#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vitamin D a infekce COVID-19


Association of vitamin D status and COVID-19 infection

The COVID-19 outbreak marks a global public health crisis. Therefore, consideration is given to preventative measures that could contribute to reducing the risk of infection and positively influence the course of the disease. Attention is currently being paid to the use of nutraceuticals, mainly vitamin D, minerals and beta glucans. In this study, we monitor the relationship of vitamin D levels in immunodeficient patients to the risk of developing COVID-19. In a set of 71 patients, we find gradation of disease onset and progression in patients with values less than 30 ng/mL. In individuals with vitamin D levels above 40 ng/mL, we find a high level of protection, and a beneficial course of clinical manifestation stemming from the application of minerals and beta glucans.

Keywords:

COVID-19 – vitamin D – beta glucan – minerals


Autoři: J. Richter 1;  V. Větvička 2;  V. Král 1;  P. Šíma 3;  I. Stiborová 1
Působiště autorů: Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem, Centrum imunologie a mikrobiologie, Vedoucí: Ing. Eduard Ježo 1;  Department of Pathology and Laboratory Medicine, University of Louisville, KY, USA, Chairman: Eyas M. Hattab, MD, MBA 2;  Akademie věd ČR, Mikrobiologický ústav, Laboratoř imunoterapie, Praha, Vedoucí: Dr. Luca Vannucci, M. D., PhD. 3
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2023; 103(1): 10-14
Kategorie: Z různých oborů

Souhrn

Epidemie onemocnění COVID-19 znamená globální krizi veřejného zdraví. Proto je věnována pozornost preventivní opatřením, která by mohla přispět k redukci rizika infekce a příznivě ovlivnit průběh onemocnění. Aktuálně je věnována pozornost využití nutraceutik, především vitaminu D, minerálům a beta glukanům. V této studii sledujeme vztah hladin vitaminu D u imunodeficitních pacientů k riziku vzniku onemocnění COVID-19. V souboru 71 pacientů nacházíme gradaci vzniku onemocnění a jeho průběhu u pacientů s hodnotami vitaminu D nižšími než 30 ng/ml. U jedinců s hladinou vitaminu D vyšší než 40 ng/ml zjišťujeme vysokou míru protekce a příznivý průběh klinických projevů po aplikaci minerálů a beta glukanů.

Klíčová slova:

COVID-19 – vitamin D – beta glucan – minerály

ÚVOD

V posledních letech dochází k exponenciálnímu růstu poznatků o vitaminu D (dále VD) především vzhledem k růstu informací o prevalenci výskytu deficitu tohoto vitaminu a jeho spojení s rozsáhlým spektrem klinických onemocnění. Roste význam informací o všestrannosti působení VD v organismu a jeho roli v imunitních mechanismech, syntéze proteinů, vlivu na motorické funkce, svalové a muskuloskeletální a kardiovaskulární funkce, v růstu buněčného systému a zánětlivé odpovědi (3, 4, 6, 17, 22, 23, 33, 34, 37, 38, 41). Základem zajištění kvality výše uvedených mechanismů je odpovídající hladina VD u sledovaného jedince a její perzistentní monitorování a zajištění. I přesto, že v poslední době dochází k rozvoji znalostí o VD, lze konstatovat, že tento vitamin, lépe prohormon, konvertující v našem organismu v hormon modulující buněčný růst a funkce imunitního systému bude vyžadovat stále další pozornost. Ignorace výše uvedených poznatků a podcenění perzistujícího nedostatku VD vede k významné redukci regulace funkcí imunitního systému (3, 4, 6, 25, 32). VD se podílí na regulaci a kvalitě mechanismů vrozené i získané imunitní odpovědi a přispívá k významné regulaci mechanismů buněčné imunitní odpovědi především ve smyslu indukce a aktivace T regulačních lymfocytů (6–8, 13, 20, 22, 29, 38).

