KONTROLNÍ TEST


Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 94, 2019, No. 5, p. 202
Kategorie: Doškolování lékařů - test

  • 1. Medzi kožné testy používané v diagnostike príčinného lieku nepatrí:
    • a) prick test
    • b) intradermálny test
    • c) epikutánny test
    • d) provokačný test
  • 2. Epikutánne testy sa realizujú:
    • a) pri podozrení na skorý typ DHRs
    • b) pri podozrení na neskorý typ DHRs
    • c) len pri fixnom liekovom exantéme
    • d) len s komerčne pripravenými substanciami
  • 3. Medzi in vitro testy na dôkaz príčinného lieku nepatrí:
    • a) stanovenie hladiny sérovej tryptázy
    • b) vyšetrenie prítomnosti špecifických IgE protilátok
    • c) test aktivácie bazofilov
    • d) lymfocyto-transformačný test
  • 4. Vyšetrenie prítomnosti špecifických IgE protilátok:
    • a) má vysokú senzitivitu aj špecificitu
    • b) má vyššiu špecificitu ako BAT
    • c) má najvyššiu senzitivitu pri beta-laktámových antibiotikách a blokátoroch nervovosvalového prenosu
    • d) sa realizuje pri podozrení na neskorý typ DHRs
  • 5. Provokačný test:
    • a) sa realizuje pri každom podozrení na DHR
    • b) je „zlatým štandardom“ diagnostiky
    • c) pri realizácii sa prednostne využíva parenterálna forma lieku
    • d) má štandardizované postupy
  • 6. V prvej línii liečby pri celkovej anafylaktickej reakcii stojí:
    • a) odstránenie spúšťača
    • b) vysoko-prietoková oxygenoterapia
    • c) podanie adrenalínu
    • d) doplnenie cirkulujúceho objemu
  • 7. Adrenalín sa v prvom kroku podáva:
    • a) subkutánne
    • b) intramuskulárne
    • c) intravenózne
    • d) perorálne
  • 8. V liečbe SJS a TEN sú najúspešnejšie:
    • a) intravenózne imunoglobulíny
    • b) kortikosteroidy, plazmaferéza
    • c) anti-TNF-α
    • d) kortikosteroidy, cyklosporín
  • 9. Pre desenzibilizáciu neplatí:
    • a) ide o vysoko rizikovú procedúru
    • b) charakter procedúry je totožný s alergénovou imunoterapiou peptidovými alergénmi
    • c) tolerancia lieku dosiahnutá desenzibilizáciou je dočasná
    • d) je kontraindikovaná v prípade, že liek viedol k SJS/TEN
  • 10. Desenzibilizácia sa realizuje:
    • a) len v prípadoch skorých DHRs
    • b) len v prípadoch neskorých DHRs
    • c) v prípadoch, kedy by vylúčenie lieku v rámci prvej línie znížilo kvalitu liečby
    • d) len s parenterálne podávanými liekmi

Správným zodpovězením otázek kontrolního testu získáte 2 kredity kontinuálního vzdělávání lékařů ČLK, které budou zasílány redakcí jedenkrát ročně po uzavření ročníku časopisu. Správné odpovědi na otázky kontrolního testu budou uveřejněny v příštím čísle časopisu. Odpovědi posílejte na e-mailovou adresu: kozni@lf1.cuni.cz vždy nejpozději do jednoho měsíce od vydání daného čísla.

Odpovědi na otázky kontrolního testu v č. 4/2019: Cetkovská P., Kojanová M., Arenberger P, Fabiánová J.: Současný stav moderní léčby psoriázy – aktualizovaná doporučení ČDS JEP k cílené léčbě závažné chronické psoriázy

Správné odpovědi: 1.d, 2.b, 3.c, 4.a, 5.b, 6.a, 7.d, 8.a, 9.c, 10.b


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

VIRTUÁLNÍ ČEKÁRNA ČR Jste praktický lékař nebo pediatr? Zapojte se! Jste praktik nebo pediatr? Zapojte se!

×