#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Měření kožního mazu - sebumetrie


Skin Sebum Measurement – Sebumetry

Paper reviews function and significance of the skin surface hydrolipidic coat, and past and present principles and devices of its measurement. Devices introduced represent Sebumeter which measures colorimetrical changes on the greased plastic belt and one of functional modification of VisioScan device (Sebufix F16) which is normally used for profilometry. Both devices can be connected to PC by specific software. VisioScan is able to give not only numeric and graphic results but also 3D image analysis. Devices are used in physiological studies, in evaluation of topic drugs and cosmetics, in evaluation of androgen and antiandrogen influence, seborrhoeic states (also in the scalp), acne, systemic and local therapy. Examples of Sebumeter and VisioScan (Sebufix) measurement results are showed.

Key words:
sebum – sebaceous glands – skin surface fatty film – sebum measurement – sebumetry – sebumetry use


Autoři: V. Resl 1;  P. Cetkovská 1;  M. Leba 1;  I. Rampl 2
Působiště autorů: Dermatovenerologická klinika LFUK v Plzni přednosta prof. MUDr. Vladimír Resl, CSc. 1;  Fakulta elektroniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně a Enjoy spol. s r. o. vedoucí doc. Ing. Ivan Rampl, CSc. 2
Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 81, 2006, No. 6, p. 342-345
Kategorie: Nové léky, kosmetika, přístroje

Souhrn

V práci je uvedena funkce a význam povrchového kožního hydrolipidového pláště. Probrány jsou principy dřívějších přístupů k měření a současné běžně používané přístroje. Jsou to především Sebumetr, který měří kolorimetrické změny vzniklé zamaštěním pásku z umělé hmoty, a jedna z modifikací funkce přístroje VisioScan (Sebufix F16), který se jinak používá k profilometrii. Obě metody jsou pomocí speciálního software připojitelné k PC, přičemž VisioScan je schopen uvádět výsledky nejen číselně a křivkami, ale i za pomoci obrazové analýzy v 3D vyjádření. Využití je nejen pro fyziologické studie, ale také k vyhodnocení zevních léků a kosmetik, řešení vlivu androgenů a antiandrogenů, seboroických stavů (i ve vlasech), u akné, včetně léčby vnitřní i zevní. Uvedeny jsou příklady měření sebumetrem i přístrojem VisioScan (Sebufix).

Klíčová slova:
kožní maz - mazové žlázy - povrchový tukový kožní film - bariéra - měření mazu - sebumetrie - využití sebumetrie


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#