#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Screeningové metody pro detekci obstrukčního syndromu spánkové apnoe


Screening methods for the detection of obstructive sleep apnoea syndrome

Obstructive sleep apnoea syndrome (OSA) is the most common sleep related breathing disorder. The basic examination for the diagnosis of OSA is an overnight sleep monitoring using limited polygraphy or polysomnography, which are costly and time consuming. OSA screening could contribute significantly to finding patients at risk. The article summarizes the most widely used screening methods (questionnaires, instrumental and physical) and compares their efficiency.

Keywords:

obstructive sleep apnoea syndrome – screening methods – STOP-Bang questionnaire – Epworth sleepiness scale


Autoři: Š. Solecka 1,2;  J. Betka 3
Působiště autorů: Ostravská univerzita v Ostravě, Lékařská fakulta, Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví, Vedoucí: doc. MUDr. Maďar Rastislav, PhD., MBA, FRCPS 1;  Nemocnice ve Frýdku-Místku, Oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku, Primář: MUDr. Petr Klečka 2;  Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole, Praha, Přednosta: prof. MUDr. Jan Plzák, PhD. 3
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2019; 99(6): 240-244
Kategorie: Přehledy

Souhrn

Obstrukční syndrom spánkové apnoe (OSA) je nejčastější porucha dechu ve spánku. Základním vyšetřením pro diagnostiku OSA je celonoční monitorace spánku pomocí limitované polygrafie nebo polysomnografie, která je však časově i finančně náročná. Screening OSA by mohl významně přispět k vyhledání rizikových pacientů. Článek shrnuje nejrozšířenější screeningové metody (dotazníkové, přístrojové a fyzikální) a porovnává jejich výtěžnost.

Klíčová slova:

obstrukční syndrom spánkové apnoe – screeningové metody – dotazník STOP-Bang – Epwortská škála spavosti

ÚVOD

Obstrukční syndrom spánkové apnoe (OSA) je soubor příznaků a chorobných stavů, které vznikají na základě opakovaných apnoických pauz a/nebo hypopnoí během spánku. Jde o nejčastější poruchu dýchání ve spánku, která – pokud není léčena – s sebou přináší mnohá rizika ovlivňující morbiditu a mortalitu pacientů. Závažnost OSA je určována hodnotou AHI (apnoe/hypopnoe index – počet apnoí/hypopnoí na hodinu) a je rozdělena do tří stupňů. Pro dospělou populaci je lehký stupeň v rozmezí AHI 5–15, střední dle AHI 15–30, těžký dle AHI nad 30. Výskyt OSA v poslední době postupně narůstá. Podle dat z Winconsin sleeping study vzrostla prevalence středně těžké a těžké OSA v USA za posledních 20 let u mužů ve věku mezi 30 a 70 lety z 8,8 % na 13 % a u žen ve věku mezi 30 a 70 lety z 3,9 % na 5,6 % (27).

Základním vyšetřením pro diagnostiku OSA je celonoční monitorace spánku pomocí limitované polygrafie nebo polysomnografie. Během vyšetření limitovanou polygrafií je zaznamenáván proud vzduchu před nosem a ústy, saturace krve kyslíkem, tepová frekvence, dechové úsilí, poloha a zvuk. Z výsledků limitované polygrafie je možné odlišit centrální, obstrukční a smíšenou OSA a určit její závažnost. Polysomnografie, která je doplněna vyšetřením EEG (elektroencefalogram), EOG (elektrookulogram), EMG (elektromyogram) a video záznamem, odliší navíc spánková stadia a některé další poruchy spánku (např. parasomnie, hypersomnie, abnormní pohyby ve spánku atd.)

Screeningových metod pro OSA je několik a můžeme je rozdělit na dotazníkové, přístrojové a fyzikální (biometrické, morfometrické). V České republice jsou pro záchyt OSA využívány zejména dotazníky a v poslední době také stále častěji screeningové přístroje. Plošný screening OSA není v České republice zaveden.

DOTAZNÍKY PRO SCREENING OSA

Nejčastěji používaným prostředkem pro screening OSA jsou dotazníky. V zahraničí i v ČR jich existuje celá řada. Celosvětově nejpoužívanějšími jsou Epworthská škála spavosti (ESS), dotazník STOP-Bang, dotazník STOP, Berlínský dotazník (BD) a Pittburský dotazník (PSQI).

