#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Funkce ledvin ve stáří


Renal Function and Ageing

Renal function declines during ageing. The rate of this dechne however depends on whether the subject suffers from some disease which may influence renal function. This applies in particular to arterial hypertension, cardiac failure and diabetes mellitus type 2. The dechne of age-conditioned renal function is not associated with a rise of the kreatinine serum concentration. As a result of ageing renal water and electrolyte excretion may be impaired as well as the acidification activity. Old people have a reduced perception of thirst and the ability of the kidneys to maintain water and sodium balance may be impaired. Thus easily dehydration may develop which may be associated with alternation of the psychic state and which is erroneously interpreted as cerebral atherosclerosis. In older subjects fit is therefore necessary to pay special attention to their hydration and when deciding on the dosage of different drugs fit is important to take finto consideration a drop of glomerular filtration (which is usually not manifested by an increase of the kreatinine serum concentration.

Key words:
renal function - dechne - ageing - dehydration.


Autoři: O. Schück;  V. Teplan
Působiště autorů: Klinika nefrologie, Institut klinické a experimentální medicíny, Praha, přednosta prof. MUDr. V. Teplan, DrSc.
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2002; (6): 317-318
Kategorie: Články

Souhrn

Funkce ledvin v průběhu stárnutí klesá. Rychlost tohoto poklesu však velmi závisí na tom, zda postižený jedinec trpí na některé onemocnění, které může ovlivnit úroveň renální funkce. Jde především o arteriální hypertenzi, srdeční selhávání a diabetes mellitus 2. typu. Pokles renální funkce podmíněný stárnutím není spojen se vzestupem sérové koncentrace kreatininu. V důsledku stárnutí může docházet k poruše renálního vylučování vody, elektrolytů a acidifikační činnosti. Starý jedinec má otupený pocit žízně a schopnost jeho ledvin udržovat vodní a sodíkovou rovnováhu může být narušena. Z těchto příčin může snadno dojít k dehydrataci, která může být spojena s alterací psychického stavu a která je mylně vykládána jako projev mozkové aterosklerózy. U starších jedinců je proto třeba věnovat zvýšenou péči o jejich hydrataci a při dávkování různých léků je třeba přihlédnout k poklesu glomerulární filtrace (který se obvykle neprojevuje zvýšením sérové koncentrace kreatininu).

Klíčová slova:
funkce ledvin - pokles - stárnutí - dehydratace.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař


2002 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#