#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rizika legalizace konopných drog


The risks of legalizing cannabis drugs

The factual legalization of cannabis drugs would lead to higher consumption and a decrease in the prices of cannabis drugs on the black market. This would bring a host of complications including foetal harm, mental disorders, traffic accidents and economic losses.

Keywords:

Marijuana – cannabis – risks – legalization


Autoři: L. Csémy;  K. Nešpor
Působiště autorů: Ředitelka: MUDr. Zuzana Barboríková, MBA ;  Psychiatrická nemocnice Bohnice, Praha
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2023; 103(1): 32-34
Kategorie: Z různých oborů

Souhrn

Faktická legalizace konopných drog by vedla k jejich vyšší spotřebě a poklesu cen konopných drog na černém trhu. To by přineslo řadu komplikací, včetně poškození plodu, duševních poruch, dopravních nehod a ekonomických škod

Klíčová slova:

marihuana – rizika – konopné drogy – legalizace

ÚVOD

V českých médiích se řadu let objevují materiály, které poukazují na všemožné přednosti konopných drog a volají po legalizaci jejich prodeje. V této souvislosti se používá slovní spojení „rekreační užívání“. To je ovšem zavádějící. Osoba intoxikovaná drogou není „rekreována“ během intoxikace ani po jejím odeznění. Paměť, soustředění i výkonnost jsou v té době naopak oslabeny. Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2019 bylo v USA na lobbování ve prospěch konopných drog vynaloženo 5,76 milionů dolarů, což byl v porovnání s rokem 2018 dvojnásobek. Firmy, které se zabývají prodejem konopných produktů, také dotují výzkum, což může vést ke zkreslení výsledků ve prospěch sponzorů (9). K něčemu podobnému pravděpodobně dochází v mnoha jiných zemích včetně České republiky. Domnívat se, že liberalizace trhu s konopnými drogami zlikviduje černý trh, je velmi naivní. Fischer et al. (6) uvádějí, že legalizace vedla k podstatnému snížení ceny těchto drog na černém trhu. To také přispělo k vyšší spotřebě této skupiny látek po jejich legalizaci v Kanadě (13). V této souvislosti je třeba podotknout, že už dnes jsou česká zařízení určená ke střednědobé léčbě návykových nemocí přetížena a nepřijímají pacienty přímo, ale přes pořadníky.

Legalizace konopných drog se u nás eufemisticky nazývá „regulace trhu“. Argumentuje se tím, že zneužívání konopných drog je rozšířené. Chomynová et al. uvádějí, že v posledních 12 měsících užilo konopné látky 6–10 % osob starších 15 let (12). Daleko větší počet osob jistě někdy přešel vozovku na červenou. Mají se snad proto zrušit semafory?

ZÁVISLOST A ŠKODLIVÉ UŽÍVÁNÍ KONOPNÝCH DROG

Liberalizace trhu vedla k nárůstu mladších dospělých, kteří konopné drogy užívají škodlivě a jsou na nich závislí (6, 22). To má ekonomické důsledky. Jedná se o osoby, které by měly být ekonomicky aktivní a navracet společnosti prostředky vynaložené na vzdělání a výchovu. Nárůst počtu dospívajících, kteří tuto skupinu drog zneužívají v důsledku liberalizace trhu, nebyl prokázán, nelze ho ale vyloučit (10). Kim et al. zmiňují jako důsledek legalizace častější komplikace v důsledku užívání konopných drog u osob ve věku 25–64 let, zejména u starších žen (14). Ve vyšším věku mají konopné drogy četná rizika, včetně poruch paměti, pádů, úrazů a selhávání při plnění běžných povinností.

