#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2022; 77 (Supplementum 1): 5.
Kategorie: Editorial

Vážení čtenáři Česko-slovenské pediatrie,

vítejte na stránkách tematického suplementa našeho časopisu, které je věnováno typicky letní pediatrické problematice.

Historie mikrobiologie je od dávných dob provázána téměř detektivními příběhy zjišťování původu a způsobu přenosu infekčních nemocí. Jedno z nejdramatičtějších terénních epidemiologických šetření v historii našich zemí, které mělo detektivní rozměr, proběhlo v roce 1951 ve slovenské Rožňavě a v přilehlých obcích. Tehdy se tam ve dvou vlnách objevilo více než 600 případů záhadného onemocnění s chřipkovými a centrálními příznaky. Téměř polovina nemocných byla hospitalizována s prokázanou meningoencefalitidou. Terénního výzkumu se tehdy zúčastnili přední slovenští a čeští epidemiologové, mikrobiologové a virologové.

Šetření prokázala, že zdrojem infekce bylo nepasterizované mléko z místní mlékárny, do kterého nejméně jeden z dodavatelů přimíchával kozí mléko od zvířat infikovaných klíšťovou encefalitidou. V dané lokalitě bylo objeveno staré přírodní ohnisko nemoci. Výzkum vedl k poznání, že původce nemoci se přenáší klíšťaty, ale také alimentární ,cestou po konzumaci nepasterizovaného mléka a mléčných výrobků od volně se pasoucích zvířat. O historii těchto objevů, ale také o současné epidemiologii ,středoevropské klíšťové encefalitidy píše ve svém článku doc. Margita Špaleková, emeritní přednostka Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě.

Česká republika patří spolu s Lotyšskem k zemím s nejvyšším výskytem středoevropské klíšťové encefalitidy. Její výskyt navíc narůstá a endemické oblasti se rozšiřují spolu se změnou přírodních podmínek, kde hraje hlavní úlohu globální oteplování. Na klíšťovou encefalitidu zatím nemáme kauzální lék – zato je k dispozici účinná očkovací látka. Je zarážející, že proočkovanost proti klíšťové encefalitidě je u nás mnohem nižší než v sousedním Rakousku, i když riziko nemoci je významně vyšší.

Mezi specifika „letní pediatrie“, zahrnutá do tohoto tematického suplementa Česko-slovenské pediatrie, patří řada dalších infekčních i neinfekčních onemocnění a stavů – další nemoci přenášené klíšťaty a jinými druhy hmyzu a letní infekční i neinfekční dermatitidy. Velmi praktický obsah s jasnými návody na efektivní léčebný postup nabízejí další dva texty – o rizicích, průběhu a řešení anafylaktické reakce a o první pomoci a následné péči po tonutí.

Klidné léto a jen přiměřené starosti s letními pediatrickými problémy a riziky vám přejí 


Hana Cabrnochová a Jan Lebl


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo Supplementum 1

2022 Číslo Supplementum 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#