Epworthská škála spavosti (ESS) (obr. 1) (19)

ESS, která byla vytvořena v roce 1991 Johnsem v Austrálii, je nejčastěji používaný dotazník používaný ke screeningu i k hodnocení úspěšnosti léčby OSA na základě denní spavosti. Skládá se z osmi položek, které uvádějí různé denní situace, u nichž nemocný hodnotí pomocí škály od 0 do 3 pravděpodobnost usnutí či dřímání. Celkové skóre představuje součet jednotlivých odpovědí, a pohybuje se tedy v rozsahu 0 až 24. Zvýšená denní spavost a větší pravděpodobnost pro výskyt OSA je konstatována u pacientů se skóre ≥ 10. Senzitivita ESS pro screening OSA (AHI nad 5) je v rozmezí 46–54 %, specificita v rozmezí 60–65 % (8, 14, 30).


Dotazník STOP-Bang (obr. 2) (15, 16)

Dotazník STOP-Bang byl vytvořený v roce 2008 kanadským anesteziologem Chungem jako screeningový nástroj k identifikaci výskytu OSA u pacientů před operacemi v celkové anestezii. Jeho název je odvozen od počátečních písmem osmi otázek v anglickém jazyce, které dotazník obsahuje (Snoring, Tired, Observed stop breathing, high blood Pressure, BMI, Age older than 50, Gender = male). Za každou otázku je možné získat 0 až 1 bod. Celkové skóre představuje součet jednotlivých odpovědí a pohybuje se tedy v rozsahu 0 až 8. Nízké riziko obstrukční spánkové apnoe (OSA) je pro skóre 0 až 2 bodů, střední riziko OSA pro skóre 3 až 4, vysoké riziko OSA pro skóre 5 až 8. Senzitivita dotazníku STOP-BANG je vysoká, v rozmezí 88–97 %, specificita je však nízká, v rozmezí 18–49 % (14, 21, 26).

Obr. 2 Dotazník STOP-Bang (majetek University Health Network, pro získání dalších informací: www.stopbang.ca; upraveno podle 15–17)
Obr. 2 Dotazník STOP-Bang (majetek University Health Network, pro získání dalších informací: www.stopbang.ca; upraveno podle 15–17)

Dotazník STOP (17)

Dotazník STOP je jednodušší variantou dotazníku STOP-Bang. Obsahuje čtyři otázky týkající se chrápání, únavy během dne, apnoických pauz během spánku a vysokého krevního tlaku. Za každou otázku je možné získat 0 až 1 bod. Celkové skóre představuje součet jednotlivých odpovědí, a pohybuje se tedy v rozsahu 0 až 4. Vysoké riziko OSA je pro skóre ≥ 2. Podobně jako u dotazníku STOP-Bang má tato metoda je vysokou senzitivitu až 72–87 %, ale nízkou specificitu kolem 33–42 % (14, 16).

Berlínský dotazník (BD) (28)

Berlínský dotazník, který byl vyvinut Netzerem v roce 1999, obsahuje deset otázek rozdělených do tří kategorií. V první kategorii je pět otázek týkající se chrápání a zástav dechu během spánku. V druhé kategorii jsou tři otázky týkající se zvýšené denní únavnosti a spavosti. V poslední, třetí kategorii, je otázka týkající se hypertenze a hodnoty BMI. Každá kategorie je hodnocena zvlášť, celkové skóre je vypočteno jako součet bodů za každou kategorii a pohybuje se v rozsahu 0 až 3. Riziko OSA je pro skóre ≥ 2. Má uspokojivou senzitivitu, v rozmezí 69–76 %, specificita se pohybuje mezi 40–59 % (14, 24).

Pittsburský dotazník (PSQI) (3)

Pittsburský dotazník byl publikován Buyssem v roce 1989. Zaměřuje se na kvalitu spánku, latenci usnutí, trvání spánku, efektivitu spánku, přerušování spánku, užití léků k navození spánku a denní dysfunkci v souvislosti s nekvalitním spánkem za poslední měsíc. Obsahuje deset otázek, které jsou rozděleny do sedmi kategorií, součet bodů za každou kategorii se pohybuje v rozsahu 0 až 21. Nekvalitní spánek, který je předpokládán také u pacientů s OSA, je konstatován pro skóre ≥ 5. Na rozdíl od výše uvedených dotazníků má vyšší specificitu (76,1 %), senzitivita je nízká (37,8 %) (29).

