Umírněné pití piva snižuje riziko infarktu myokarduStudie pacientů a kontrol v české populaci


Moderate Beer Drinking Reduces the Risk of Myocardial Infarctžon. Case-control Study in the Czech Population

It has been debated whether the protective effect of alcohol against coronary heart disease is common for all alcoholic beverages. In the Czech population, the vast majority of alcohol is consumed as beer, and its effects can be separated from other alcoholic beverages. We conducted a population based tase-control study to examine the effect of beer on the risk of myocardial infarction (MI). Cases were patients with a first non-fatal episode of MI, diagnosed by the WHO MONIKA Projed criteria, aged 25-64 and resident in 5 districts participating in the Czech MONIKA study. A random sample of men and women of the same age in the same district served as controls. Drinking frequency and usual weekly intake of alcohol was measured by a questionnaire. In the population sample, 7% of men and 20% of women were abstainers; among drinkers, the mean weekly intake of pure alcohol was 192 g among men and 90 g among women, 85% and 77% of which, respectively, was consumed as beer. The analyses were restricted to abstainers and subjects who did not usually drink alcoholic beverages other than beer (206 Cases and 735 controls among men and 71 Cases and 959 controls in women). After controlling for other risk factors, the risk of MI was lowest in men and women who drank daily or almost daily; the odds ratios, compared to abstainers, were 0.38 (95% confidence interval 0.19-0.74) and 0.11 (0.01-1.03), respectively. Men drinking twice a day or more often had the same risk as abstainers. In analysis of mean weekly intake in men, the relative risk for consuming 4-9 litres per week, compared to those drinking

Key words:
coronary heart disease - prevention - alcohol - beer.


Autoři: M. Bobák;  Z. Škodová;  M. Marmot
Působiště autorů: Department of Epidemiology and Public Health, University College London, Velká Británie, ved. prof. M. Marmot Zlnstitut klinické a experimentální medicíny, Praha, ředitel MUDr. K Filip, CSc.
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2001; (1): 10-13
Kategorie: Články

Souhrn

Ačkoli řada studií zjistila, že mírná konzumace alkoholu snižuje riziko ischemické choroby srdeční, stále není jasné, zda tento ochranný účinek lze pozorovat pro všechny typy alkoholických nápojů. Ceská populace je specifická tím, že naprostá většina alkoholu je konzumována ve formě piva. V populační studii případů a kontrol v 5 okresech ČR jsme se proto zaměřili na vliv konzumace piva na riziko akutního infarktu myokardu (AIM). Přeživší pacienti s první epizodou AIM (případy) ve věku 25-641et, kteří splnili definici AIM pro registr studie MONIKA, byli porovnáni se zdravými osobami (kontrolami) náhodně vybranými z registru obyvatelstva. Konzumace alkoholu byla zjištována dotazníkem. Celkem 7 % mužů a 20 % žen v populačním vzorku (kontrol) bylo abstinentů, průměrná týdenní konzumace čistého alkoholu u pijáků byla 192 g u mužů a 90 g u žen, z čehož 85 % a 77 % bylo konzumováno ve formě piva. Analýzy byly omezeny na osoby, které nepijí jiné alkoholické nápoje než pivo (206 případů a 735 kontrol mezi muži a 71 případů a 959 kontrol mezi ženami). Ve srovnání s abstinenty měli muži i ženy konzumující pivo denně nebo téměř denně podstatně nižší riziko AIM. Relativní riziko, adjustované pro ostatní rizikové faktory, bylo 0,38 (95% interval spolehlivosti 0,19-0,74) u mužů a 0,11 (0,01-1,03) u žen. Muži, kteří konzumovali pivo dvakrát denně a více, však měli stejné riziko AIM jako nepijáci. V analýzách průměrné spotřeby jsme pozorovali, že muži, kteří pili 4-9 litrů piva týdně měli asi 3krát nižší riziko AIM než ti, kteří pili méně než 0,5 litru týdně (relativní riziko 0,34, 95% interval spolehlivosti 0,19-0,61). Ženy, které konzumovaly 0,5-4 litry piva týdně měli asi 5krát nižší riziko než ty, které pily méně než 0,51itru (relativní riziko 0,22, 95% interval spolehlivosti 0,06-0,82). Tyto výsledky ukazují, že ochranný účinek piva je podobný jako u ostatních alkoholických nápojů.

Klíčová slova:
ischemická choroba srdeční - prevence - konzumace alkoholu - pivo.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař


2001 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se