#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zápis ze schůze výboru ČDS konané dne 24. 3. 2022


Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 97, 2022, No. 3, p. 133-134
Kategorie: Česká a slovenská dermatovenerologie

Přítomni: prof. Arenberger, dr. Benáková, doc. Ettler, dr. Komrsová, doc. Kuklová, doc. Pánková, prof. Štork

on-line: doc. Arenbergerová, prim. Drlík, prim. Duchková, prof. Resl

Omluveni: dr. Polášková, prim. Selerová, dr. Pásková

Místo: Knihovna Dermatovenerologické kliniky VFN a 1. LF UK, U Nemocnice 499/2, Praha 2

Čas: 10: 00–12:45 hod.

PROGRAM

Projednáno

A. Kontrola zápisu ze schůze výboru ČDS konané dne 3. 2. 2022 – rozeslán e-mailem, připomínkován a schválen.

B. Nově projednáno

1. Zhodnocení Derma Update 2022

Letošní Derma Update proběhl úspěšně se 389 účastníky. Výbor rozhodl o odměně pro předsedající. Část plánovaného výtěžku ve výši 40 000 Kč byla z rozhodnutí vedení výboru ČDS již v předstihu zaslána na konto Ukrajinského velvyslanectví jako pomoc Ukrajině.

2. 16. a 17. kongres českých a slovenských dermatologů na Štrbském Plese a v Olomouci

Na Slovensku je plánována účast českých dermatologů. Zájemci se musí registrovat (urychleně s aktivní účastí) na webu 16. kongresu, který proběhne 9.–11. 6. 2022. Pozvánka visí na www.derm.cz v kolonce „odborné akce“. Program 17. kongresu 13.–15. 10. 2022 v Olomouci je už předpřipraven z listopadu 2021, ale je možné i zde přihlašovat aktuality.

3. Sté výročí založení ČDS

V roce 2023 uspořádá ČDS slavnostní konferenci u příležitosti 100. výročí založení společnosti.

4. Seminář v Ústí nad Labem

Tradiční seminář v Ústí nad Labem „Jak léčím já“ byl přesunut z letošního roku na 22. 4. 2023.

5. Volby do výborů odborných společností ČLS

Výbor ČDS již od roku 2019 analyzuje na podkladě poznatků předsednictva ČLS JEP přínosy a rizika elektronických voleb. Skupina dermatologů sestavila seznam jejich výhod, za což výbor děkuje. Prof. Arenberger informuje, že připravované Stanovy ČLS s korespondenčními volbami nepočítají. Výbor doporučuje, aby si členové aktualizovali svůj elektronický profil na ČLS včetně emailové adresy.

6. Přidružené členství ČDS

V souvislosti s výkladem Stanov ČLS se má využívat především pro korporátní členy. Čekáme na upřesnění této kategorie.

7. Doporučení ČDS a ČSAKI pro léčbu chronické spontánní kopřivky (dr. Benáková a Pracovní skupina)

Materiál je hotov, výbor ČDS schvaluje a bude odeslán k publikaci v Čs. dermatologii. Obdobně bude po schválení výborem ČSAKI odeslán k publikaci v Alergii.

8. Léková agenda (dr. Benáková) – v období 3. 2. až 24. 3. 2022

Bereme na vědomí

Mavenclad (kladribin) – pro léčbu RS

Kineret (anakinra) – pro léčbu sJIA, Stilovy choroby dospělých a CAPS

Ziextenzo (pgfilgratim) – pro léčbu neutropenie při cytotoxické chemoterapii (ONK, HEM)

Kesimpta (ofatumumab) – pro léčbu RS

Dupixent (dupilumab) – v indikaci chronická rinosinusitida s nazálními polypy (CRSwNP) SÚKL nepřiznává úhradu.