PŘÍSTROJE PRO SCREENING OSA

V poslední době se na trhu objevily přístroje pro orientační vyšetření k vyhledávání spánkové apnoe, které umožňují vyšetření pacienta v domácím prostředí. Existují přístroje jednokanálové, které detekují respirační tlak průtoku vzduchu nosem pomocí nosních brýlí. Další screeningové přístroje jsou vícekanálové (obr. 3), liší se počtem a způsobem napojení kanálů. V závislosti na typu přístroje detekují některé nebo všechny z těchto parametrů: proud vzduchu před nosem, saturaci krve kyslíkem, chrápání, tepovou frekvenci, hrudní dechové úsilí, polohu pacienta. Senzitivita screeningových přístrojů pro OSA je uspokojivá, pro jednokanálový přístroj měřící respirační tlak průtoku vzduchu nosem je v rozmezí 76–81 %, specificita je také vysoká, v rozmezí 77–94 % (4, 6, 25). Vícekanálové přístroje mají senzitivitu v rozmezí 80–95 % a specificitu 95–96 % (10, 25, 32). Nevýhodou oproti vyšetření polysomnografií a limitovanou polygrafií je nemožnost rozlišení obstrukční, centrální apnoe a smíšené apnoe.

Obr 3. Screeningový přístroj (publikováno se souhlasem producenta)
Obr 3. Screeningový přístroj (publikováno se souhlasem producenta)

Další možností je měření noční saturace O2 během spánku. Noční hypoxemie je vyjádřena zejména o osob s obstrukční spánkovou apnoí těžkého stupně, u lehčích forem nebývá. Toto vyšetření je proto vhodné v detekci středně těžké a těžké obstrukční spánkové apnoe (5).

Nově byly vyvinuty aplikace pro mobilní chytré telefony, jejíchž součásti je nahrávání zvuku, obrazu, polohy těla, aktinagrafie, fotopletysmografie a screeningový dotazník STOPBANG. Příkladem je aplikace SleepAp, která byla vyvinuta britskými specialisty (1). Jiné mobilní aplikace využívají také pulzní oxymetr, a mohou tedy registrovat noční hypoxemii (7).

FYZIKÁLNÍ METODY

Obezita a s ní spojené zvýšené BMI jsou pozorovány u pacientů s OSA. U osob s BMI nad 40 je 27krát vyšší riziko pro OSA (31). Hodnota BMI není pro OSA používána jako samostatný screeningový nástroj, je ale součásti některých screeningových dotazníků. Větší obvod krku je často dáván do souvislosti s OSA. Některé práce popisují hodnotu obvodu krku jako dobrý samostatný prediktor pro výskyt OSA. Udává se, že u osob s obvodem krku nad 43 cm je velmi vysoká pravděpodobnost výskytu OSA (23).

Mallampati skóre udává informaci o poměrech v ústní dutině a je rutinně používáno anesteziology před plánovanou endotracheální intubací. Jako screeningový nástroj pro OSA však nemá dostatečnou senzitivitu ani specificitu (12).

Stanfordský morfometrický model neboli Kushidův index je matematický algoritmus, který zahrnuje hodnoty některých parametrů naměřených v ústní dutině (výška patra, intermolární maxilární a mandibulární vzdálenost, předkus), obvod krku a BMI. Byl vyvinut k predikci OSA a podle údajů uváděných autorem má téměř 100% senzitivitu a specificitu (22), některé práce uvádějí senzitivitu a specificitu nižší – v rozmezí 68–89 %, resp. 71–94 % (18, 20).

Klinický ORL nález zvětšeného kořene jazyka, prodlouženého měkkého patra či zvětšených tonzil, který je často přítomen u pacientů s OSA, nekoreluje jako samostatný predikční faktor s výskytem OSA (9, 11). Během fyzikálního vyšetření pacienta pomocí flexibilního endoskopu je možné provést tzv. Müllerův manévr. Jedná se o vytvoření podtlaku v horních dýchacích cestách pomocí vdechu při zavřených ústech a stisknutých nosních křídlech. Během tohoto manévru se pozoruje případný kolaps v oblasti horních dýchacích cest v úrovni měkkého patra a kořene jazyka. Určení místa obstrukce během Müllerova manévru pomáhá vybrat další vhodnou chirurgickou metodu při léčbě OSA. V klinické praxi je v současné době stále častěji nahrazován endoskopií v uměle navozeném spánku (DISE-Drug induced sleep endoscopy) (2, 13).