Pandemie infekce koronaviru (COVID-19) vyvolává značné znepokojení na celé planetě (1, 2, 32). Svět je aktuálně v zajetí tohoto onemocnění (15, 25). Globální krize veřejného zdraví vychází z nedostatečných znalostí o ochraně před tímto onemocněním a nezbytnost znalostí jednotlivých kroků prevence je pro konečné řešení zásadní (1, 7, 15, 18, 25, 41). Příkladem by mohlo být zapojení třístupňového programu prevence, diagnostiky a léčby tohoto onemocnění s cílem redukovat trend výskytu a zmírnit jeho klinický průběh (18). Odpovídajícím přístupem v prevenci je možnost využití nutraceutik s definicí nezbytných složek, vitaminů a minerálů, které se podílejí na zvýšení kvality imunitní odpovědi. Mezi nezbytné složky řadíme vitamin C, VD, vápník, zinek, hořčík a měď (1, 2, 7, 10, 16, 18, 30, 31). Doporučovanou suplementaci selenem v našich podmínkách ignorujeme, kosmopolitizace výživových produktů dostupných v České republice vedla k normalizaci hodnot tohoto prvku v populaci. Výše uvedené položky využíváme v námi sledované populaci imunodeficitních stavů již dlouhé období (32, 36). Je samozřejmé, že znalost aktuální kvality stavu imunitního systému je konkrétním cílem v komplexu léčby a prevence onemocnění COVID-19. Monitorování nutričního zázemí našeho pacienta považujeme za základ péče. Výše uvedená nutraceutika jsou v průběhu léčby monitorována a nálezy jsou kontinuálně sledovány. Ve shodě s dalšími autory považujeme posilování imunitního systému, vycházející z porozumění patogeneze infekce za základní preventivní přístup (2). Cílené nutriční zásahy jsou základem prevence onemocnění a jejich využití je jedním ze základních kroků, který může významně přispět k redukci infekčních onemocnění (1, 15, 32). V řadě zemí je konstatován vliv suplementace VD na redukci rizika onemocnění virových infekcí (15) počínaje běžnými virovými infekcemi, infekcí virem chřipky až po infekce aktuální koronavirové. VD se uplatňuje ve všech fázích průběhu infekce, zlepšením funkcí slizniční bariéry, aktivací buněčné imunitní odpovědi nespecifické i adaptivní. Aktivací dendritické buňky přemosťuje funkce nespecifické a adaptivní buněčné imunity vlivem imunoregulace VD (22). VD přispívá k vazbě a adhezi virových partikulí (E – cathelicidin), zvyšuje nespecifickou buněčnou imunitní odpověď indukcí antimikrobiálních peptidů (cathelicidin, LL-37) a adhezinů. Zvyšuje mechanismy buněčné imunitní odpovědi cestou produkce prozánětlivých cytokinů (IL-2, INF-γ) a podporuje produkci a funkci T-regulačních lymfocytů a tím inhibuje zánětlivou reakci. Suplementace VD zvyšuje expresi genů ovlivňujících antioxydativní mechanismy (glutation reduktázy, glutamát-cysteinová lipáza). Tím přispívá k protizánětlivým aktivitám vitaminu C, doporučovaného ke komplexu léčby virových infekcí (2, 3, 5–9, 11–15, 17–22, 25–27, 29–32, 34, 36, 39–41).

Impulzem pro naše sdělení je soubor imunodeficitních pacientů našeho oddělení, u kterých je v rámci komplexního léčebného postupu věnována dlouhodobě pozornost kvalitě nutričního zázemí nejen ve vztahu k základnímu onemocnění, ale i ve vztahu ke komorbitám. Snaha a oprávněnost normalizace nálezů VD je podpořena jednak rozborem nálezů našich pacientů, ale i nálezy hladin VD populace evropských zemí ve vztahu k morbiditě infekcí koronavirem a průměrnými hladinami vitaminu D v populaci sledovaných zemí (tab. 1). V zemích, které věnují pozornost suplementaci populace VD, jsou nálezy hodnot významně vyšší s odezvou příznivějších nálezů mortality Corona-19 v letech 2020 a 2021.