PSYCHIATRICKÉ KOMPLIKACE

  •  Nárůst zneužívání konopných drog – ať sám o sobě nebo v kombinaci s tabákem nebo alkoholem – vedl ve Francii k nárůstu počtu psychiatrických, neurologických, srdečních a gastrointestinálních příhod (1).
  • Psychotické stavy, k nimž došlo v důsledku zneužívání konopných drog, vyžadují často hospitalizaci a některé z nich předcházejí rozvoji schizofrenie. Souvislost mezi zneužíváním konopných drog a výskytem schizofrenie je podle autorů Vaucher et al. kauzální (24). U psychotických stavů vyvolaných konopnými drogami a ještě více u schizofrenie indukované konopím se prokázaly strukturální změny mozku (23).
  • Existuje také asociace mezi nedávnou aplikací konopných drog a suicidálními myšlenkami (5), sebevraždami a poraněními (15).
  • Zneužívání konopných drog představuje rizikový faktor bipolární poruchy (16). Hengartner et al. (11) zjistili v 30 let trvající longitudinální studii, že zneužívání konopných drog bylo spojeno s vyšším rizikem depresí a sebevražedného jednání v pozdějším životě. Uvedená studie se ovšem týkala dospívajících, její závěry tedy mohou, ale nemusí platit i pro mladé dospělé.
  • U osob pod 30 let představuje aplikace konopných drog rizikový faktor násilného jednání (4).
  • Konopné drogy také negativně ovlivňují paměť, soustředění a rozhodování zvláště u starších osob (21). To může zhoršit jejich soběstačnost a zvýšit riziko úrazů.
  • Podle klinických zkušeností je častým, i když ne vždy diagnostikovaným, problémem zneužívání konopných drog a s tím související dekompenzace stavu u osob se schizofrenií nebo jinou závažnou poruchou. Crocker et al. uvádějí, že zneužívání konopných drog je spojeno se vznikem nebo exacerbací duševních poruch zvláště u dospívajících a mladých dospělých (2).

ZNEUŽÍVÁNÍ KONOPNÝCH DROG V TĚHOTENSTVÍ

Podle autorů Gesterling et al. (7) a Wilson et al. (25) došlo po legalizaci „rekreačního“ užívání konopných drog k jejich častějšímu zneužívání v těhotenství. Konopné drogy jsou v těhotenství spojeny s vyšším rizikem komplikací pro matku i pro plod. Riziko ještě roste v případě kouření marihuanových cigaret. Děti, jejichž matky v těhotenství zneužívaly konopné drogy, se spíše narodily předčasně nebo s vrozenou vadou. Měly také problémy s chováním a učením (18). Není zcela jasné, jaká je pro zdraví matky a plodu kritická frekvence a množství konopných drog. Není také známo, jak působí na plod interakce konopných drog a jiných látek nebo léků. Tím spíše je vhodné těhotné ženy před konopnými drogami varovat.

DOPRAVNÍ NEHODY

Chronické „rekreační“ užívání konopných drog zhoršuje schopnost řídit motorové vozidlo a toto zhoršení přetrvává i poté, co intoxikace odezněla (3).

DALŠÍ MOŽNÁ RIZIKA

  • Akutní intoxikace konopnými drogami může vyvolávat záchvaty úporného zvracení.
  • Při užívání konopných produktů per os existuje riziko předávkování u dospělých a zvláště u dětí (19). Legalizace konopných produktů určených k požívání per os vedla v Kanadě k pronikavému zvýšení počtu neúmyslných otrav u dětí. Docházelo k tomu, když děti našly sladkosti s konopím v domácnosti rodičů (20).
  • Goyal et al. upozorňují na kardiovaskulární rizika konopných drog včetně zvýšení krevního tlaku, ortostatické hypotenze a mozkové příhody (8). Existuje také zvýšené riziko fibrilace síní (17).

ZÁVĚR

Legalizace konopných drog by vedla k jejich vyšší spotřebě a poklesu cen konopných drog na černém trhu. To by přineslo řadu komplikací včetně poškození plodu, duševních poruch, dopravních nehod a ekonomických škod.

Konflikt zájmů: žádný.

adresa pro korespondenci:
MUDr. Karel Nešpor, CSc.
Psychiatrická nemocnice Bohnice
Oddělení léčby závislostí – muži
Ústavní 91, 181 02 Praha 8
e-mail: drnespor@gmail.com

Prakt. Lék. 2023; 103(1): 32–34


Zdroje

1. Bouquet E, Pain S, Eiden C, et al. Adverse events of recreational cannabis use reported to the French addictovigilance network (2012–2017). Br J Clin Pharmacol 2021; 87(10): 3925–3937.

2. Crocker CE, Carter AJE, Emsley JG, et al. When cannabis use goes wrong: mental health side effects of cannabis use that present to emergency services. Front Psychiatry 2021; 12: 640222.

3. Dahlgren MK, Sagar KA, Smith RT, et al. Recreational cannabis use impairs driving performance in the absence of acute intoxication. Drug Alcohol Depend 2020; 208: 107771.

4. Dellazizzo L, Potvin S, Dou BY, et al. Association between the use of cannabis and physical violence in youths: a meta-analytical investigation. Am J Psychiatry 2020; 177(7): 619–626.

5. Diep C, Bhat V, Wijeysundera DN, et al. The association between recent cannabis use and suicidal ideation in adults: a population- based analysis of the NHANES from 2005 to 2018. Can J Psychiatry 2022; 67(4): 259–267.

