#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biolab - slovo úvodem


Autoři: Martina Bunešová
Vyšlo v časopise: Klin. Biochem. Metab., 22 (43), 2014, No. 2, p. 47
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyně, kolegové, milí přátelé.

Dva roky od minulého BIOLABu (Písek 2012) uplynuly jako mávnutím proutku. Společným úsilím s vedením biochemického ústavu FN Ostrava je připraven 47. Celorepublikový kongres biochemických laborantů BIOLAB 2014. K tomu, aby laboratorní pracovníci pracovali kvalitně, zodpovědně a s odpovídající výkonností, je zapotřebí, aby se jednalo o osobnosti nejen vzdělané, informované, ale zároveň spokojené a s dostatečnou integritou. Současná doba není příliš nakloněna rozvoji takových osobností. Při sledování dění ve společnosti se zdá, že „in“ je, pokud remcáme, dehonestujeme, zesměšňujeme, neřešíme. Přijít s nápadem, s návrhem, s konstruktivní kritikou již vyžaduje osobní statečnost zaštítěnou znalostmi, píli ale i vytrvalostí. Vzdělávání laboratorních pracovníků v ČR je rozklíženo. To, co bylo kvalitní, je rozebráno, zrušeno a nahrazeno novými cestami, které se neukazují příliš přínosné. Nemalá zodpovědnost leží i na odborných společnostech. Letos začíná nové volební období výboru ČSKB. Došlo k určitým změnám ve složení výboru a jsme plni očekávání, co se podaří dalšího, nového. Nastává potřeba nového týmu zorientovat se ve stávající situaci, neboť je třeba vést v patrnosti širší konsekvence řešených problémů. Ani biochemie není profesí či oblastí, která může pracovat bez ohledu na platnou legislativu EU a ČR. Od kvality naší práce se de facto odvozuje zdravotní stav populace ČR.

Ambicí tohoto editorialu není kvantifikovat všechny oblasti potřebné k odvádění přínosné práce pro pacienty, a tím pádem uspokojující pro laboratorní pracovníky. Troufám si vyslovit důrazné upozornění na stoupající nutnost (potřebu) vlastního uvažování, přemýšlení. Na potřebu smysluplného celoživotního vzdělávání, kdy si prohlubujeme své znalosti na podkladě ověřených informací. Kdy budeme schopni odlišit fakta od podsouvaných a účelově zveličovaných polopravd?

Celorepublikový kongres biochemických laborantů má předpoklad přispět k prohloubení teoretických znalostí, ke vzájemné komunikaci a vzájemnému předávání informací z praxe. Jedná se o setkání laborantů, analytiků i lékařů. Tato bezpodmínečná spolupráce se projevuje nejen v praxi klinických laboratoří, ale i na přípravě odborných prezentací (přednášek i posterů).

Přeji všem účastníkům BIOLABu, aby se rozjížděli k domovům s pocitem dobře a hodnotně investovaného času. Čtenářům abstrakt přednášek a posterů ze sjezdu, které jsou uveřejněny v tomto čísle, aby našli oblast, která je natolik zaujme, že se jí rozhodnou věnovat hlouběji a možná se i o nově nabyté znalosti a zkušenosti s námi příště podělí.

Málokdy si uvědomujeme, co příjemného nás očekává a bereme to jako samozřejmost. Není tomu tak. To příjemné se většinou rodí až našim přičiněním.

Tak proč nečinně čekat.


Štítky
Biochemie Nukleární medicína Nutriční terapeut

Článek vyšel v časopise

Klinická biochemie a metabolismus

Číslo 2

2014 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#