Tab. 1. Hodnoty vitaminu D v populaci jednotlivých zemí Evropy a úmrtnost na infekci COVID-19
Hodnoty vitaminu D v populaci jednotlivých zemí Evropy a úmrtnost na infekci COVID-19

SOUBOR A METODIKA

Do souboru sledovaných pacientů jsme zařadili 71 jedinců, evidovaných na našem pracovišti s primárním nebo sekundárním (indukovaným) deficitem imunity. U všech sledovaných byla průběžně sledována kvalita imunitních funkcí s cílem postupné úpravy zjištěného deficitu. Základem preventivních opatření je v rámci úpravy klinických potíží reparace kvality imunitních funkcí s využitím cílené suplementace směsí minerálů, námi připravenou v devadesátých letech 20. století s obsahem definovaných hodnot zinku, mědi, vápníku a hořčíku s intenzivní reparací hladin vitaminu D, jehož deficit je v populaci České republiky běžný a obecně u imunodeficitních jedinců graduje. Pro suplementaci VD využíváme preparát Vigantol (colecalciferolum gttae mg/ml, Lusomedicamenta Sociedade Técnica Farmaceutica, S.A. Portugal) v dávkování, dodržující závislost fototypu pacienta, jeho výživového stavu, základního onemocnění, míře expozice slunečnímu záření, vlivu terapie a dalších aspektů. Hodnoty vitaminu D jsou sledovány v pravidelných intervalech společně s monitorováním hladin Ca, Mg, Zn a Cu.

VÝSLEDKY

V průběhu sledování našich pacientů jsme zjistili onemocnění koronavirovou infekcí u celkem 39 (54,9 %), 32 (45,1 %) jedinců bylo bez klinických projevů onemocnění s negativním nálezem PCR testů. Údaje testování PCR jsme zjistili z nálezů ošetřujících lékařů (GP), kteří pacienty evidují pro zdravotní pojištění. Rozbor pacientů ve vztahu k úrovni hladin sérového VD uvádíme v grafu na obrázku 1. Ve skupině pacientů s nízkými hladinami vitaminu D (3–19,9 ng/ml) došlo k onemocnění u všech námi sledovaných pacientů, ve skupině jedinců s nedostatečnou hladinou VD (20,0–29,9 ng/ml) došlo k onemocnění u 85,7 % sledovaných jedinců. Ve skupině 17 sledovaných s hladinou odpovídající normálnímu rozmezí, s hodnotami VD 30,0–39,9 ng/ml došlo k onemocnění u 58,8 % pacientů s nálezy pozitivity PCR testů, s mírným klinickým průběhem. Ve skupině 24 jedinců s nálezy hodnot VD vyššími než 40 ng/ml jsme zjistili mírný průběh onemocnění bez ataky respiračních funkcí s reparací klinických projevů po týdenní hospitalizaci u dvou sledovaných. U jednoho byly po onemocnění hladina VD redukována na hodnotu 35,8 ng/ml posléze reparována vyšší dávkou VD. Komorbidity a dispoziční faktory pacienta byly a jsou u tohoto pacienta vysoce rizikové: BMI 43,5, diabetes mellitus typu II, diabetická nefropatie, u nás vakcinován pro recidivující streptokokové kožní infekce. Aktuálně po 6 měsících opakovaně po expozici infekce koronavirem (blízký rodinný kontakt) s pozitivitou PCR testu, bez klinických projevů infekce.

Hladiny vitaminu D u COVID-19 PCR pozitivních jedinců a klinické projevy onemocnění
Obr. 1. Hladiny vitaminu D u COVID-19 PCR pozitivních jedinců a klinické projevy onemocnění

