#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Syndrom žlutých nehtů


Yellow Nail Syndrome

Yellow nail syndrome is a disease of unknown origin, consisting of a triad: nail changes, lymphoedema and respiratory disorders (bronchiectasias, pleural effusion, relapsing pneumonias, bronchitis and sinusitis). A 66-year-old male with long-lasting onychomycosis on the feet suffered from repetitive exacerbations of chronic bronchitis followed by pneumologist since autumn 2003. In February 2004 the dermatologist had begun the treatment of onychomycosis by systemic terbinafine, however the new nail changes appeared also on the nails on the hands during treatment. Laboratory tests showed alternation of various fungal and bacterial pathogens in the nails. On the basis of the triad of yellow nails, finger lymphoedema and repetitive respiratory infections we made a diagnosis of yellow nail syndrome and the systemic antimycotics were changed for systemic vitamin E in the dose of 400 mg per day. Patient was simultaneously followed by pneumologist. During treatment the finger oedema diminished, the diseased nails began to separate and new nail plates of normal appearance regrew. The syndrome is considered to be rare but probably a lot of cases are misdiagnosed for therapeutically refractory onychomycosis. That is why we bring up a differential diagnosis of this multidisciplinary disease.

Key words:
yellow nail syndrome – differential diagnosis – therapy


Autoři: M. Skořepová 1;  J. Hontiová 2
Působiště autorů: Dermatovenerologická klinika 1. LF UK a VFN Praha, přednosta prof. MUDr. Jiří Štork, CSc. 1;  Studující 5. ročníku 1. LF UK 2
Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 81, 2006, No. 2, p. 95-97
Kategorie: Kazuistiky

Souhrn

Syndrom žlutých nehtů je onemocnění nejasné etiologie, které se skládá z triády: nehtové změny, lymfedém a respirační manifestace (bronchiektazie, pleurální výpotek, recidivující pneumonie, bronchitis a sinusitis). Pacient, 66letý muž s léta trvající onychomykózou na nehtech nohou, trpěl od podzimu 2003 opakovanými exacerbacemi chronické bronchitidy, pro které byl v péči pneumologa. Od února 2004 zahájil dermatolog léčbu onychomykózy perorálním terbinafinem, avšak během léčby došlo naopak k novým nehtovým změnám i na nehtech rukou. Laboratorně se v nehtech střídala fungální a bakteriální flóra různých druhů. Na základě triády žluté nehty, lymfedém prstů rukou a opakované respirační infekty jsme stanovili diagnózu syndrom žlutých nehtů a místo antimykotik zahájili léčbu perorálním vitaminem E v dávce 400 mg/den. Zároveň byl pacient v péči pneumologa. V průběhu léčby ustoupily edémy prstů, poškozené nehty se začaly spontánně odlučovat a na jejich místě narůstaly nové nehtové ploténky normálního vzhledu. Syndrom je považován za vzácný, ale je pravděpodobné, že řada případů uniká diagnóze, protože je mylně považována za terapeuticky refrakterní onychomykózu. Uvádíme proto diferenciální diagnostiku tohoto multidisciplinárního onemocnění.

Klíčová slova:
syndrom žlutých nehtů - diferenciální diagnostika - terapie


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská dermatologie

Číslo 2

2006 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#