#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diferenciální diagnostika v klinické mikrobiologii


Vyšlo v časopise: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 62, 2013, č. 4, s. 166
Kategorie: Recenze

Josef Scharfen ml.

Monografii „Diferenciální diagnostika v klinické mikrobiologii“ sepsal primář MUDr. Josef Scharfen, CSc., a vydalo ji v roce 2013 v Edici mikrobiologie nakladatelství NUCLEUS HK. Kniha je zaměřena jako praktická příručka diferenciální diagnostiky v klinické mikrobiologii a jako pregraduální a postgraduální učebnice klinické mikrobiologie. Každá nová monografie přináší aktualizovaný a komplexní pohled na příslušnou problematiku a tak je tomu i v tomto případě. Na jejích stránkách jsou k dispozici velmi přehledně údaje týkající se klinické mikrobiologie z mnoha úhlů pohledu. Za velmi prospěšné lze považovat komplexní a přehledné zpracování, které bezesporu usnadní orientaci v oblasti klinické mikrobiologie, která podle mého názoru představuje klíč k porozumění úlohy mikroorganismů v lékařské praxi. Tuto skutečnost jistě ocení všichni odborní pracovníci, kterým kniha usnadní pochopení „duše“ klinické mikrobiologie. Tato skutečnost činí z tohoto textu zajímavé dílo, které bude významným přínosem v každodenní mikrobiologické praxi. Monografie je však svou komplexností vhodná i pro odborníky z dalších oborů, např. z oblasti infekčního lékařství a intenzivní medicíny.

Autorovi se povedlo velmi dobře uspořádat informace o současném pohledu na klinickou mikrobiologii, která bezesporu patří mezi důležité lékařské obory. Současná medicína je charakteristická exponenciálním nárůstem poznatků ve všech lékařských specializacích a právě mikrobiologie patří k dynamicky se vyvíjejícím oborům nejen po stránce informační, ale současně i z hlediska technologického vybavení. Předložená publikace umožní čtenářům lépe se orientovat v uvedené problematice a jsem přesvědčen, že je vhodná nejen pro odborníky, ale současně pro studenty programu Všeobecné lékařství.

Věřím, že monografie primáře Scharfena si najde místo v knihovně lékařů i studentů. Jsem přesvědčen, že bude zdrojem informací, po kterém sáhnou nejen mikrobiologové, ale i lékaři jiných specializací a studenti lékařských fakult.

Prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D.

Ústav mikrobiologie LF Univerzity Palackého v Olomouci a Fakultní nemocnice Olomouc


Štítky
Hygiena a epidemiologie Infekční lékařství Mikrobiologie

Článek vyšel v časopise

Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie

Číslo 4

2013 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#