ZÁVĚR

Screeningové metody nenahrazují současné metody stanovení diagnózy OSA, významně však mohou přispět k vyhledání rizikových pacientů, kteří následně podstoupí vyšetření k potvrzení diagnózy: celonoční monitorování spánku limitovanou nebo kompletní polysomnografií. Nejpřesnější screeningovou metodou je vyšetření screeningovými přístroji, a to přístroji vícekanálovými, které mají vyšší senzitivitu a specificitu než přístroje jednokanálové. Výhodou je provedení vyšetření v domácím prostředí, nevýhodou je finanční a časová náročnost, dále nutnost opakování vyšetření při špatné spolupráci pacienta, technických potížích s přístrojem nebo vypadnutí některého kanálu během vyšetření. Pro jednoduché provedení a vysokou senzitivitu jsou vhodnými screeningovými nástroji OSA i dotazníkové metody, a to zejména STOP-Bang, STOP a BD. Nevýhodou zůstává především nízká specificita vyšetření, kterou by bylo možné zvýšit použitím těchto dotazníků v kombinaci s dotazníky s vyšší specificitou – ESS nebo PSQI. Znamenalo by to ale větší časovou náročnost vyšetření, zejména při použití PSQI, jehož vyplnění i vyhodnocení je časově značně náročnější oproti jiným zmiňovaným dotazníkům. Dobrým řešením by mohlo být použití kombinace jednoho ze screeningových dotazníků s vysokou senzitivitou – STOP-Bang, STOP nebo BD a následné vyšetření rizikových pacientů pomocí screeningového přístroje. Tento postup by mohl být využíván plošně (například praktickými lékaři), screeningový dotazník by sloužil jako první síto a pouze pacienti se zvýšeným rizikem OSA dle dotazníku by podstoupili časově i finančně náročnější vyšetření screeningovým přístrojem v domácím prostředí. Fyzikální vyšetření (BMI, obvod krku, Mallanpati skóre, Kushidův index atd.) nejsou pro nízkou přesnost samostatně vhodné pro screening OSA, nicméně v kombinaci s dotazníky mohou být pro screening OSA přínosem. Müllerův manévr a vyšetření DISE jsou vhodné k určení místa obstrukce horních cest dýchacích u pacientů s OSA, což umožňuje naplánování optimální chirurgické terapie. Jako screeningový nástroj OSA tato vyšetření nejsou vhodná.

Konflikt zájmů: žádný.

ADRESA PRO KORESPONDENCI:

MUDr. Šárka Solecka

Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví LF OU

Syllabova 19, 703 00 Ostrava-Vítkovice

e-mail: sarkasolecka@gmail.com


Zdroje

1. Behar J, Roebuck A, Shahid M, et al. SleepAp: an automated obstructive sleep apnoea screening. application for smartphones. IEEE J Biomed Health Inform 2015; 19(1): 325–331.

2. Betka J, Klozar J, Kuchař M, a kol. Léky navozená spánková endoskopie – cesta k lepším chirurgickým výsledkům při léčbě syndromu obstrukční spánkové apnoe. Cesk Slov Neurol N 2016; 79/112(5): 516–520.

3. Buysse D, Reynolds C, Monk T, et al. The Pittsburgh Sleep Quality Index: A new instrument for psychiatric practice and research. Psychiatry Res 1989; 28(2): 193–213.

4. Byun JI, Song SJ, Cha HK, et al. Reliability of manual and automatic scoring of single channel nasal airflow device (ApneaLink) in determining moderate or severe obstructive sleep apnea syndrome. Sleep Med Res 2016; 7(2): 68–73.

5. Cooper BG, Veale D, Griffiths CJ, et al. Value of nocturnal oxygen saturation as a screening test for sleep apnoea. Thorax 1991; 46: 586–588.

6. Crowley KE, Rajaratnam SM, Shea SA, et al. Evaluation of a single-channel nasal pressure device to assess obstructive sleep apnea risk in laboratory and home environments. J Clin Sleep Med 2013; 9(2): 109–116.

7. Daly J, Roebuck A, Palmius N, et al. Clifford SleepCare: obstructive sleep apnoea screening using mobile health technology. Proc. Appropriate Healthcare Technologies for Low Resource Settings (AHT 2014); 1–4.

8. Drager LF, Genta PR, Pedrosa RP, et al. Characteristics and predictors of obstructive sleep apnea in patients with systemic hypertension. Am J Cardiol 2010; 105(8): 1135–1139.

9. Dreher A, de la Chaux R, Klemens C, et al. Correlation between otorhinolaryngologic evaluation and severity of obstructive sleep apnea syndrome in snorers. Otolaryngol Head Neck Surg 2005; 131(2): 95–98.

10. Emsellem HA, Corson WA, Rappaport BA, et al. Verification of sleep apnea using a portable sleep apnea screening device. South Med J 1990; 83(7): 748–752.

11. Friedman M, Hamilton C, Samuelson CG, et al. Diagnostic value of the Friedman tongue position and Mallampati classification for obstructive sleep apnea: a meta-analysis. Otolaryngol Head Neck Surg 2013; 148(4): 540–547.