6. Fischer B, Lee A, O‘Keefe-Markman C, Hall W. Initial indicators of the public health impacts of non-medical cannabis legalization in Canada. EClinicalMedicine 2020; 20: 100294.

7. Gesterling L, Bradford H. Cannabis use in pregnancy: a state of the science review. J Midwifery Womens Health 2022; 67(3): 305–313.

8. Goyal H, Awad HH, Ghali JK. Role of cannabis in cardiovascular disorders. J Thorac Dis 2017; 7: 2079–2092.

9. Grundy Q, Imahori D, Mahajan S, et al. Cannabis companies and the sponsorship of scientific research: A cross-sectional Canadian case study. PLoS One 2023; 18(1): e0280110.

10. Gunadi C, Zhu B, Shi Y. Recreational cannabis legalization and transitions in cannabis use: findings from a nationally representative longitudinal cohort in the United States. Addiction 2022; 117(10): 2651–2659.

11. Hengartner MP, Angst J, Ajdacic-Gross V, Rössler W. Cannabis use during adolescence and the occurrence of depression, suižencidality and anxiety disorder across adulthood: Findings from a longitudinal cohort study over 30 years. J Affect Disord 2020; 272: 98–103.

12. Chomynová P, Grohmannová K, Dvořáková Z. Zpráva o nelegálních drogách v České republice 2022. Úřad vlády České republiky 2022; 246.

13. Imtiaz S, Nigatu YT, Ali F, et al. Cannabis legalization and cannabis use, daily cannabis use and cannabis-related problems among adults in Ontario, Canada (2001–2019). Drug Alcohol Depend 2023; 244: 109765.

14. Kim C, Chum A, Nielsen A, et al. Associations between recreational cannabis legalization and cannabis-related emergency department visits by age, gender, and geographic status in Ontario, Canada: An interrupted time series study. PLoS One 2022; 17(10): e0268718.

15. Kimbrel NA, Meyer EC, DeBeer BB, et al. The impact of cannabis use disorder on suicidal and nonsuicidal self-injury in iraq/afghanistan- era veterans with and without mental health disorders. Suicide Life Threat Behav 2018; 48(2): 140–148.

16. Lalli M, Brouillette K, Kapczinski F, de Azevedo Cardoso T. Substance use as a risk factor for bipolar disorder: A systematic review. J Psychiatr Res 2021; 144: 285–295.

17. Lin AL, Nah G, Tang JJ, et al. Cannabis, cocaine, methamphetamine, and opiates increase the risk of incident atrial fibrillation. Eur Heart J 2022; 43(47): 4933–4942.

18. Luke S, Hobbs AJ, Smith M, et al. National Maternal Cannabis Working Group. Cannabis use in pregnancy and maternal and infant outcomes: A Canadian cross-jurisdictional population-based cohort study. PLoS One 2022; 17(11): e0276824.

19. Matheson J, Le Foll B. Cannabis legalization and acute harm from high potency cannabis products: a narrative review and recommendations for public health. Front Psychiatry 2020; 11: 591979.

20. Myran DT, Tanuseputro P, Auger N, et al. Pediatric hospitalizations for unintentional cannabis poisonings and all-cause poisonings associated with edible cannabis product legalization and sales in Canada. JAMA Health Forum 2023; 4(1): e225041.

21. Nešpor K. Marihuana, paměť, soustředění a rozhodování u starších osob. 2023 [online]. Dostupné z: www.drnespor.eu/ THCEld3.doc [cit. 2023-01-31].

22. O‘Grady MA, Iverson MG, Suleiman AO, Rhee TG. Is legalization of recreational cannabis associated with levels of use and cannabis use disorder among youth in the United States? A rapid systematic review. Eur Child Adolesc Psychiatry 2022 May 4. [Epub ahead of print]. PMID: 35508822.

23. Shah R, Ghosh A, Avasthi A, et al. White matter microstructure and gray matter volume in cannabis-induced psychosis and schizophrenia with cannabis use. J Neuropsychiatry Clin Neurosci 2022; 34(4): 406–413.

24. Vaucher J, Keating BJ, Lasserre AM, et al. Cannabis use and risk of schizophrenia: a Mendelian randomization study. Mol Psychiatry 2018; 23(5): 1287–1292.

25. Wilson S, Rhee SH. Causal effects of cannabis legalization on parents, parenting, and children: A systematic review. Prev Med 2022; 156: 106956.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#