DISKUZE

Považujeme za nezbytné zajistit v prevenci i průběhu infekčních onemocnění dostatečné pokrytí energetických nároků, substrátů pro biosyntézu a regulační molekuly odpovídající dietou. Řada vitaminů (A, B, C, D, E) a stopových prvků (Zn, Cu, Se, Fe, Ca) má klíčový vliv na podporu kvality imunitního systému a redukci jeho zátěže v období zvýšených nároků. Uvedený přístup vede k redukci rizika vzniku infekčních onemocnění (1, 2, 7). Nelze opomenout přínos uvedených vitaminů a stopových prvků, aminokyselin, mastných kyselin a dalších komponent. V populaci České republiky je nutriční zázemí natolik nekvalitní, že nelze předpokládat optimální zajištění přísunu výše uvedených složek. Dochází k deficitu uvedených složek komplexem vlivu životního stylu (nikotinismus u více než 35 % populace), vlivem životního prostředí s kontaminantami povrchových uhelných dolů, tepelných elektráren, chemického průmyslu (European black spot) (9, 31). Nedostatečné hodnoty vitaminu D a Ca v populaci regionu mohou být způsobeny nejenom výše uvedeným vlivem, ale i dopadem léčebných zásahů (antidiabetika, statiny, glukokortikoidy, cytostatika, diuretika, laxativa, antiestrogeny a další složky) (16), spotřeba uvedených léků je ve vztahu s vyšší nemocností populace regionu. Nelze opomenout, že hypokalcemie zvyšuje riziko vážných komplikací průběhu onemocnění COVID-19 (10). Považujeme proto za nezbytné věnovat pozornost nejen sledování hodnot uvedených složek u všech pacientů a cílenou suplementací dosáhnout normalizace nálezů s kontinuálním sledováním v intervalech 6 měsíců. V souhlasu s údaji dalších autorů konstatujeme významný přínos nutriční intervence pro zvýšení kvality imunitní odpovědi (1, 2, 4, 7, 17, 18, 30). V Tabulce 1 prezentujme neutěšený stav výrazného nedostatku VD v evropské populaci. Pouze v zemích věnujících pozornost suplementaci potravin a vykazujících zvýšenou spotřebu potravin s vysokým obsahem vitaminu D je stav příznivější i v porovnání úmrtnosti na infekce koronavirem. Nelze opomenout, že situace zajištění příznivých hladin VD je prakticky stejná ve všech zemích světadílů (4, 15, 17, 20, 22, 26, 35, 40). O validitě nálezů lze diskutovat s konstatováním, že většina naměřených hodnot VD vychází z odběrů provedených v rámci hospitalizace a odběrů, nedostatečně pokrývajících struktury věku, pohlaví, fototypu jedince i dopadu aktuální, či dlouhodobé léčby. Rovněž údaje České republiky uvedené v tabulce 1 ze dvou lokalit republiky se významně liší od údajů zjištěných v populaci našeho regionu, který se významně liší kvalitou životním prostředí, sociální strukturou populace a dalšími vlivy. Ve sledovaném souboru 540 pacientů jsme ve vstupním vyšetření nalezli hodnoty sérového VD 19,8 ± 6,2 ng/ml a ve skupině pacientů s diabetickou retinopatií u 51 jedinců hodnoty 13,75 + 5,25 ng/ml. Přesto, že se sluneční záření podílí minimálně na 85 % celkové zásoby VD je jeho vliv redukován v naše regionu nejenom délkou slunečního svitu, vlivů návyků, fyzické zátěže i expozicí kontaminant životního prostředí (9, 12, 16, 28, 33, 35, 37, 38). Význam nutričního vlivu na hodnoty VD v populaci České republiky obecně a v našem regionu zvláště je ve srovnání s lokalitami celé Evropy považovat za významný. Roční spotřeba rybích produktů nepřevyšuje 4,0 kg a rovněž další složky nutrice ovlivňují hodnoty VD v naší populaci minimálně. Proto považujeme za nezbytné řešení nutričních zásahů – suplementaci VD nejenom jako významný preventivní zásah (7, 17, 31, 33), ale jako adjuvantní terapii pro řadu onemocnění (4, 6, 35, 40) s mechanismy ovlivnění fyziologických procesů včetně mechanismů imunity (4, 13, 17). Významným přínosem aplikace VD může být i regulace mechanismů imunity střevního traktu (23). Spojení aplikace beta glukanů přináší nejen celkový příznivý efekt imunomodulačních funkcí, ale je i přínosem pro zvládnutí postinfekčních komplikací (24, 34). Zkušenosti aplikace beta glukanů na našem pracovišti jsou aktuálně omezené vzhledem k limitované dostupnosti kvalitního preparátu.

Naše práce potvrzuje názory řady pracovišť konstatujících příznivý vliv zajištění kvalitních hodnot VD v organismu. Dle našich nálezů je zřejmé, že optimální hodnoty převyšují hladinu VD 40 ng/ml. Nechceme tvrdit, že VD je všelékem, ale nemůžeme podceňovat jeho příznivý vliv na zajištění komplexu kvalitní imunitní odpovědi a zdraví populace. Soudíme, že suplementace minimálně dětské populace a seniorů mohla být významným přínosem.