12. Hukins C. Mallampati class is not useful in the clinical assessment of sleep clinic patients. J Clin Sleep Med 2010; 6(6): 545–549.

13. Hybášková J, Babiarová V, Jor O, a kol. Flexibilní endoskopie horních dýchacích cest v léky navozeném spánku. Otorinolaryng. a Foniat. 2016; 65(1): 30–34.

14. Chiu HY, Chen PY, Chuang LP, et al. Diagnostic accuracy of the Berlin questionnaire, STOP-BANG, STOP, and Epworth sleepiness scale in detecting obstructive sleep apnea: A bivariate meta-analysis. Sleep Med Rev 2017; 36: 57–70.

15. Chung F, Subramanyam R, Liao P, et al. High STOP-Bang score indicates a high probability of obstructive sleep apnoea. Br J Anaesth 2012; 108(5): 768–775.

16. Chung F, Yang Y, Brown R, et al. Alternative scoring models of STOP-Bang questionnaire improve specificity to detect undiagnosed obstructive sleep apnea. J Clin Sleep Med 2014; 10(9): 951–958.

17. Chung F, Yegneswaran B, Liao P, et al. STOP Questionnaire a tool to screen patients for obstructive sleep apnea. Anesthesiology 2008; 108: 812–821.

18. Jauhar S, Orchardson R, Banham SW, et al. The Kushida Index as a screening tool for obstructive sleep apnoea-hypopnoea syndrome. Br Dent J 2012; 212(1): E2.

19. Johns M. A new method for measuring daytime sleepiness: the Epworth sleepiness scale. Sleep 1991; 14(6): 540–545.

20. Jung DG, Cho HY, Grunstein RR, Yee B. Value of Kushida index and acoustic pharyngometry for the evaluation of upper airway in subjects with or without obstructive sleep apnea. J Korean Med Sci 2004; 19(5): 662–667.

21. Kim B, Lee EM, Chung YS, et al. The utility of three screening questionnaires for obstructive sleep apnea in a sleep clinic setting. Yonsei Med J 2015; 56(3): 684–690.

22. Kushida C, Efron B, Guilleminault C. A predictive morphometric model for the obstructive sleep apnea syndrome. Ann Intern Med 1997; 127(8 Pt 1): 581–587.

23. Laldayal D, Desai U, Jyotsna M. Role of adjusted neck circumference score for screening of obstructive sleep apnea. Indian J Sleep Med 2016; 11(1): 30–35.

24. Margallo VS, Muxfeldt ES, Guimarães GM, et al. Diagnostic accuracy of the Berlin questionnaire in detecting obstructive sleep apnea in patients with resistant hypertension. J Hypertens 2014; 32(10): 2030–2036; discussion 2037.

25. Milton K, Deirdre S, Daniel E, et al. Validation of the ApneaLink™ for the screening of sleep apnea: a novel and simple single-channel recording device. J Clin Sleep Med 2007; 3(4): 387–392.

26. Nagappa M, Liao P, Wong J, et al. Validation of the STOP-Bang questionnaire as a screening tool for obstructive sleep apnea among different populations: a systematic review and meta-analysis. PLoS One 2015; 10(12): e0143697.

27. Peppard PE, Young T, Barnet JH, et al. Increased prevalence of sleep-disordered breathing in adults. Am J Epidemiol 2013; 177(9): 1006–1014.

28. Netzer NC, Stoohs RA, Netzer CM, Clark K, et al. Using the Berlin Questionnaire to identify patients at risk for the sleep apnea syndrome. Ann Intern Med 1999; 131(7): 485–491.

29. Scarlata S, Pedone C, Curcio G, et al. Pre-polysomnographic assessment using the Pittsburgh Sleep Quality Index questionnaire is not useful in identifying people at higher risk for obstructive sleep apnea. J Med Screen 2013; 20(4): 220–226.

30. Ulasli SS, Gunay E, Koyuncu T, et al. Predictive value of Berlin Questionnaire and Epworth Sleepiness Scale for obstructive sleep apnea in a sleep clinic population. Clin Respir J 2014; 8(3): 292–296.

31. Wall H, Smith C, Hubbard R. BMI and obstructive sleep apnoea in the UK: a cross-sectional study of the over-50s. Prim Care Respir J 2012; 21(4): 371–376.

32. Zou J, Meng L, Liu Y, et al. Evaluation of a 2-channel portable device and a predictive model to screen for obstructive sleep apnea in a laboratory environment. Respir Care 2015; 60(3): 356–362.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 6

2019 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#