#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zvěřinu máme stále rádi
Prof. MUDr. Eduard Zvěřina, DrSc. – 80 let


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2017; 97(2): 95
Kategorie: AKTUALITY/HISTORIE/RECENZE

...a to i po 10 letech od minulé gratulace k jeho sedmdesátce. Těch 10 let uteklo jako voda, ale Eda Zvěřina zůstává i dnes plný energie, nápadů, mladistvého zjevu, náruživým cestovatelem po zemích, mořích i pod jejich hladinami.


Edu znám již déle než čtvrt století. Před 25 lety, kdy jsem byl zvolen v tajných volbách předsedou ČLS JEP (dále Společnost), se na druhém místě umístil právě Eda Zvěřina a stal se tak 1. místopředsedou. V této funkci byl značně nápomocen k ustavení nové porevoluční Společnosti. Nebyla to lehká práce. Přechod od totalitních zvyklostí nebyl snadný, Eda přispěl k demokratizaci poměrů a nastolení rozumné, balastem nezatížené práci. V různých funkcích se mnou setrval dalších 25 let.

Prof. Zvěřina dodal naší Společnosti lesk i jako renomovaný neurochirurg. V tomto oboru je obecně znám svými úspěchy na operačním stolu i v neurochirurgii jako vědě. Rozpracoval například operace kavernomů metodou mikrochirurgie s monitoringem. Stal se známým mikrochirurgií při odstraňování nádorů sluchového nervu. V posledních 10 letech rozpracoval implantaci sluchové kmenové neuroprotézy a další originální postupy. Své práce přednášel všude možně ve světě, publikoval v impaktovaných časopisech, zejména o chirurgii lební báze. Vědecká práce mu vynesla četné pocty. Navíc byl a je pedagogicky činný.

Při tom všem se věnuje své početné rodině. Dovede relaxovat jako všestranný sportovec (oblíbené jsou zejména parašutismus, lyžování, potápění). Eda je náruživým nimrodem v celém světě.

Své 70. narozeniny před 10 lety oslavil jako dokonalý společenský guru. Měl jsem tu čest ho doprovázet jako zpěváka (tenoristu) na harmoniku a díky jemu jsem se naučil řadu mysliveckých písní.

Milý Edo, přeji Ti do dalšího desetiletí i nadále dosavadní svěžest a všeobjímající radost ze života v kruhu rodiny i přátel, k nimž se počítám.

Tvůj Jaroslav Blahoš


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 2

2017 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#