#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2022; 77 (6): 323.
Kategorie: Editorial

Vážené čtenářky a vážení čtenáři, pediatři a přátelé pediatrie,

uzavíráme první z ročníků časopisu, který jsme prožili společně – my jsme se pro vás snažili připravit poutavá jednotlivá čísla a supplementa Česko-slovenské pediatrie a vy jste nás za to odměňovali vesměs pozitivními ohlasy.

Během roku 2022 jsme v šesti řádných číslech a ve dvou tematických supplementech (kongresové supplementum nepočítaje) publikovali díky tvůrčí aktivitě našich autorů celkem 65 plnotextových odborných textů ze všech oblastí pediatrie i neonatologie. Z nich bylo osm žádaných a očekávaných „kapitol k atestaci z pediatrie“, šest neméně žádaných „pediatrických postupů v praxi“, dvanáct původních prací, osm krátkých sdělení, osm tematických kazuistik, dvacet souborných referátů či přehledových článků, dva texty o „patofyziologii v pediatrii“ a jeden věnovaný „setkání s pacientem“.

S podporou vás, našich čtenářů a autorů, se už nyní těšíme na přípravu dalšího ročníku časopisu. Na obálce se budeme i v příštím roce setkávat s obrazy českého moderního a současného umění. Ke spolupráci jsme získali Galerii Středočeského kraje (GASK), která sídlí v budově jezuitské koleje v Kutné Hoře a jejíž bohaté sbírky i příležitostné výstavy rozhodně stojí za návštěvu.

 

Po vzore renomovaných zahraničných medicínskych časopisov spustíme na prahu nového roku 2023 moderný redakčný systém Česko-slovenské pediatrie, ktorý nájdete na adrese www.cspediatrie.cz. Uvítame, ak rukopisy, ktoré ponúkate na publikovanie v našom časopise, začnete posielať cez novo zriadený portál. Systém je technicky „friendly“ k užívateľom, zjednoduší a najmä urýchli recenzné konania pre autorov aj recenzentov. Nový portál má čo ponúknuť aj svojim čitateľom. Vstupom do portálu získate otvorený prístup k všetkým článkom publikovaným pred viac ako 6 mesiacmi.

Naši pravidelní čitatelia vysoko oceňujú, že okrem zaujímavých recentných pediatrických tém pravidelne uvádzame historicky významné stopy pediatrie v minulosti. V tomto měsíci je mimořádnou ctí připomenout životní osudy profesora Ervína Adama, který 7. listopadu oslavil ve skvělé duševní kondici svoje 100. narozeniny. Profesor Ervín Adam je světově proslulým virologem, jehož nepominutelná stopa v československé medicíně byla po několik desetiletí potlačena, ba až vymazána. Úvodní text dnešního čísla a následující souborný článek docentky Špalekové připomenou nejen jeho osobnost, ale zejména zásluhy manželů Adamových o eradikaci poliomyelitidy, nejobávanější infekční nemoci poloviny dvacátého století. Ervínu Adamovi posíláme do Houstonu alespoň touto formou mírně opožděná blahopřání a přání pevného zdraví. Až se seznámíte s jeho obdivuhodným osudem, porozumíte spolu s námi jeho nekončícímu optimismu.

 

Tématem prvního čísla ročníku 2023 budou žhavé novinky v zobrazovacích metodách v pediatrii – u příležitosti sta let, která uplynou od skonu Wilhelma Conrada Röntgena, který jako první neinvazivně pohlédl do nitra lidského těla in vivo. Radost z poznání a inspirativní čtení vám přejí

Jan Lebl, Ľudmila Podracká, Radana Kotalová, Jan David



Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 6

2022 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#