Autoři děkují za podporu Projektu RVO 61388971.

Konflikt zájmů: žádný.

adresa pro korespondenci:
MUDr. Josef Richter, CSc.
Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem
Centrum imunologie a mikrobiologie
Na Kabátě 229, 400 11 Ústí nad Labem
e-mail: imuno.alergo@zuusti.cz

Prakt. Lék. 2023; 103(1): 10–14


Zdroje

1. Alexander J, Tinkov A, Strand TA, et al. Early nutritional interventions with zinc, selenium and vitamin D for raising anti-viral resistence against progressive COVID-19. Nutrients 2022; 12(8): 2358.

2. Alagawany M, Attia YA, Farag MR, et al. The strategy of boosting the immune system under the COVID-19 pandemic. Front Vet Sci 2021; 7: 570748.

3. Ali N. Role of vitamin D in preventing of COVID-19 infection, progression and severity. J Infect Public Health 2020; 13(10): 1373–1380.

4. Amrein K, Scherkl M, Hoffmann M, et al. Vitamin D deficiency 2.0: an update on the current status worldwide. Eur J Clin Nutr 2020; 74(11): 1498–1513.

5. Aranow, C. Vitamin D and the immune system. J Investig Med 2011; 59(6): 881–886.

6. Bobryshev YV. Vitamin D suppresses immune reactions in atherosclerosis, affecting regulatory t cells and dendritic cell function. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2010; 30(12): 2317–2319.

7. Calder PC. Nutrition, immunity and COVID-19. BMJ Nutr Prev Health 2020; 3(1): 74–92.

8. Chowdhury MA, Hossain N, Kashwm MA, et al. Immune response in COVID-19: a review. J Infect Public Health 2020; 13(11): 1619–1629.

9. Crane-Godreau MA, Clem KJ, Payne P, et al. Vitamin D deficiency and air pollution exacerbate covid-19 through suppression of antiviral peptide LL37. Front Public Health 2020; 8: 232.

10. Crespi B, Alcock J. Conflicts over calcium and the treatment of Covid-19. Evol Med Public Health 2020; 9(1): 149–156.

11. Demir M, Demir F, Aygun H. Vitamin D deficiency is associated with COVID-19 positivity and severity of the disease. J Med Virol 2021; 93(5): 2992–2999.

12. Dramé M, Cofais C, Hentzien M, et al. Relation between vitamin D and Covid-19 in aged people: a systematic review. Nutrients 2021; 13(4): 1339.

13. Fisher SA, Rahimzadeh M, Brierley C, et al. The role of vitamin D in increasing ciculating T regulatory cell numbers and modulating T regulatory cell phenotypes in patients with inflammatory disease or in healthy volunteers: a systematic review. PLoS One 2019; 14(9): e0222313.

14. Garvin MR, Alvarez C, Miller JI, et al. A mechanistic model and therapeutic interventions for COVID-19 involving a RAS-mediated bradykinin storm. Elife 2020; 9: e59177.

15. Grant WB, Lahore H, McDonnell SH, et al. Evidence that vitamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infections and deaths. Nutrients 2020; 12(4): 988.

16. Gröber U, Kisters K. Influence of drugs on vitamin D and calcium metabolism. Dermatoendocrinol 2012; 4(2): 158–166.

17. Gröber U, Spitz J, Reichrath J, et al. Vitamin D: Update 2013. From rickets prophylaxis to general preventive healthcare. Dermatoendocrinol 2013; 5(3): 331–347.

18. Horowitz RI, Freeman PR. Three novel prevention, diagnostic and treatment option for COVID-19 urgently necessitating controlled randomised trials. Med Hypotheses 2020; 143: 109851.

19. Ikeagwulonu RC, Etukudoh NS, Obeta MU, Mgbecheta CU. Does vitamin D serum levels affect the risk of covid 19 and its clinical outcome? A review of literature. EAS J Med Surg 2020; 2(6): 146–151.

20. Jain AJ, Chaurasia R, Sengar NS, et al. Analysis of vitamin D level among asymptomatic and critically ill COVID-19 patients and its correlation with inflammatory markers. Sci Reports 2020; 10: 20191.

