#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ANALÝZA CHŮZE U OSOB S TRANSTIBIÁLNÍ AMPUTACÍ


The Gait Analysis of the Person with Trans-tibial Amputation

The previous function patterns cannot be applied for the individual with a partial amputation of the lower limb (also of the upper limb). The walk re-education requires careful definition of all abnormalities in the patient’s gait that differ from the standard pattern of muscle activity and the proper movement of joints. It is valid also for the patients with lower limb amputations executed between the knee joint and the ankle joint, i.e.trans-tibial amputation. A wide spectrum of biomechanical methods is utilized for a complex analysis of movement in orthotics and prosthetics (a combination of kinematic and dynamic methods, complemented with EMG and with the measuring pressure on the body contact with the ground). Their application serves for the comparison of various types of the prosthetic feet, as well as for the assessment of health condition, intensity of movement activities, etc. The main task is to analyse movement and to specify the load bearing on the sound limb. Biomechanics has an important place in the multidisciplinary team, which is essential for the complex care of trans-tibial amputees.

Key words:
trans-tibial amputation, gait, biomechanics


Autoři: M. Janura 1;  Z. Svoboda 1;  D. Kozáková 1;  D. Birgusová 2
Působiště autorů: Katedra biomechaniky a technické kybernetiky, Fakulta tělesné kultury UP, Olomouc 1;  Rehabilitační oddělení, Nemocnice Frýdek-Místek 2
Vyšlo v časopise: Rehabil. fyz. Lék., 13, 2006, No. 4, pp. 190-193.
Kategorie: Původní práce

Souhrn

U člověka po amputaci některé části dolní (ale i horní) končetiny dochází k situaci, kdy nelze realizovat dosud fungující vzorce pohybového chování. Proto je nutné stanovení odchylek lokomoce (chůze) těchto osob od normálního vzoru svalové aktivity a pohybu v kloubech. To platí i pro klienty s amputacemi na dolní končetině, které jsou provedené mezi kolenním a hlezenním kloubem - transtibiální amputace. Pro možnost komplexní analýzy pohybu je v ortotice a protetice využíváno široké spektrum biomechanických metod (kombinace kinematických a dynamických metod, doplněných o EMG a o měření tlaků na kontaktu těla s podložkou). Jejich aplikace slouží k porovnání různých typů protetických chodidel, k určení vlivu zdravotního stavu, intenzity pohybových aktivit, profesního zaměření pacienta a podobně. Pro možnost posouzení změn je také důležité určení průběhu pohybu a velikosti zatížení na zdravé končetině. Biomechanik má nezastupitelné místo v multidisciplinárním týmu, jehož vytvoření je nezbytné pro možnost komplexní péče o osoby po amputaci.

Klíčová slova:
transtibiální amputace, chůze, biomechanika


Štítky
Fyzioterapie Rehabilitační a fyzikální medicína Tělovýchovné lékařství

Článek vyšel v časopise

Rehabilitace a fyzikální lékařství

Číslo 4

2006 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#