Revlimid (linelanomid) – pro léčbu mnohočetného myelomu

Vumerity (diroximel fumarát) – pro léčbu RS

Nesouhlasíme

Olumiant (baricitinib), Rinvoq (abrocitinib), Adtralza (tralokinumab) – SÚKL nepřiznal úhradu. Zaslána nesouhlasná stanoviska. Prof. Arenberger s as. Benákovou vypracovali navíc stanovisko, ve kterém výbor podporuje přidělení úhrady ze ZP JAK inhibitorům.

Bez připomínek

Skyrizi (risankizumab) – pro dvojindikaci, tedy kombinaci psoriázy s PsA či s RA.

Olumiant – posléze úhrada přiznána po cenovém ujednání – znění indikace je jako u Dupixentu, rozdíl je věk – pouze u dospělých.

9. Léčba psoriázy pomocí excimerové lampy (308 nm)

Léčba psoriázy pomocí monochromatického excimerového světla (MEL, 308 nm): Výbor byl VZP dotázán na problematiku úhrady této fototerapie. V existujícím kalkulačním listu výkonu fototerapie excimerem je uveden jako zdroj laser (vysoká cena). Pokud bude k léčbě používán zdroj MEL, založený na LED (podstatně levnější), výbor ČDS doporučuje vytvoření nového kalkulačního listu s kódem výkonu. Podklady ke tvorbě Kalkulačního a Registračního listu výkonu by měl dodat výrobce. Výbor bude nápomocen.

10. Studená plazma – léčba ran

Dotaz výrobce, jak tuto metodu pro hojení ran dostat do praxe – výbor ČDS doporučuje, aby firma dodávající přístroj k této léčbě vypracovala návrh Kalkulačního listu včetně cenového srovnání s jinými metodami pro léčbu ran.

11. Nové výkony v dermatologii (předkládá SAD)

Výbor SAD obeslal výbor ČDS s těmito návrhy, členové se s textem seznámili, takže osobní účast zástupce výboru SAD na schůzi výboru ČDS nebylo třeba. Dr. Benáková navrhla doplnit o technická upřesnění a otázky k dojasnění. Výbor ČDS návrhy podporuje, což deklaroval stanoviskem předsedy jako vyjádření pro VZP a Pracovní skupinu pro SZV MZ ČR. Návrhy budou projednávány na MZ ČR dne 2. 6. 2022. Jedná se o výkony ručního dermatoskopického vyšetření, edukace, vyšetření s vícečetnými diagnózami, pacient na systémové terapii, screening dermatoonkologicky rizikových pacientů.

Na výboru byly diskutovány další možné cesty ke zvýšení úhrady naší práce i přes skutečnost, že SZV prosazuje změny s dodržením ekonomické neutrality. Také zmíněna inflace, která se pravidelně, zatím alespoň částečně, promítá do ceny bodu.

12. Centra biologické léčby

Žádost dr. Vojáčkové za pracoviště Anděl v Praze. Pracoviště splňuje požadavky na Centrum, výbor ČDS žádost podporuje.

13. Epikutánní testy – nedostupnost haptenů k testování

Výbor znovu a naposledy urgoval MZ ČR ke konání ve věci (první přípis na MZ ČR jsme posílali v roce 2019), jinak by zvažoval stížnost na nečinnost úřadu a ventiloval problém v médiích. Pro řešení situace výbor vidí dvě cesty: 1. přechodná – udělení výjimky pro dovoz testů Chemotechnique bez označení CE (žádost byla podána již v lednu 2022, opakovaně jsme urgovali). Tyto testy jsou stále v ČR ještě registrovány jako zdravotnické prostředky (ZP); v EU jinak musí být nově testovací hapteny registrovány jako léčiva. 2. paralelně prof. Arenberger oslovil firmu AlergEAZE (jediná vyrábějící testovací hapteny v Evropě, převzala bývalý Trolab), zda by měla zájem své testy dovážet do ČR, abychom měli čím testovat v blízké budoucnosti. Mají registraci v EU jako léčiva a sortiment odpovídá testům Chemotechnique. V pozitivním případě by pak distributor musel podniknout kroky k registraci v ČR, musel by se aktualizovat Registrační/Kalkulační list výkonu a museli bychom dosáhnout dohod se zdravotními pojišťovnami stran úhrady (cena haptenu jako „léku“ je podstatně vyšší než zdravotnického prostředku). I pak je zde řada otazníků, např. jako léčivý prostředek s povinným výdejem pouze přes lékárny by vyvstávala teoretická nutnost předepisovat každý hapten individuálně a jednotlivě na recept. 

