnnou diatermii, magnetoterapii, Solux a pro vybrané indikační skupiny plavání a skupinovou LTV v bazénu, myofeedback a instruktáž s nácvikem správné mikce.

Představení léčebny naleznete na stránkách: www.detskalecebna.cz.

Prim. MUDr. Josef Nebesař,

vedoucí lékař DLL

Dětská lázeňská léčebna Lázně Kynžvart

Lázeňská 295

354 91 Lázně Kynžvart


Štítky
Fyzioterapie Rehabilitační a fyzikální medicína Tělovýchovné lékařství

Článek vyšel v časopise

Rehabilitace a fyzikální lékařství

Číslo 3

2008 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#