#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové knihy


Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 85, 2010, No. 6, p. 351
Kategorie: Nové knihy

Kožní změny u interních onemocnění 

Cetkovská Petra, Pizinger Karel, Štork Jiří

Grada 2010, 248 s., ISBN 978-80-247-1004-4


Autorský tým doc. Petry Cetkovské a spolupracovníků, prof. Karla Pizingera a prof. Jiřího Štorka, vytvořil základní dílo korelativní dermatologie. Korelativní dermatologie je pomyslnou královnou dermatovenerologie, neboť studuje vzájemné vztahy mezi kožními projevy a interními chorobami. Korelativní dermatologie bývá pro svou vědomostní náročnost neprávem opomíjenou součástí kožního lékařství, je jakousi jeho „Popelkou“, neboť studium korelativní dermatologie vyžaduje hluboké a přesné znalosti problematiky kožního a vnitřního lékařství zároveň.

Monografie Kožní změny u interních onemocnění navazuje na historickou tradici českého dermatovenerologického písemnictví, neboť od vydání Interní medicíny a dermatologie prof. Zdeňka Štávy uplynulo 45 let. Za tuto dobu se rozšířily nové poznatky v etiopatogenezi, diagnostice a léčbě kožních nemocí, a autorský tým tak zpracovává problematiku kožních projevů nemocí vnitřních orgánů zcela moderně a komplexně. Monografie se skládá ze dvanácti kapitol, a to podle nemocí jednotlivých orgánových systémů; nechybí ani kožní projevy u pacientů po transplantacích a kožní lékové reakce. Materiálově je monografie doc. Cetkovské et al. vyčerpávající, v interpretaci přesvědčivá a ve výsledném celku jedinečná. Tvůrčím způsobem, suverénním gestem pracují autoři s textem, názory autorů jsou konfrontovány s podstatnou literaturou o kožních projevech při interních onemocněních, text doplňují přehledná schémata a tabulky. Celá práce dokazuje odbornou připravenost, vědecký přístup ke zvolené problematice a metodologickou suverénnost při výkladu. Rukopis není zatížen úhybnou terminologií, je zcela srozumitelný a nezapře, že autoři jsou zkušení pedagogové i zdatní kliničtí dermatovenerologové s hlubokými znalostmi interní medicíny. Je to patrné nejen v textovém projevu, ale také v četné ikonografii popisovaných jednotek.

Předložená monografie je obsáhlou, vyčerpávající, analytickou a syntetickou monografií korelativní dermatologie. Jsem rád, že mohu konstatovat, že práce doc. Cetkovské et al. je jedinečná, nebojím se říci do jisté míry monumentální. Autoři napsali monografii v plném významu tohoto slova: je to vidoucí popis a hlubinný výklad problematiky kožních projevů u nemocí vnitřních orgánů a porozuměním pro jeho jedinečnost. Jde o práci, která si zaslouží maximální porozumění, úctu a náležité ocenění.

MUDr. Radek Litvik


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská dermatologie

Číslo 6

2010 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#