#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové poznatky v patofyziologii bolesti a jejich možné projekce do léčby bolesti


Recent advances in the pain pathophysiology and theirs possible applications for the treatment of pain.

This article sets out to describe some of the recent advances in molecular and ion changes on pain perception, especially in sodium channels, and to outline current developments in pain therapy, such as transdermal forms of the treatment of neuropathic pain and the newly introduced method of molecular biological microsurgery. Neuromodulation methods are also described, which are very efficient for different types of pain, especially for neuropathic pain. The article also takes an analytical look at psychotherapy, the placebo effect and acupuncture. Imaging techniques are bringing new insights into the pathways of pain and their localization in the brain. Other possibilities for the treatment of pain in special situations, such as child’s pain and the pain in old age, are also looked at. The most recent research on the tetrapartite synapse is also outlined. The tetrapartite synapse plays a key role in pain transmission to which, Motto: Při současných znalostech jsme schopni snížit nebo vyléčit až 90 % všech typů chronické bolesti.

in addition to neurons, the microglia and astrocyte are extremely important. Other results from the 11th World Congress on Pain in Sydney, 2005, and from the 1st Medical Congress of the Czech Medical Academy „Pain is omnipresent” in Liberec, 2006 are also mentioned.

Key words:
pain, sodium channels, tetrapartite synapsis, therapy.


Autoři: R. Rokyta
Působiště autorů: 3. Lékařská fakulta, Univerzita Karlova, Praha přednosta: prof. MUDr. Richard Rokyta, DrSc. ;  Ústav normální, patologické a klinické fyziologie
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2006; 86(7): 387-390
Kategorie: Postgraduální vzdělávání

Souhrn

V článku jsou popsány některé novinky molekulárních a iontových změn při bolestivém vnímání zejména u sodíkových kanálů, dále novinky v terapii bolesti jako jsou náplasťové formy léčení neuropatické bolesti a nově zaváděná metoda molekulárně biologické mikrochirurgie. Zmíněny jsou i metody neuromodulační, které jsou velmi efektivní u nejrůznějších typů bolesti, a opět jsou velmi účinné u bolesti neuropatické. V článku je rozebrána i psychoterapie, placebo efekt a akupunktura. Zobrazovací metody přinášejí nové pohledy na dráhy bolesti a její lokalizaci v mozkové kůře. Jsou rozebrány i další možnosti léčby bolesti, a to ve speciálních situacích jako je dětská bolest a bolest ve stáří. Jako úplná novinka je zmíněna tetrapartitní synapse, která hraje zásadní roli při bolestivé transmisi, do níž je kromě neuronů vzata i mikroglie a astrocyt. V článku jsou zmíněny i některé další výsledky z 11. Světového kongresu o bolesti v Sydney v roce 2005 a z prvního Lékařského kongresu České lékařské akademie „Bolest je všudypřítomná“ v Liberci v roce 2006.

Klíčová slova:
bolest, sodíkové kanály, tetrapartitní synapse, terapie


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 7

2006 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#