#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

REHABILITAČNÍ A REŽIMOVÉ VEDENÍ PACIENTŮPO NÁHRADĚ KRČNÍ MEZIOBRATLOVÉPLOTÉNKY A INTERVERTEBRÁLNÍ DÉZE


Rehabilitation and Aftereare ofthe Patient after Cervical Disc Replacement and IntervertebralFusion

Increasing number of cervical spine procedures highlights a question of proper aftercare andpostoperative rehabilitation. However, the evidence justifying any physiotherapeutical programfollowing the anterior cervical discectomy and fusion is in fact very weak. The authors suggest thatthorough postoperative rehabilitation is advisable to help patients resume daily activities and toprevent acceleration of degenerative changes in adjacent segments.The aim of rehabilitation is a restoration of postural stability in cervical spine region.The programmeconsists of nuchal muscles isometric strengthening and training of those dysfuntive muscles thatparticipate at the pathologic motion stereotype. All the excersices are performed in active sittingposition with increased intensity. Very important part of the rehabilitation is, of course, patient’smotivation.However the rigid cervical collar has been a great addition to the successful management of cervicalspine after the anterior cervical fusion in the past, contemporary methods of internal stabilizationexclude its use.As its prolonged wearmay cause muscle atrophy and cervical spine sagital ballancederangement, authors would go as far as to say that its excessive use may be even deleterious.

Key words:
anterior cervical fusion, internal fixation, bracing, postoperative rehabilitation


Autoři: P. Barsa;  H. Pešánová 1;  P. Suchomel
Působiště autorů: Neurochirurgické oddělení, Krajská nemocnice Liberec, přednosta MUDr. P. Suchomel 1Rehabilitační oddělení, Krajská nemocnice Liberec, primář MUDr. L. Kučera
Vyšlo v časopise: Rehabil. fyz. Lék., , 2004, No. 3, pp. 122-127.
Kategorie: Články

Souhrn

Narůstající operativa krční páteře vyzdvihuje nezanedbatelnou otázku pooperačních režimovýchopatření a rehabilitačního programu. I přesto, že důkazy podporující některý z fyzioterapeutickýchpostupů jsou sporé, autoři jsou přesvědčeni, že řádná rehabilitace napomůže časnějšímu návratupacienta k jeho běžným aktivitám a v budoucnu předejde akceleraci degenerativních změn v přilehlýchpohybových segmentech.Cílem rehabilitace je obnovení posturální stability v oblasti krční páteře. Rehabilitační programobsahuje izometrické posilování šíjového svalstva a cvičení svalů, jejichž dysfunkce participuje napatologickém pohybovém stereotypu.Všechna cvičení jsou prováděna v aktivním sedu se vzrůstajícíintenzitou. Samozřejmostí je také motivace operantů.Užití tvrdého krčního límce bylo v minulosti jistě v pooperačním vedení pacienta přínosem, avšakmetody vnitřní stabilizace pohybového segmentu jeho užití nevyžadují. Vzhledem k tomu, že dlouhodobějšíužívání může způsobovat vznik svalové atrofie a poruchu sagitálního uspořádání krčnípáteře, lze jeho prolongované nošení považovat za škodlivé.

Klíčová slova:
přední krční fúze, vnitřní stabilizace, užívání ortézy, pooperační rehabilitace

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Fyzioterapie Rehabilitační a fyzikální medicína Tělovýchovné lékařství

Článek vyšel v časopise

Rehabilitace a fyzikální lékařství


2004 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#