Výbor uspořádá společný seminář, resp. pracovní schůzku se zástupci výboru ČDS, dermatoalergologické sekce a Společnosti pracovního lékařství, ke které budou přizváni zástupci MZ ČR (popř. Súklu a zdravotních pojišťoven) k řešení patové situace ve vyšetřování profesionálních kontaktních reakcí.

14. Venerologie (prof. Resl)

Předpis ČLK „Základní léčba infekcí v 1. linii“ (ještě platný) je obsoletní. Prof. Resl navrhuje jeho připomínkování. Venerologická sekce dodá do 31. 3. 2022 argumenty k připomínkování. Prof. Arenberger je předloží na VR ČLK dne 31. 3. 2022.

Je vhodné se také výhledově zabývat vyhláškou č. 306/2012 o infekčních nemocech.

15. Akreditační komise (AK)

AK je poradním sborem Ministra zdravotnictví a skládá se z odborníků daného oboru. AK projednává žádosti jednotlivých pracovišť, které se podávají znovu při každé změně vzdělávacího programu. AK posuzuje splnění odborných kritérií pro akreditovaná pracoviště (což předpřipraví úředníci MZ).

Byl zmíněn návrh několika řešení: S ohledem na potřeby terénu byl diskutován návrh změkčit současné podmínky 4,5leté přípravy a zkrátit její dobu, aby bylo u nás dermatovenerologů co nejvíce (v současné době v terénu obdobně jako i v jiných odbornostech kvalifikovaní specialisté chybí). Nebo naopak zazněl návrh člena AK, který následně komisi opustil, který by fakticky znamenal zpřísnit způsob udělování akreditací školicím pracovištím a zajištění důsledné kontroly prováděných výkonů u žadatelů o akreditaci, aby se z nich mohli vybrat jen ti nejvhodnější. Po diskusi bylo konstatováno, že výbor ČDS doporučuje aktuálně nastavená pravidla s ohledem na riziko destabilizace systému neměnit. Systém je navíc centrálně nastaven jako vícekolejný, takže na kvalifikační přípravu paralelně dohlíží KOR (Koordinační oborová rada) a SOR (Specializační oborová rada). Obě jsou také poradními sbory při MZ.

V diskusi ještě zazněl problém s nostrifikací ukrajinských lékařů naší odbornosti, kteří přicházejí s utečeneckou vlnou. Zatím trvá stanovisko neslevovat z požadavků na lékaře z třetích zemí.

16. Personální stav oboru v ČR

VZP poskytla data pro lůžkovou část oboru (z let 2004 až 2010) i ambulantní složku (z let 2010–2020). Doc. Ettler byl pověřen zadat jejich statistické zpracování.

Pro orientaci několik údajů z roku 2020: 524 ambulancí + 6 dětských, 782 lékařů v aktivní službě, s přepočteným úvazkem 632 (průměrný věk 54 let). V oboru je 532 lůžek s úvazkem 251. Pro posouzení vlivu covidu-19 na tyto parametry není dostatek dat.

17. Noví členové

dr. Cetkovský (Praha), dr. Kondásová (Karlovy Vary), dr. Weberová (Karlovy Vary), dr. Kunešová (Pardubice), dr. Durďáková (Pardubice), dr. Matulová (Brno), dr. Kaščáková (Ostrava).

Zrušení členství: dr. Pruner (Praha), dr. Karlachová (Štěnovice)

Snížení příspěvků: dr. Minárčiková (pouze ČLS)

18. Příští schůze výboru ČDS: 28. 4. 2022 v Praze

Zapsal: doc. Ettler


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská dermatologie

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#