21. Kaufman HW, Niles JK, Kroll MH, et al. SARS-CoV-2 positivity rates associated with circulating 25-hydroxyvitamin D levels. PLoS One 2020; 15(9): e0239252.

22. Khorasanizadeh MH, Eskian M, Camargo CA, et al. Vitamin D and immune system. In: Mahmoudi M, Rezaei N (Eds). Nutrition and Immunity. Cham: Springer 2019.

23. Kunisawa J, Kiyono H. Vitamin-mediated regulation of intestinal immunity. Front Immunol 2013; 4: 189.

24. Lee C, Verma R, Buyn S, et al. Structural specifities of cell surface β-glucan polysaccharides determine commensal yeast mediated immuno-modulatory activities. Nat Commun 2021; 12(1): 3611.

25. Leaf DE, Ginde AA. Vitamin D3 to treat COVID-19. Different disease, same answer. JAMA 2021; 325(11): 1047–1048.

26. Meltzer DO, Best TJ, Zhang H, et al. Association of vitamin D status and other clinical characteristics with COVID-19 test results. JAMA Open Netw 2020; 3(9): e2019722.

27. Mohan M, Cherian JJ, Sharma A. Exploring links between vitamin D deficiency and COVID-19. PLoS Pathog 2020; 16(9): e1008874.

28. Mousavi SE, Amini H, Heydarpour P, et al. Air pollution, environmental chemicals, and smoking may trigger vitamin D deficiency: Evidence and potential mechanisms. Environ Int 2019; 122: 67–90. 

29. Pintheiro MM, Fabbri A, Infante M. Cytokine storm modulation in COVID-19: a proposed role for vitamin D and DPP-4 inhibitor combination therapy (VIDPP-4i). Immunotherapy 2021; 13(9): 753–765.

30. Raha S, Mallick R, Basak S, Duttaroy AK. Is copper beneficial for COVID-19 patients? Med Hypotheses 2020; 142:109814.

31. Richter J, Vetvicka V, Richterova S, Kral V. Nutrition and immunity during pandemic viral Infection. J Nutr Food Sci Tech 2021; 2(1): 1–6.

32. Rubin R. Sorting out wheather vitamin D deficiency raises COVID-19 risk. JAMA 2021; 325(4): 329–330.

33. Touvier M, Deschasaux M, Montourcy M, et al. Determinants of vitamin D status in caucasian adults: influence of sun exposure, dietary intake, sociografic, lifestyle, anthropometric, and genetic factors. J. Invest Dermatol 2015; 135(2): 378–388.

34. Vetvicka V, Vannucci L, Sima P, Richter J. Beta glucan: Supplement or drug? from laboratory to clinical trials. Molecules 2019; 24(7): 1251.

35. Wacker M, Holick M. Sunlight and vitamin D. A global perspecive for health. Dermato-Endocrinology 2013; 5(1): 51–108.

36. Weir EK, Thenappan T, Bhargava M, Chen Y. Does vitamin D deficiency increase the severity of COVID-19? Clin Med 2020; 20(4): e107–e108.

37. Wicinski M, Adamkiewicz D, Adamkiewicz M, et al. Impact of vitamin D on physical efficiency and exercise performance-A review. Nutrients 2019; 11(11): 20192826.

38. de la Puente Yagüe M, Collado Yurrita L, Ciudad Cabañas MJ, Cuadrado Cenzual MA. Role of vitamin D in athlets and their performance: current concepts and new trends. Nutrients 2020; 12(2): 579.

39. Yisak H, Ewunetei A, Kefale B, et al. Effects of vitamin D on Covid-19 infection and prognosis: A systematic review. Risk Manag Healthc Policy 2021; 14: 31–38.

40. Zittermann A, Pilz S, Hoffmann H, Marz W. Vitamin D and airway infections: a European perspective. Eur J Med Res 2016; 21: 14.

41. Public Health Ontario 2021: Association of vitamin D status with COVID-19 incidence and outcomes, and health equity considerations. Public Health Ontario 2021. Queens Printer for Ontario 2021, ASP oahpp.ca 1–31.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#